«Eνα κλικ» ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη
Photo Credits: Elena Vecino Cordero and Luis López Vecino

«Eνα κλικ» ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Τα όμορφα πράγματα στο κεφάλι μας»: o δέκατος ετήσιος διαγωνισμός τέχνης της νευροεπιστήμης, εντυπωσίασε για ακόμη μία φορά με τα – σπάνιας ομορφιάς – έργα του.

Ο διαγωνισμός «γεννήθηκε» το 2011, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών (NIN), ως ένας θεσμός για την εικαστική προβολή εικόνων από εργαστήρια νευροεπιστήμης.

Προτρέπει τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες να δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Συμβάλλει στην προώθηση των επιστημονικών έργων σε ένα διαφορετικό κοινό, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αξιολογήσουν τη δουλειά τους από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά.

Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό τέχνης και νευροεπιστήμης, δημιουργήθηκαν από ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καθώς και εργαζόμενους επιστήμονες, αποδεικνύοντας ότι τέχνη και νευροεπιστήμη μπορούν να εμπνεύσουν η μία την άλλη.

Η νικητήρια συμμετοχή, καθώς και οι τέσσερις που διακρίθηκαν ως επιλαχούσες (τιμητικές αναφορές), επιλέχθηκαν μέσα από δεκάδες υποβαλλόμενα έργα.

Νικητήρια συμμετοχή: «31-3594», από την Lidija Kononenko.

«31-3594»,
Η καλλιτέχνης περιέγραψε αυτό το έργο ως «ένα δείγμα μικροσκοπίου, ένα χάρτη συμπτωμάτων και μία έρευνα για το άγνωστο». ©Art Of Art of Neuroscience – Lidija Kononenko

Η καλλιτέχνης Kononenko, περιέγραψε το διαδραστικό αυτό έργο ως «ένα δείγμα μικροσκοπίου, ένα χάρτη συμπτωμάτων και μία έρευνα για το άγνωστο».

Οι θεατές μπορούν να μεγεθύνουν και να εξερευνήσουν την εικόνα του συστήματος των περιφερειακών νεύρων, η οποία συνοδεύεται από περιγραφή και ποιητικές φράσεις σχετικά με τον ύπνο.

Ο ύπνος είναι «μία εθελούσια πράξη απώλειας της συνείδησης κάποιου», αναφέρει η Κονονένκο.

Τα ποιητικά αποσπάσματα που συνοδεύουν το έργο, μοιάζουν με τις κατακερματισμένες σκέψεις που έχουν οι άνθρωποι ενώ κοιμούνται.

Αξιολογώντας αυτό το έργο, οι κριτές το επαίνεσαν για τη διαδραστικότητα και τον «παιχνιδιάρικο» συνδυασμό στοιχείων ενός περιφερειακού νεύρου, με μία ιστορία που εκτυλίσσεται σε διαφορετικές κλίμακες, και τονίζει τον ρόλο του νευρικού συστήματος στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Τιμητική αναφορά: «Motor White Matter Networks Of the Human Brain», από την Sanja Budisavljevic.

«Motor White Matter Networks Of the Human Brain»
Το συγκεκριμένο έργο απεικονίζει τις «διαδρομές» της λευκής ύλης του εγκεφάλου. ©Art of Neuroscience – Sanja Budisavljevic

Στο συγκεκριμένο έργο, η νευροεπιστήμονας Budisavljevic δίνει χρώμα, σε ένα ασπρόμαυρο σχέδιο του 19ου αιώνα, που απεικονίζει μία ανατομή εγκεφάλου.

Απεικονίζει τις «διαδρομές» της λευκής ύλης, η οποία παρέχει ένα «μονοπάτι» για τη σύνδεση των διάφορων περιοχών του εγκεφάλου.

