Εντονες αντιδράσεις για την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Ολους»
Photo Credits: Shutterstock

Εντονες αντιδράσεις για την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Ολους»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), και η δήλωση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, καταδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στις τάξεις του επαγγελματικού ξενοδοχειακού κλάδου της Ελλάδας, εξαιτίας της ένταξης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Ολους».

Ο ξενοδοχειακός κλάδος «έβαλε πλάτη» εν μέσω πανδημίας

Όπως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους, ο ξενοδοχειακός κλάδος κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια για να «συνταχθεί» με τις υγειονομικές υποδείξεις και πρωτόκολλα της Ελληνικής πολιτείας, η οποία όμως φαίνεται να «μην του υπολογίζει» με την απόφαση της να εντάξει στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» μη αδειοδοτημένα καταλύματα.

«Η ένταξη “από το παράθυρο” της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα προγράμματα επιδότησης μαζί με τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, απογοητεύει ολόκληρο τον ξενοδοχειακό κλάδο που έβαλε «πλάτη» στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έναν κλάδο που καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι μπορεί από τη φετινή τουριστική σεζόν, δανείστηκε κεφάλαια για να επαναλειτουργήσει χωρίς έσοδα και να διατηρήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Τάσιος.

«Την ώρα που όλοι κρεμόμαστε από τα χείλη των ειδικών λοιμωξιολόγων για το εάν και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, είναι απορίας άξιο, πώς… τρύπωσαν στο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” μη αδειοδοτημένα από το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα, τα οποία δυστυχώς δέχονται τουρίστες χωρίς να έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας (πιστοποιητικό πυρασφάλειας), χωρίς να τηρούν υποχρεωτικά  υγειονομικά πρωτόκολλα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” ήταν η μόνη ελπίδα για πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν ένα μικρό μέρος των χαμένων διαμονών και πληροτήτων τους τη φετινή πιο δύσκολη τουριστική σεζόν των πολλών τελευταίων χρόνων», αναφέρει – μεταξύ άλλων – στη δήλωση της η ΣΕΤΚΕ.

Η δύσκολη επόμενη ημέρα για τον Ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο

Παράλληλα, τονίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι η συγκεκριμένη απόφαση «έρχεται» για να ευνοήσει για ακόμη μία φορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε μία περίοδο που ο επαγγελματικός ξενοδοχειακός κλάδος δίνει τεράστια μάχη, προκειμένου να επιβιώσει.

«Δυστυχώς, τα εμπλεκόμενα υπουργεία έκριναν σωστό την “πίτα” των διαμονών του προγράμματος να τη μοιράσουν και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς να είναι απαραίτητο να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και, φυσικά, χωρίς να έχουν τα οικονομικά βάρη τα οποία επωμίζονται τα νομίμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα», υποστηρίζει η ΣΕΤΚΕ.

«Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Τη στιγμή που ένας ολόκληρος κλάδος “παλεύει” να επιβιώσει, λανθασμένοι χειρισμοί τον οδηγούν στο “χείλος του γκρεμού”», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Τοκούζης.

«Η θέση μας για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης παραμένει πάγια και ξεκάθαρη. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένως τις προτάσεις μας. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία εάν τελικά θέλει να θέσει συγκεκριμένους κανόνες, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Άλλωστε αυτό επιβάλλεται για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος, του καταναλωτικού κοινού και των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων», ανέφερε, ολοκληρώνοντας τη δήλωση του, ο Γρηγόρης Τάσιος.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More