Το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών

Το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Tη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αδυνατούν ακόμη και να παρευρεθούν «διά ζώσης» στα εργασιακά τους περιβάλλοντα εξαιτίας της πανδημίας, η πραγματοποίηση επαγγελματικών ταξιδιών φαντάζει ένα πολύ μακρινό σενάριο. Ποιο αναμένεται όμως να είναι το μέλλον του «επαγγελματικού τουρισμού»;

Τα επαγγελματικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο έχουν «παγώσει», και αυτό έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Τα εργασιακά «meeting» έχουν αντικατασταθεί με  τηλεδιασκέψεις σε Zoom και Skype, ενώ ο κόσμος έμαθε να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με συναδέλφους του σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να είναι απαραίτητο να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο.

Άγνωστο το πότε θα επέλθει η επανεκκίνηση στα ταξίδια

Όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση στον τουριστικό κλάδο, ίσως κανένας να μην μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το μέλλον της ταξιδιωτικής «βιομηχανίας» παγκοσμίως.

Οι ειδικοί πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, έχουν να συνυπολογίσουν αστάθμητους παράγοντες, όπως το πόσο γρήγορα θα βρεθεί κάποιο εμβόλιο, πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη και αν θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί των κρατών.

Αν και όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνονται αλληλοεξαρτώμενοι, επηρεάζονται άμεσα από τις υγειονομικές συνθήκες, οι οποίες είναι πάντοτε αστάθμητες.

«Όλοι εργαζόμαστε για να καταλάβουμε πόσο γρήγορα θα ανακάμψει το ταξίδι, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο στις τεράστιες επιπτώσεις που επέφερε η  πανδημία του COVID-19», ανέφερε στο BBC η Χαρούτα Φάντις, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων ταξιδιωτικών στοιχείων Phocuswright.

«Αυτή η πανδημία είναι κάτι πραγματικά καινούργιο, από την πλευρά του μεγέθους της και των επιπτώσεων που προκαλεί», προσθέτει.

Η ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου από παρόμοιες «αναταράξεις», όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, χρειάστηκε περίπου δύο έως τρία χρόνια για να πραγματοποιηθεί.

Όμως, αυτού του είδους οι κρίσεις δεν ενείχαν το στοιχείο της υγειονομικής απειλής, η οποία καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη, για το πότε τα κράτη θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν ξένους επισκέπτες.

Σε έρευνα του Ιουλίου, σε περισσότερα από 2000 χιλιάδες μέλη του Global Business Travel Association (GBTA), το 44% των ερωτώμενων δήλωσαν πως θεωρούσαν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα ξαναρχίσουν, τους επόμενους δύο η τρεις μήνες. Περίπου το ένα τρίτο απάντησε πως θεωρούσε ότι θα ξαναρχίσουν ανάμεσα στους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες, ενώ το 15% ανέφερε ότι δεν γνώριζε πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.

Επαγγελματικό ταξίδι
Τα επαγγελματικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο έχουν «παγώσει» © Shutterstock

Οι τηλεδιασκέψεις μέσω ίντερνετ «παίρνουν τη θέση» των επαγγελματικών ταξιδιών

Ενώ οι τηλεδιασκέψεις μέσω ίντερνετ μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αντικαταστήσουν μία προσωπική επαγγελματική συνομιλία, πολλοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να τη συγκρίνουν με την προσωπική επαφή.

Παράλληλα, τα επαγγελματικά ταξίδια φαίνεται να έχουν μεγάλη οικονομική σημασία για τον τουριστικό κλάδο. Έρευνα της εταιρίας «Oxford Economics», αναφέρει ότι κάθε δολάριο που δαπανάται για αεροπορικά ταξίδια, επιφέρει 12,5 δολάρια σε «πρόσθετα έσοδα».

«Οι συναντήσεις “πρόσωπο με πρόσωπο” είναι ο μόνος τρόπος, για να επιτευχθεί η απόλυτη επιτυχία για μία επιχείρηση» αναφέρει ο Ντέιβ Χίλφμαν, εκτελεστικός διευθυντής του Global Business Travel Association (GBTA).

