Η γενιά των «ψηφιακών νομάδων» κοιτάει ανατολικά

Η γενιά των «ψηφιακών νομάδων» κοιτάει ανατολικά

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η έννοια του «ψηφιακού νομάδα» δεν είναι καινούργια. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν μία καλή σύνδεση στο Internet αρκούσε σε επαγγελματίες από τον χώρο του design, της πληροφορικής και της συγγραφής για να μεταναστεύσουν προς την Ασία και την ανατολική Ευρώπη.

Αρχικά, ήταν ένα όνειρο για τους προνομιούχους. Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε όμως τα δεδομένα. Με την τηλεργασία να έχει πλέον καθιερωθεί, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι μπορούν όχι μόνο να δουλέψουν μακριά από το γραφείο τους, αλλά μακριά και από το σπίτι τους.

Ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί αλλάζουν στρατηγική, προσπαθώντας να προσελκύσουν την αναδυόμενη αγορά των «ψηφιακών νομάδων». Η αλλαγή πλεύσης βέβαια στοχεύει και στην αντιστάθμιση των ζημιών από τις βραχυπρόθεσμες κρατήσεις. Οι ταξιδιώτες φοβούνται να ταξιδέψουν για μικρό χρονικό διάστημα λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, τα τεστ στις πύλες εισόδου και τον φόβο της καραντίνας, με τα νέα δεδομένα όμως μπορούν να επεκτείνουν την παραμονή τους για μήνες.

Οι Βερμούδες, οι οποίες άνοιξαν τα σύνορα τους με υποχρεωτικά τεστ κατά την άφιξη των επισκεπτών την 1η Ιουλίου, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί αύξηση των επισκεπτών που επιλέγουν να μείνουν για εβδομάδες ή μήνες, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Bermuda Tourism Authority, Γκλεν Τζόουνς.

«Πολλοί από τους επισκέπτες δεν έχουν αποφασίσει πότε θα γυρίσουν, γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι για εμάς», τονίζει.

«Ψηφιακοί νομάδες»
Με την τηλεργασία να έχει πλέον καθιερωθεί, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι μπορούν όχι μόνο να δουλέψουν μακριά από το γραφείο τους, αλλά και από το σπίτι τους. © Shutterstock

Οι τοπικές αρχές προσφέρουν ένα μονοετές πρόγραμμα διαμονής, το οποίο αν και τεχνικά δεν είναι βίζα, είναι μία τροποποίηση του υπάρχοντος μεταναστευτικού πλαισίου. Οι διαδικτυακές κρατήσεις άνοιξαν την 1η Αυγούστου και το κόστος ανέρχεται στα 263 δολάρια ανά άτομο, με την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση ή μπορούν να πληρώσουν για ένα από τα πακέτα που προσφέρει η χώρα.

Ο Τζόουνς σημείωσε ότι τον Ιούλιο, η πληρότητα των πτήσεων προς το νησί έφθασε μόνο το 10% των περσινών επιπέδων, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί στο 20% τον Αύγουστο.

«Θέλουμε οι επισκέπτες να αγοράσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο τουριστικός κλάδος, αν και δεν πρόκειται να αναπληρώσει το κενό, σίγουρα θα βοηθήσει», τόνισε. «Στην ουσία πρόκειται για ένα πρόγραμμα του υπουργείου Μετανάστευσης της χώρας. Δεν συνηθίζεται να εμπλέκεται ο τουριστικός κλάδος, αλλά έχει νόημα για εμάς να βοηθήσουμε την αγορά, έτσι ώστε οι μέτοχοι μας να είναι αυτοί που θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες που θα αποφασίσουν να έρθουν. Οι επισκέπτες βρίσκονται σε μία “υβριδική” κατάσταση μεταξύ τουρίστα και κατοίκου»

Το παράδειγμα της Εσθονίας

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, το νησί των Βερμούδων κατάφερε να πραγματοποιήσει τη σκέψη της Καρόλι Χίντρικς, ιδρύτριας της εσθονικής startup Jobbatical.

Η Εσθονία έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε διεθνές τεχνολογικό κέντρο, προσελκύοντας αρκετούς νέους προγραμματιστές που συνθέτουν τον αρχέτυπο του «ψηφιακού νομάδα».

Η Jobbatical βοηθά startups σε όλη την Ευρώπη με τη γραφειοκρατία γύρω από τη μετανάστευση. Το 2016, η Χίντρικς πρότεινε την ιδέα μίας βίζας «ψηφιακών νομάδων» στην πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ σαν ένα τρόπο να διευκολυνθεί η παραμονή των εργαζομένων του τεχνολογικού κλάδου.

