Απώλειες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Accor
Photo Credits: Shutterstock

Απώλειες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Accor

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Καθαρές απώλειες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιείχαν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020, για τον Γαλλικό Ξενοδοχειακό όμιλο Accor, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Τα συνολικά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ανέρχονται στα 917 εκατομμύρια ευρώ, όντας μειωμένα κατά 52,4 %, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Παράλληλα, τα έσοδα ανά διαθέσιμα δωμάτια (RevPAR), μειώθηκαν κατά 59,3 %.

Η δραματική μείωση σε έσοδα, αντικατοπτρίζει πλήρως τις δυσμενείς συνθήκες που διαμόρφωσαν η πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων, για τον τουριστικό κλάδο.

Στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης, τον Απρίλιο, το 90% των ξενοδοχείων της Accor παρέμειναν κλειστά.

Στα τέλη Ιουνίου του 2020, ο Όμιλος διέθετε ένα «χαρτοφυλάκιο» 747.805 δωματίων (5.099 ξενοδοχεία), καθώς και 206.000 δωμάτια (1.197 ξενοδοχεία) στο pipeline, εκ των οποίων το 75% σε αναδυόμενες αγορές.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, η Accor άνοιξε συνολικά 86 ξενοδοχεία, δηλαδή 12.000 δωμάτια.

«Θα επιστρέψουμε στα επίπεδα δραστηριότητας του 2019, στα τέλη του 2021 ή ακόμη και στις αρχές του 2023», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Accor, Σεμπάστιεν Μπάζιν.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο όμιλος αναμένεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξοικονόμησης 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρόκειται να επιφέρει απώλειες 1000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Αισιοδοξία για σταδιακή ανάκαμψη

Παρά το ιδιαίτερα δύσκολο εξάμηνο που προηγήθηκε, σημάδια σταδιακής ανάκαμψης, παρατηρούνται αυτή τη στιγμή σε όλες σχεδόν τις περιοχές δραστηριοποίησης της Accor.

Ο όμιλος μπορεί να ατενίζει με σχετική αισιοδοξία το μέλλον, λόγω της μεγάλης ρευστότητας που διαθέτει, αλλά και του γεγονότος ότι το 81 % των ξενοδοχείων του είναι πλέον ανοικτά.

Στην Κίνα, όλα τα ξενοδοχεία επαναλειτουργούν, με το ποσοστό πληρότητας να αγγίζει περίπου το 60%. Στη Γαλλία, το 80% των ξενοδοχείων είναι ανοιχτά, όμως μόνο το 50% στο Παρίσι, λόγω έλλειψης ξένων τουριστών.

«Το σοκ που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας είναι βίαιο και άνευ προηγουμένου. Σε αυτό το πλαίσιο, καταφέραμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης. Αφενός για την απόδοσή μας, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την προστασία των πόρων μας, και αφετέρου για τους εργαζομένους μας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα και άμεσα υποστηρικτικά μέτρα, χάρη στον μετασχηματισμό του ομίλου των τελευταίων ετών και στην υγιή χρηματοοικονομική μας δομή» ανέφερε ο Σεμπάστιεν Μπάζιν.

«Η κορύφωση της κρίσης βρίσκεται αναμφίβολα πίσω μας, αλλά η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή. . Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έκτακτης ανάγκης, πρέπει τώρα να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό από ένα «asset-light» μοντέλο σε μια πλήρως «asset-light» εταιρεία. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τον ηγετικό μας ρόλο», πρόσθεσε.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More