Discover Greece: oι οινικές διαδρομές της Κρήτης ξεκινούν απ’το Ηράκλειο
Photo Credits: Discover Greece

Discover Greece: oι οινικές διαδρομές της Κρήτης ξεκινούν απ’το Ηράκλειο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στην ανάδειξη των ελληνικών προορισμών – και των εμπειριών που προσφέρουν – στους ίδιους τους Ελληνες, στοχεύει η νέα καμπάνια του Marketing Greece και του ΣΕΤΕ, την οποία υποστηρίζει η Eurobank.

Η ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα που φιλοξενεί το Discover Greece, επανασυστήνει στο Ελληνικό κοινό προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν ιδέες για τις διακοπές τους και να ανακαλύψουν μοναδικές γαστρονομικές –  και όχι μόνο – επιλογές, για ένα καλοκαίρι γεμάτο με ανεκτίμητες στιγμές.

Οι αμπελώνες του Ηρακλείου είναι μία από τις εμπειρίες που η καμπάνια προσκαλεί το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει.

Το Ηράκλειο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους «οινό-προορισμούς», έλκοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το αφιέρωμα του Discover Greece.

Πάνω από τα 2/3 των κρητικών αμπελώνων βρίσκονται στο Ηράκλειο, το οποίο συνεισφέρει το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής κρασιού του νησιού.

Οι αμπελώνες του Ηρακλείου στη νέα καμπάνια του Discover Greece.
© Discover Greece

Η Κρήτη είναι «ευλογημένη» με το ιδανικό κλίμα για την παραγωγή κρασιού, κάτι που αποδεικνύεται και από τη μακρά παράδοση των Κρητικών στην οινοποιία, η οποία ξεκινά τον 2ο αιώνα π.Χ. Οι ψυχροί χειμώνες και τα μακρά, ξηρά καλοκαίρια είναι βασικοί παράγοντες της εξαιρετικής ποιότητας των κρητικών κρασιών.

Διάσπαρτοι επάνω σε λόφους και κοιλάδες οι ηρακλειώτικοι αμπελώνες είναι ταυτόσημοι με την πόλη, καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπική ιστορίας, γαστρονομίας και παράδοσης, τονίζεται στο αφιέρωμα.

Τέσσερις είναι οι κύριες και προστατευόμενες περιοχές παραγωγής με ονομασία προέλευσης, οι οποίες σχηματίζουν και δύο κύριες «οινο-διαδρομές».

Στο δρόμο νοτιανατολικά πέρα από την Κνωσό βρίσκονται οι αμπελώνες των Αρχάνων, με τα φημισμένα κόκκινα κρασιά τους, ενώ λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν τα εξαιρετικά λευκά και κόκκινα κρασιά των Πεζών.

Οι αμπελώνες του Ηρακλείου στη νέα καμπάνια του Discover Greece.
© Discover Greece

Πέρα από την ξενάγηση, τη γευσιγνωσία και τη γνωριμία με τους παραγωγούς, οι επισκέπτες μπορούν να «γεμίσουν» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τις αποσκευές τους με ένα ή περισσότερα από τα εξαιρετικά μπουκάλια των ηρακλειώτικων οινοποιείων.

Το κρασί ρέει στις «φλέβες» των Ηρακλειωτών. Στο Βαθύπετρο, βρίσκεται ένα Μινωικό μέγαρο, στο οποίο λέγεται ότι στεγαζόταν το αρχαιότερο πιεστήριο σταφυλιού στον κόσμο.

«Όπου υπάρχει πολιτισμός, υπάρχει κρασί… και το αντίστροφο», επισημαίνει το Discover Greece, συνδέοντας την τοπική οινοποιεία με την ιστορία του Ηρακλείου και παράλληλα προτείνοντας τα αξιοθέατα που πρέπει να οπωσδήποτε να κάποιος να επισκεφθεί.

