Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε ένα «πολιτιστικό ταξίδι» στην Ελλάδα
Photo Credits: Onassis.org

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε ένα «πολιτιστικό ταξίδι» στην Ελλάδα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι Ελληνικές πολιτιστικές παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, «ταξιδεύουν» φέτος σε αρκετές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.

Με την πεποίθηση ότι «η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και δεν σταματά ποτέ», το Ιδρυμα Ωνάση «μοιράζεται» τα πολιτιστικά του δρώμενα, με ένα ευρύτερο κοινό.

Από τη Σύρο έως την Καβάλα, και από τη Λέσβο έως την Αρχαία Ολυμπία, Ελληνικές παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, υπόσχονται μία αξέχαστη εμπειρία σε όλους τους θεατές.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στη στήριξη των Ελληνων καλλιτεχνών και στην «απελευθέρωση των δυνάμεων τους».

Ολη η προσπάθεια γίνεται με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγηςπου βασικό στόχο έχει την προώθηση των έργων των Ελλήνων καλλιτεχνών, σε ολόκληρη τη διεθνή αλλά και εγχώρια κοινότητα.

Το πρόγραμμα της «περιοδείας» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει:

 

  • Becoming With Animal – Ηρώ Βασάλου. Αγία Παρασκευή Λέσβου, 7 Αυγούστου.

Παράσταση χορογραφίας
Η παράσταση δημιουργεί μία εκστατική ατμόσφαιρα © onassis.org

Στη Λέσβο, στο χωριό Αγία Παρασκευή, στις 7 Αυγούστου και ώρα 21:30, η K-Gold Temporary Gallery γεμίζει δυνατά beats trance μουσικής και «ένα σχοινί που δαμάζει και απελευθερώνει πρωταρχικά ένστικτα» με το Becoming With Animal, της Ηρούς Βασάλου.

Η συμμετοχική παράσταση της Ηρούς Βασάλου, ταξιδεύει τους θεατές στην πρακτική του ταραντισμού της Νότιας Ιταλίας, όπου παρακολουθούν τη μεταμόρφωση μιας γυναίκας σε ζώο.

«Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα εγκαταλείπει την ταυτότητά της και συμμαχεί με το ζώο; Τι συμβαίνει όταν το κοινό μοιράζεται μαζί της την ευθύνη για αυτή την αλλαγή;»

Η παραγωγή του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων παρουσιάζεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Sleeping With A Tiger», σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή.

Το Σάββατο 8 Αυγούστου, και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6-10 ετών.

 

  • In Miniature – Κάντυ Καρρά και Χαρά Κότσαλη. Ερμούπολη Σύρου, 7-8 Αυγούστου.
Παράσταση Manoeuvre
Η συγκεκριμένη χορογραφία είναι μια μελέτη για τον τρόπο που ένα αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σκηνή © Onassis.org

Το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί, σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, διοργανώνουν ένα διήμερο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στις 7 και 8 Αυγούστου 2020 με τίτλο in miniature, προσφέροντας δωρεάν στο κοινό της Σύρου 2 παραστάσεις και 2 εργαστήρια σύγχρονου χορού.

«Τι δουλειά έχει μια ξύλινη σανίδα σε ένα χορογραφικό έργο; Πράγμα, σκηνικό αντικείμενο ή μέρος της χορογραφίας; Πώς αλληλεπιδρούν η εύπλαστη υλικότητα του σώματος με το άκαμπτο υλικό του ξύλου; Τι μπορεί τελικά να προκύψει από τη σκηνική τους «σύμπραξη» και ποια δεδομένα μπορούν να ανατραπούν σε σχέση με την παραγωγή των κινητικών υλικών και τον τρόπο που ερμηνεύουμε ή προσδίδουμε νόημα σε ό,τι κωδικοποιείται στη γλώσσα του χορού;»

Η συγκεκριμένη χορογραφία είναι μια μελέτη για τον τρόπο που ένα αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σκηνή σε σχέση με τις κινήσεις εξισορρόπησης των ερμηνευτών.

Εκτός από την παράσταση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, θα γίνουν πρωινά εργαστήρια από τις δύο χορογράφους.

Οι παραστάσεις In Miniature θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή και Σάββατο, 7-8 Αυγούστου, και ώρα 19:30.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τις ίδιες ημέρες.

Το εργαστήρι για εφήβους Παρατηρώντας σε κίνηση, που επιμελείται η  Κάντυ Καρρά, στις 10:00 – 12:00.

To εργαστήρι για ενήλικες  Dense Dunce Dance, που επιμελείται η Χαρά Κότσαλη, στις 12:30 – 14:30.

  • Μικρός Οδηγός για Υποψήφιους Σκοινοβάτες – Στάθης Μαρκόπουλος. Αρχαία Ολυμπία, 23 Αυγούστου

    Σύγχρονο ποιητικό κουκλοθέατρο για «μεγάλα παιδιά» © onassis.org – Νικόλας Μάστορας

Στην Αρχαία Ολυμπία, μαριονέτες που κάνουν σάλτα στον αέρα και αψηφούν τη βαρύτητα, ταξιδεύουν με τον Μικρό Οδηγό για Υποψήφιους Σκοινοβάτες, σε σύλληψη του Στάθη Μαρκόπουλου (κουκλοθέατρο Αγιούσαγια).