«Πολλοί από τους συναδέλφους μου στον κλάδο, είναι πολύ ανήσυχοι για το πότε θα επιστρέψουν στο ξανά στον “δρόμο” για να δουν τους πελάτες και τους συναδέλφους τους».

Τα επαγγελματικά ταξίδια δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να δημιουργήσουν σημαντικές προσωπικές επαγγελματικές σχέσεις, να επωφεληθούν από αποκλειστικές προσφορές και να επισκεφθούν καινούργια μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που ακόμη ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα αεροπορικό ταξίδι εν μέσω πανδημίας στην υγείας τους.

Ήδη, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να προτιμούν τα τρένα από τα αεροπλάνα, ενώ στις ΗΠΑ οι πρώτοι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι ταξιδιώτες δεν αναμένεται να επιστρέφουν γρήγορα στη λύση των αεροπορικών ταξιδιών. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, υπολογίζει ότι τα ταξίδια δεν θα επιστρέψουν στα προ COVID-19 επίπεδα πριν το 2024.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις ο υγειονομικός κίνδυνος σε ένα αεροπλάνο φαίνεται να είναι μικρότερος από ότι σε ένα εστιατόριο, η κατά την διάρκεια θρησκευτικών εκδηλώσεων, ο φόβος που έχουν αρκετοί επαγγελματίες να βρεθούν ανάμεσα σε «ξένους» εν μέσω πανδημίας και η γενικότερη ταλαιπωρία της πτήσης μπορούν να οδηγήσουν πολλούς στο να τις «αποκλείσουν» από επιλογή. Άλλωστε, μία τηλεδιάσκεψη μέσω ίντερνετ, φαντάζει μία πολύ πιο ασφαλής και ξεκούραστη διαδικασία.

Τηλεδιάσκεψη μέσω ίντερνετ
Οι τηλεδιασκέψεις μέσω ίντερνετ, φαίνεται να «παίρνουν τη θέση» των επαγγελματικών ταξιδιών © Shutterstock

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα σε επαγγελματίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ αποτελεί μία οικονομική λύση για εταιρίες οι οποίες ίσως δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ακριβά μακρινά ταξίδια. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι το εάν τελικά αυτές οι τεχνολογικές λύσεις και η πανδημία, θα αλλάξουν οριστικά την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδιών.

Το μέλλον του επαγγελματικών ταξιδιών

Από το 2017, οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια ξεπερνούσαν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, θα περάσουν αρκετά χρόνια για να «επανέλθουν» τα συγκεκριμένα νούμερα, και ίσως και να μην επανέλθουν ποτέ.

«Νομίζω ότι τα επαγγελματικά ταξίδια δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο παρελθόν, όπου επιχειρηματίες όταν είχαν κάποια συνάντηση, απλά επιβιβάζονταν σε ένα αεροπλάνο και παρευρίσκονταν», αναφέρει η Σούζαν Λιχτενστάιν, διευθύνων εταίρος της εταιρείας ταξιδιωτικών συμβούλων DigiTravel.

Μία λύση που αναμένεται να επιλέξουν πολλοί επαγγελματίες, είναι ο συνδυασμός πολλών επαγγελματικών ταξιδιών μαζί, δεδομένης και της πιθανής αύξησης του κόστους των αεροπορικών ταξιδιών, λόγω των νέων μέτρων ασφαλείας που είναι αναγκασμένοι να λάβουν οι αερομεταφορείς.

Πολλοί, ελπίζουν ότι η πανδημία ίσως είναι μία ευκαιρία για σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των επαγγελματικών ταξιδιών, κυρίως σε τομείς όπως η υγιεινή, που είναι άμεσα σχετιζόμενη με την υγειονομική ασφάλεια.

«Τα επαγγελματικά ταξίδια αναδιαμορφώνονται για να εξελιχθούν προς το καλύτερο», αναφέρει ο Ντέιβ Χίλφμαν.

Πηγή: BBC.com

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More