Φρούριο Κούλες και Ενετικά Τείχη 

Από τα πιο εντυπωσιακά ενετικά κάστρα της Κρήτης, κάποτε προοριζόταν για την προστασία του λιμανιού του Ηρακλείου. Χτισμένο τον 13ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από αποθήκη και στρατηγείο μέχρι φυλακή των Οθωμανών. Αποτελεί χαρακτηριστκό παράδειγμα ενετικής αρχιτεκτονικής, με θολωτές οροφές και πλατιά τείχη, που χρησίμευαν ως κυματοθραύστες.

Οι αμπελώνες του Ηρακλείου στη νέα καμπάνια του Discover Greece.
© Discover Greece

Κρήνη Μοροζίνι

Μία βόλτα στο Ηράκλειο δεν μπορεί να είναι ολόκληρη χωρίς ένα πέρασμα από την Πλατεία των Λεόντων – ή Λιοντάρια, όπως ονομαζόταν παλαιότερα. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται η Κρήνη Μοροζίνι. Είναι το μνημείο τεσσάρων κρήνων σε σχήμα λιοντάριου, μέσα από το οποίο «ξεπηδάει» νερό.

Χτίστηκε από τους Ενετούς το 1628 και αρχικά χρησίμευε στην υδροδότηση της πόλης, ενώ είναι γνωστό για τις γλυπτικές του αναπαραστάσεις: μορφές από την ελληνική μυθολογία, νύμφες, θαλάσσια τέρατα και δελφίνια.

Στα Λιοντάρια υπάρχουν πολλά καφέ και ταβέρνες για να καλύψουν όλα τα γούστα.

Οι αμπελώνες του Ηρακλείου στη νέα καμπάνια του Discover Greece.
© Discover Greece

Το Αρχαιολογικό Μουσείου του Ηρακλείου

Ταξίδι χωρίς ιστορία δεν γίνεται, οπότε μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κρήτης επιβάλλεται. Τα εκθέματά του χρονολογούνται 5,500 χρόνια πριν και καλύπτουν από τη Νεολιθική ως τη Ρωμαϊκή εποχή.

Ανακαινισμένο πρόσφατα, συγκεντρώνει εκθέματα από όλη την Κρήτη, κυρίως όμως από την Κνωσό και άλλα Μινωικά ανάκτορα.

Ανάμεσα στους διάσημους αρχαιολογικούς θησαυρούς του μουσείου συμπεριλαμβάνονται η Τοιχογραφία των Ταυροκαθαψίων και το αγαλματίδιο της θεότητας των φιδιών, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Κνωσό, αλλά και ο δίσκο της Φαιστού.

Κνωσός

Μία επίσκεψη στο Ηράκλειο δεν είναι όμως ολόκληρη χωρίς το Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, το δεύτερο μεγαλύτερο παλάτι του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης. Πράγματι το πρώτο ανάκτορο χρονολογείται στα 1.700π.Χ. και αργότερα αντικαταστάθηκε από το σημερινό. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του δε θα μπορούσαν να μαρτυρούν καλύτερα τη λαμπρότητα και το μεγαλείο του Μινωικού πολιτισμού.

Τα οινοποιεία που προτείνει το Discover Greece

To Discover Greece προτείνει ορισμένα οινοποιεία της περιοχής, σημειώνοντας και την απόστασή τους από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Οινοποιείο Λυραράκης (Αλάγνι): 25χλμ. (30 λεπτά)

Οινοποιείο Μπουτάρη (Σκαλάνι): 11χλμ (15 λεπτά)

Οινοποιείο Γαβαλάς (Βοριάς): 38 χλμ (45 λεπτά)

Οινοποιεία Mediterra ή Creta Olymbias (Κουνάβι): 16 χλμ (20 λεπτά)

Οινοποιείο Πατεριανάκης (Μελέσες): 22χλμ (25 λεπτά)

Οινοποιείο Δουλουφάκης (Δάφνες): 22 χλμ (25 λεπτά)

Οινοποιείο Μίνως-Μηλιαράκης (Πεζά): 20χλμ (20 λεπτά)

με πληροφορίες από Discover Greece

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More