Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουριστικού κλάδου
Photo Credits: Shutterstock

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουριστικού κλάδου

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ), ενίσχυσε τη συνεργασία του με την ισπανική πολυεθνική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica, με βασικό στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουρισμού.

Εν μέσω της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας σε ολόκληρο – σχεδόν – τον πλανήτη, ο στόχος για την «οικοδόμηση» ενός βιώσιμου τουριστικού κλάδου, απαιτεί καινοτόμες και ρηξικέλευθες αλλαγές.

Ζητούμενο είναι η επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης, κάτι που θα εξασφαλίσει η επίτευξη της βιώσιμης ανάκαμψης και μελλοντικής ανάπτυξης.

Βασικό εργαλείο για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Τα big data και η τεχνητή νοημοσύνη «επιστρατεύονται» μέσω αυτής της συνεργασίας, προκειμένου να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο.

Τεχνητή νοημοσύνη
Ο τουριστικός κλάδος «επιστρατεύει» τεχνητή νοημοσύνη και big data, για να πετύχει τον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού. ©Shutterstock

Telefonica και ΠΟΤ, δημιούργησαν εργαλεία απεικόνισης, τα οποία θα εντάσσονται στα υπάρχοντα εργαλεία του ΠΟΤ. Αυτές οι τεχνολογίες, αναμένεται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν βαθύτερα τους σημαντικούς δείκτες απόδοσης του τουριστικού κλάδου.

Θα συνεισφέρουν επίσης, στην κατανόηση της τουριστικής συμπεριφοράς από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εμπορεύονται αποτελεσματικότερα το  τουριστικό τους «προϊόν» .

Οι αλλαγές που γίνονται, θα καταστήσουν ευκολότερο τον έλεγχο των τουριστικών ροών, ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμες στα πλαίσια των νέων πρωτοκόλλων υγείας.

Μέτρα αερομεταφορές
Ασφάλεια: η νέα αγαπημένη λέξη του τουριστικού κλάδου. ©Shutterstock

Η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στο «άνοιγμα» της φετινής τουριστικής περιόδου, με όλους τους φορείς του τουρισμού να αναζητούν την απάντηση στον – πάντοτε υπαρκτό – κίνδυνο του COVID-19.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουρισμού θα επιτρέψει στον τομέα να ανακάμψει ισχυρότερος από τη στασιμότητα που προκάλεσε η πανδημία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

«Ο ΠΟΤ ηγείται της επανεκκίνησης του τουρισμού, και η συνεργασία μας με την Telefónica θα μας επιτρέψει να παρέχουμε στα κράτη-μέλη και στον τομέα συνολικά, τα εργαλεία που χρειάζονται για να επιταχύνουν την ανάκαμψη, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη – εγγυώμενοι την ασφάλεια – και να προωθήσουν τη βιωσιμότητα».

«O τουρισμός θα επιστρέψει δυναμικά, αλλά ο τομέας θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με διαρθρωτικές αλλαγές», επισημαίνει ο Μιγκέλ Λοπίς, επικεφαλής των Internet of Things (IoT) και big data, για τον δημόσιο τομέα στην Telefonica.

Για να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας αυτής συνεργασίας, ο ΠΟΤ συμμετείχε μαζί με την Telefonica, τον Πορτογαλικό Οργανισμό Τουρισμού, την τουριστική διοίκηση του Μπουένος Αίρες και τη Γραμματέα Τουρισμού της Χιλής, σε μία ψηφιακή επίδειξη των εργαλείων για προορισμούς της Λατινικής Αμερικής.

Η επίδειξη επικεντρώθηκε στο πώς τα big data μπορούν να προσθέσουν αξία στον τουριστικό κλάδο και να ηγηθούν της προσπάθειας ανάκαμψης.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More