Τρία δισεκατομμύρια ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας
Photo Credits: Shutterstock

Τρία δισεκατομμύρια ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ζώα που κάηκαν ή εκτοπίστηκαν, από τις καταστροφικές φωτιές του προηγούμενου έτους στην Αυστραλία, περιλαμβάνει ο τραγικός απολογισμός της έκθεσης που δημοσίευσε η WWF (World Wide Fund for Nature).

Η έκθεση, που είναι βασισμένη σε εργασίες 10 επιστημόνων από 5 πανεπιστήμια της Αυστραλίας, υπολογίζει ότι έχασαν την ζωή τους η εκτοπίστηκαν κατά προσέγγιση: 2,46 δισεκατομμύρια ερπετά, 143 εκατομμύρια θηλαστικά, 180 εκατομμύρια πουλιά και 51 εκατομμύρια βάτραχοι.

«Πρόκειται για μία από τις χειρότερες καταστροφές για την άγρια ζωή, στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει ο διευθύνων Σύμβουλος της «WWF – Australia», Dermot O’ Gorman.

Κοάλα κατα τη διάρκεια της πυρκαγιάς
Οι καταστροφικές συνέπειες για την πανίδα της Αυστραλίας, είναι συντριπτικές ©Shutterstock

Η μέτρηση βασίστηκε στα διαθέσιμα αριθμητικά δεδομένα, σε σχέση με την πληθυσμιακή πυκνότητα των ζώων που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ο τεράστιος αριθμός των ερπετών για παράδειγμα, οφείλεται στον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό τους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε αντιστοιχία με τα υπόλοιπα ζώα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων δεν προέκυψε αποκλειστικά στη διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά και από τον έμμεσο αντίκτυπο της, αφού οι πιθανότητες επιβίωσης για όσα ζώα γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα, ήταν εξαιρετικά μικρές.

Η έλλειψη τροφής, νερού και καταφύγιου που θα τους πρόσφερε προστασία από τα αρπακτικά, συνέβαλλαν στη «γιγάντωση» αυτού του αριθμού.

Τον Ιανουάριο, ενώ μαίνονταν οι φονικές πυρκαγιές , οι επιστήμονες είχαν εκτιμήσει ότι 1.25 δισεκατομμύρια ζώα είχαν σκοτωθεί, μόνο στις πολιτείες «Νέα Νότια Ουαλία» και «Βικτώρια».

 

Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε, καθώς η νέα έρευνα, εξετάζει τον αντίκτυπο που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή, έκτασης περίπου 11,46 εκατομμυρίων εκταρίων γης.

Τα ευρήματα της έρευνας σοκάρουν ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες. «Είναι ένας αριθμός που δεν μπορείτε να συλλάβετε, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη», αναφέρει ο Chris Dickman, καθηγητής οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται για την οριστικοποίηση της έκθεσης με τίτλο «Australia: 2019-2020 BushFires: The Wildlife Toll», με την τελική της μορφή να αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, τονίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών η εκτοπισμένων ζώων, είναι απίθανο να αλλάξει.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, έως τον Ιανουάριο του 2020, περίπου το ένα πέμπτο των δασών της Αυστραλίας καταστράφηκε από τις συνεχόμενες πυρκαγιές.

Καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος
Το ένα πέμπτο των δασών της Αυστραλίας καταστράφηκε από τις πυρκαγιές ©Shutterstock

Πρόκειται για την πλέον καταστροφική περίοδο πυρκαγιών, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Οι επιστήμονες θεωρούν, ότι αυτή η περιβαλλοντική τραγωδία είναι άμεσα σχετιζόμενη με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία επιμηκύνει τα καλοκαίρια στην Αυστραλία, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα.

Ευελπιστούν όμως, ότι όλες οι χώρες θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τα ευρήματα της έρευνας, συμβάλλοντας στη βελτίωση των επιπτώσεων που προκαλούν οι πυρκαγιές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Με πληροφορίες από CNN, BBC, The Guardian

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More