Το κόκκινο χρώμα υποδεικνύει την πιο εξέχουσα οδό, η οποία συνδέει τον φλοιό και τον νωτιαίο μυελό. Το πράσινο αντιπροσωπεύει τη σύνδεση που υποστηρίζει το συντονισμό, ενώ το μπλε αυτήν που ρυθμίζει τις κινήσεις.

Τιμητική αναφορά: «Psychoetry», από τους Frank Gerritse – Janna de Boer.

«Psychoetry»
Oι συμμετέχοντες «αντιμετωπίζουν» ένα επικριτικό κείμενο, που προσομοιώνει έναν αρνητικά φορτισμένο εσωτερικό διάλογο. ©Art of Neuroscience – Frank Gerritse – Janna de Boer

Οι ψυχολόγοι Frank Gerritse και Janna de Boer, αποτύπωσαν με πρωτότυπο τρόπο την αίσθηση απώλειας ελέγχου, που αισθάνεται κάποιος κατά τη διάρκεια ακουστικών ψευδαισθήσεων.

Στο διαδραστικό αυτό έργο, οι συμμετέχοντες «αντιμετωπίζουν» ένα επικριτικό κείμενο, που προσομοιώνει έναν αρνητικά φορτισμένο εσωτερικό διάλογο.

Μπορούν επίσης να ακούσουν αρνητικούς θορύβους κάνοντας κλικ στο εικονίδιο των ακουστικών. Για να σταματήσει το κείμενο και οι θόρυβοι για λίγα δευτερόλεπτα, μπορούν να φωνάξουν στον υπολογιστή τους, αφού πρώτα έχουν ενεργοποιήσει το μικρόφωνο.

Παρομοίως, όταν κουνάνε το ποντίκι τους η μετακινούν τα δάχτυλα τους γρήγορα στο trackpad τους – μιμούμενοι τις κινήσεις της πραγματικής ζωής που βοηθούν στη διακοπή των ψευδαισθήσεων – το κείμενο γίνεται περισσότερο ευγενικό και λιγότερο επικριτικό.

Μπορείτε να βιώσετε τη διαδραστική αυτή εμπειρία, επισκεπτόμενοι την σελίδα που δημιούργησαν.

Τιμητική αναφορά: «Red Haze», από τον Nicki Covena.

«Red Haze»
Το έργο του Coena οπτικοποιεί την λειτουργία ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά πληροφοριών από το DNA στο RNA. ©Art of Νeuroscience – Nicki Covena.

Το έντονο κόκκινο χρώμα, από τις κουκκίδες που «κυριαρχούν» στο έργο του Cocena, προέρχεται από μία φθορίζουσα πρωτεΐνη, που χρησιμοποιείται για την οπτικοποίηση της λειτουργίας του TBR1, ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά πληροφοριών από το DNA στο RNA, στη διαδικασία της ανάπτυξης σπονδυλωτών βρεφών.

Η προβολή εκτός εστίασης εγείρει τη φαντασία των θεατών, για το τι βρίσκεται κρυμμένο από κάτω, αναφέρουν οι κριτές.

Τιμητική αναφορά: «Bdl», από την Paméla Simard.

«Bdl»
Τα γλυπτά αναπαριστούν εικόνες που απεικονίζουν το εσωτερικό του εγκεφάλου μίας φρουτόμυγας. ©Art of Νeuroscience – Paméla Simard

Η καλλιτέχνης Pamela Simard, συνεργάστηκε με τον νευροεπιστήμονα Hunter Shaw, για να δημιουργήσει μία σειρά από ξύλινα γλυπτά.

Τα γλυπτά, που δημιουργήθηκαν στο χέρι, αναπαριστούν εικόνες από μικροσκόπια φθορισμού, που απεικονίζουν το οπτικό σύστημα του εγκεφάλου της φρουτόμυγας.

Κάποιες από τις υπόλοιπες συμμετοχές που ξεχώρισαν:

 

 

Με πληροφορίες από Scientific American.com

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More