Το σύγχρονο ποιητικό κουκλοθέατρο για «μεγάλα παιδιά», με ζωντανή μουσική, που παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα ως μια παραγωγή «εκτός των τειχών» της Στέγης τη σαιζόν 2018-19, ταξιδεύει στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας στις 23 Αυγούστου στις 21:00, στο κέντρο του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ένας ζογκλέρ, μία ακροβάτισσα, μία σκοινοβάτισσα σε μονόκυκλο, ένας θηριοδαμαστής και το λιοντάρι του, ένα άλογο με την αμαζόνα του. Αυτές οι επτά ξύλινες παραδοσιακές μαριονέτες τσίρκου συνυπάρχουν στην παράσταση με τρεις κουκλοπαίκτες, μία χορεύτρια κι έναν μουσικό.

Συνυπάρχουν, όμως, και με κάτι ακόμα. Με την ποίηση. Συγκεκριμένα, με τον λόγο του Ζαν Ζενέ.

Ο Μικρός Οδηγός για Υποψήφιους Σκοινοβάτες, σε σκηνοθεσία Στάθη Μαρκόπουλου (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια), επισκέπτεται, με ελεύθερη είσοδο, νοσοκομεία, γηροκομεία, ΚΑΠΗ / λέσχες φιλίας, κέντρα ημέρας, ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα, κέντρα απεξάρτησης, σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, στην Αττική και την περιφέρεια.

 

  • «DIY – Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα» – Άρης Δρουκόπουλος και Γιάννης Κοτσώνης. Καβάλα, 27-30 Αυγούστου

Φτιάξ' το μόνος σου
Τα μικρά παιδιά δίνουν νέα ζωή σε αντικείμενα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια © Culturenow

Στην Καβάλα, στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival, παιδιά 10 έως 13 ετών βρίσκουν την απάντηση στο ερώτημα τι μουσική παίζει μια μπάντα που χακάρει και κατασκευάζει μόνη της τον ηλεκτρονικό της ήχο, χάρη στο εργαστήριο DIY – «Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα».

Συντελεστές του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι οι Άρης Δρουκόπουλος και τον Γιάννη Κοτσώνης, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα δημιουργικό μουσικό εργαστήριο για παιδιά, τα  οποία σχεδιάζουν και κατασκευάζουν αυτοσχέδια μουσικά όργανα και όλη η ομάδα γίνεται μια μπάντα.

Βρίσκουν παλιές συσκευές στο σπίτι και τις «πειράζουν», γίνονται κατασκευαστές και τεχνικοί, ανακατεύονται με ηλεκτρονικά κυκλώματα και δίνουν νέα ζωή σε αντικείμενα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μπαίνοντας έτσι στον κόσμο του upcycling, δηλαδή της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Φαλήρου, από 27 έως 30 Αυγούστου, στις 18:30.

  • Μαμ, Μαμ, ένα μαγικό δείπνο – Γιώτα Καλλιμάνη και Σταύρος Γασπαράτος. Αίγιο, 19 Σεπτεμβρίου 

 

Παράσταση
Σε αυτό το παιχνίδι, όλα αποκτούν δύο όψεις: μια πραγματική και μια ονειρική © onassis.org

Στο Αίγιο, στο φεστιβάλ «Πριμαρόλια», μικροί θεατές 2,5 έως 5 ετών είναι καλεσμένοι στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μαμ Μαμ, Ένα Μαγικό Δείπνο, σε χορογραφία Γιώτας Καλλιμάνη και μουσική Σταύρου Γασπαράτου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί 3 φορές μέσα στην ημέρα, στο εμβληματικό κτίριο Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη, την παλιά σταφιδαποθήκη στην παραλία Αιγίου.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι για γονείς και βρέφη, φτιαγμένο μέσα από έναν διάλογο μουσικής, χορευτών και σκηνικών στοιχείων.

Σε ένα σπιτάκι αλλοιωμένης προοπτικής, δύο χορευτές με κινήσεις συμπιεσμένες, γκροτέσκες, παραμορφωμένες και γρήγορες, δημιουργούν ένα σύμπαν μιας άλλης βαρύτητας, σαν να ήταν χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.

Το καλωδιωμένο σκηνικό κάνει τους χορευτές και τα αντικείμενα εκτελεστές της μουσικής παρτιτούρας προσκαλώντας σε ένα δείπνο αλά Μπάστερ Κήτον.

Σε αυτό το παιχνίδι, όλα αποκτούν δύο όψεις: μια πραγματική και μια ονειρική.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο δύο ημερών που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, περφόρμερ, χορευτές, χορογράφους και εμψυχωτές, ως παράλληλη δράση της παράστασης, από τη χορογράφο Γιώτα Καλλιμάνη στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, και ώρες 10:30 – 13:00 και 18:00 – 21:00 αντίστοιχα.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More