Εξοχικά και σπίτια φίλων επιλέγει το 58% των Ελλήνων στις διακοπές του
Photo Credits: Shutterstock

Εξοχικά και σπίτια φίλων επιλέγει το 58% των Ελλήνων στις διακοπές του

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μείωση 6,8% σημειώθηκε στα ταξίδια που πραγματοποίησαν οι Ελληνες το 2019, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2018, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Το 2019 οι Ελληνες πολίτες πραγματοποίησαν 7,4 εκατομμύρια ταξίδια, ενώ συνολικά 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν έστω μία φορά -μείωση 3,4% σε σχέση με το 2018.

Αν και οι συνολικές διανυκτερεύσεις (75,1 εκατ.) μειώθηκαν κατά 5,1%, οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν στα 2,5 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 0,8%.

Το 93,7% των ταξιδιών των ατόμων άνω των 15 ετών, αφορούσε προσωπικούς λόγους, ενώ μόλις το 6,3% επαγγελματικούς.

Μείωση 8,5% παρατηρήθηκε επίσης και στον αριθμό των εν λόγω ταξιδιών, 7,9% στις διανυκτερεύσεις και 2,5% στις αντίστοιχες δαπάνες.

Η σημαντικότερη μείωση σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, η οποία πραγματοποίησε 12% λιγότερα ταξίδια, περιορίζοντας τις δαπάνες της κατά 13% σε σχέση με το 2018.

Γράφημα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ.
Ατομα (ημεδαποί), ταξίδια, διανυκτερεύσεις και δαπάνες, κατά κύριο λόγο ταξιδιού, 2018-2019.

Το 58% αποφάσισε να μη νοικιάσει κάποιο δωμάτιο ή να μείνει σε ξενοδοχείο, αλλά προτίμησε τις ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες ή φιλοξενήθηκε σε σπίτια φίλων και συγγενών. Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 77% του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων.

Για τα προσωπικά ταξίδια µε διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (42,0% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος, σε ποσοστό 60,7%, ήταν τα ξενοδοχεία.

Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν μείωση κατά 7,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 11,0%, σε σχέση με το 2018.

Περιόρισαν και τη διάρκεια παραμονής

Πέρα από τα ταξίδια, οι Ελληνες περιόρισαν και τη διάρκεια παραμονής τους στους προορισμούς. Η σημαντικότερη μείωση – της τάξης του 13,2% – παρατηρήθηκε στα ταξίδια διάρκειας μεταξύ μίας και τριών διανυκτερεύσεων.

Πρώτα αυτοκίνητο, μετά πλοίο

Τέλος, με χερσαία μέσα προτίμησαν να μετακινηθούν προς τους προορισμούς της επιλογής τους οι Ελληνες – αν και με μία μείωση 10,6% – και δευτερευόντως με θαλάσσια (3,9 εκατ. και 1 εκατ. ταξίδι αντίστοιχα).

Αναλυτικά η έρευνα.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More