Οι αιτήσεις για τη βίζα άνοιξαν την 1η Αυγούστου και αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Εσθονία έχει ανοίξει τα σύνορα της σε μερικές χώρες, οι Αμερικανοί ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι στη «λευκή λίστα» της Εσθονίας.

Η Χίντρικς τόνισε ότι παρόλο που δουλεύει τη συγκεκριμένη ιδέα για χρόνια, η πανδημία έχει προσδώσει νέο νόημα στην έννοια του «ψηφιακού νομά».

«Αυτό που πιστεύω ότι θα συμβεί μετά την πανδημία είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να δουλέψουν απομακρυσμένα», τόνισε, εξηγώντας ότι ο τρόπος ζωής του «ψηφιακού νομάδα» θα φαίνεται προσιτός όχι μόνο σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε μισθωτούς εργαζόμενους.

Βέβαια, αρκετοί νομάδες ίσως συναντήσουν ένα πρόβλημα: το νομοθετικό πλαίσιο των περισσότερων χωρών δεν επιτρέπει την εργασία και τη διαμονή χωρίς την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου. Πολλοί νομάδες εισέρχονται σε χώρες με τουριστικές βίζες και συχνά μετακινούνται σε νέες τοποθεσίες πριν τους δημιουργήσουν πρόβλημα οι τοπικές αρχές. Καθώς όμως οι έννοιες του ελεύθερου επαγγελματία και μισθωτού «μπλέκονται», είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν νέα πλαίσια.

«Ψηφιακοί νομάδες»
Το 2015 ο Λεβελς είχε προβλέψει ότι ότι σε 20 χρόνια θα υπάρχουν ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι «νομάδες». Η Χίντρικς είχε δηλώσει ότι το νούμερο της φαινόταν υπερβολικό. Σήμερα όμως ίσως μοιάζει πιο πιθανό. © Shutterstock

«Αντιμετωπίσαμε μία υπόθεση, όπου εργαζόμενοι μίας εταιρείας που δεν ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, επιθυμούσαν να δουλέψουν απομακρυσμένα από την Ισπανία και την Ιταλία. Και αυτό που απαντήσαμε ήταν ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο», αναφέρει η Χίντρικς. «Μπορούμε όμως να υποστηρίξουμε και να αποσαφηνίσουμε τη διαδικασία και να προτείνουμε σαν προσωρινή λύση την τουριστική βίζα, περιμένοντας ότι κανείς δεν θα ανακαλύψει ότι εργάζονται».

Η Χίντρικς και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι πρόκειται για μία τεράστια χαμένη ευκαιρία για τις χώρες που θέλουν να προσεγγίσουν νέα ταλέντα και να αναπτύξουν ένα μοντέλο αργότερου τουρισμού.

Χώρες όπως η Γεωργία και τα νησιά Μπαρμπέιντος, οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό, έχουν αναπτύξει παρόμοια προγράμματα με αυτό των Βερμούδων, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα.

Η λίστα των νομάδων

Η πανδημία έδωσε νέα δυναμική στην τάση των ψηφιακών νομάδων, αναφέρει ο Πιέτερ Λέβελς, ιδρυτής της ιστοσελίδας Nomad List, η οποία καταγράφει τις καλύτερες χώρες για όσους θέλουν να εργαστούν απομακρυσμένα.

«Η τηλεργασία, δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι τους, από μία καφετέρια ή ακόμα και στις διακοπές τους», τονίζει ο Λέβελς. «Όταν βρίσκονται σε διακοπές, ένα ποσοστό ίσως θελήσει να επεκτείνει την παραμονή του και να δεχθεί αυτόν τον νέο τρόπο ζωής. Δεν πιστεύω όμως ότι θα ταξιδεύουν από μέρος σε μέρος. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι θα ζουν ένα κομμάτι του χρόνου στο εξωτερικό. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι στη Βρετανία θα μπορούσε να ζει για έξι μήνες στην Ισπανία, αποφεύγοντας έτσι τον βρετανικό χειμώνα».

Το 2015 ο Λεβελς είχε προβλέψει ότι σε 20 χρόνια ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι «νομάδες». Η Χίντρικς είχε δηλώσει ότι το νούμερο της φαινόταν υπερβολικό. Σήμερα όμως ίσως μοιάζει πιο πιθανό.

με πληροφορίες από Skift

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More