Την εξερευνήτρια Jeanne Barret τιμά το σημερινό Google Doodle

Την εξερευνήτρια Jeanne Barret τιμά το σημερινό Google Doodle

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τη βοτανολόγο και εξερευνήτρια Jean Barret τιμά με το σημερινό της Doodle η Google, με αφορμή τα 280α γενέθλιά της.

Το 1776, η Barret αναχώρησε για τη Γαλλία στο πλοίο Etoile ως μέλος της εξερευνητικής αποστολής, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε τον περίπλου της Γης.

Γεννήθηκε το 1740 στην ιστορική πόλη Autun στην κεντρική Γαλλία. Μεγαλώνοντας στην ύπαιθρο, κατάφερε να αναγνωρίζει με ευκολία διάφορα είδη φυτών και βοτάνων.

Εχαιρε τον σεβασμό της τότε επιστημονικής κοινότητας και θεωρείτο ειδική στην βοτανολογία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760 ξεκίνησε να εργάζεται στο πλευρό του διάσημου βοτανολόγου Phillibert Commerson.

Οταν η Γαλλία αποφάσισε να πραγματοποιήσει τον περίπλου της Γης το 1765, ο Commerson την προσκάλεσε να συμμετάσχει στην αποστολή.

Η γαλλική νομοθεσία της εποχής απαγόρευε στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε ναυτικά πλοία, οπότε αναγκάστηκε να παριστάνει τον άνδρα για να συμμετάσχει. Το δίδυμο Barret-Commerson συγκέντρωσε πάνω από έξι χιλιάδες είδη φυτών κατά το ταξίδι του.

Σήμερα, πολλοί θεωρούν ότι η Barret, ενώ βρισκόταν στη Βραζιλία, ευθύνεται αποκλειστικά για την ανακάλυψη της μπουκαμβίλιας.

Το Doodle απεικονίζει την Barret περιτριγυρισμένη από μπουκαμβίλιες, ενώ βρίσκεται επάνω στο Etoile.

Τελικά, τα μέλη του πληρώματος ανακάλυψαν ότι η Barret ντυνόταν με ανδρικά ρούχα και μαζί με τον Commerson αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν στον Μαυρίκιο το 1768, όπου η Barret διέμεινε εκεί για χρόνια πριν επιστρέψει στη Γαλλία, ολοκληρώνοντας τον περίπλου της Γης.

Το 2012, η Barret τιμήθηκε για το έργο της. To φυτό του είδους Solanum genus – το οποίο περιλαμβάνει πατάτα, τομάτα και μελιτζάνες – πήρε την ονομασία baretiae.

Share it:
Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More