Η ταξιδιωτική ασφάλιση στην εποχή του COVID-19
Photo Credits: Shutterstock

Η ταξιδιωτική ασφάλιση στην εποχή του COVID-19

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μία νέα παράμετρος εμφανίζεται στον τομέα της ταξιδιωτικής ασφάλισης, μετά τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον παγκόσμιο τουριστικό κλάδο, η πανδημία του COVID-19.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να ακυρώσουν τα σχέδια τους για μακρινά ταξίδια, με πολλούς από αυτούς, να τα έχουν προγραμματίσει μήνες πριν.

Το ζήτημα που ανακύπτει σε πολλές περιπτώσεις, είναι το αν θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που δαπάνησαν. Πρόκειται για ένα ζήτημα άμεσα σχετιζόμενο με την ταξιδιωτική ασφάλιση, και τις καλύψεις που παρέχει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και αυτοί που διαθέτουν ταξιδιωτική ασφάλεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβουν πίσω το ποσό που έχουν καταβάλλει .

«Σίγουρα πιστεύω ότι υπήρξε ένα στοιχείο έκπληξης, όταν ο κόσμος ανακάλυψε σε πολλές περιπτώσεις, ότι η πανδημία δεν εντάσσονταν στα συγκεκριμένα συμβόλαια», αναφέρει η Κασάρα Μπάρτο, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Squaremouth, εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης.

«Όταν αγοράζετε ταξιδιωτική ασφάλιση, αυτή συνήθως καλύπτει τις βασικές ανησυχίες των ταξιδιωτών, όπως ο καιρός, κάποια ασθένεια ή ένας ενδεχόμενος τραυματισμός πριν από το ταξίδι. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάλυψη για κάτι τόσο μεγάλο, όπως η πανδημία, αφού κάτι παρόμοιο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν», προσθέτει.

Τι περιλαμβάνει η ταξιδιωτική ασφάλιση;

Ταξιδιωτική ασφάλεια
Η ταξιδιωτική ασφάλιση πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανησυχίες των ταξιδιωτών. ©Shutterstock

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές ασφαλίσεις καλύπτουν απώλειες έως ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ενώ παρέχουν μέριμνα για: 

 • Απώλειες η καθυστερήσεις σε αποσκευές. 
 • Κάποια ασθένεια ενώ ταξιδεύετε. 
 • Έκτακτη μεταφορά για ιατρικούς λόγους. 
 • Ακύρωση η καθυστέρηση μεταφοράς. 
 • Διακοπή η καθυστέρηση ταξιδιού. 
 • Πρόσβαση σε βοήθεια ενώ ταξιδεύετε, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης χαμένων εγγράφων. 

Εάν η ασφάλιση περιλαμβάνει ρήτρα ακύρωσης, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, ταξίδια μπορούν να ακυρωθούν μόνο για συγκεκριμένους λόγους:

 • Τρομοκρατική επίθεση στον προορισμό 
 • Μία σοβαρή καλυπτόμενη ασθένεια η τραυματισμός του ταξιδιώτη, του συνταξιδιώτη, η μέλους της οικογένειας του. 
 • Ο θάνατος ενός ταξιδιώτη, του συνταξιδιώτη, η μέλους της οικογένειας του. 
 • Η αεροπορική εταιρεία, η γραμμή κρουαζιέρας ή άλλος μεταφορέας σταματά να λειτουργεί για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα λόγω μιας προειδοποίησης, φυσικής καταστροφής ή κακών καιρικών συνθηκών. 
 • Η γέννηση του παιδιού ενός μέλους της οικογένειας. 
 • Μια φυσική καταστροφή, πυρκαγιά, πλημμύρα, διάρρηξη ή βανδαλισμός που επηρεάζει τον προορισμό σας ή το σπίτι σας. 
 • Ένα τροχαίο ατύχημα στο δρόμο για το σημείο αναχώρησης. 

Η πανδημία δεν περιλαμβάνεται έως τώρα σε καμία τέτοια λίστα. 

«Οι ασφαλίσεις ταξιδιών θα καλύψουν τις συγκεκριμένες παραμέτρους, που αναφέρονται ρητά στο εκάστοτε συμβόλαιο. Δεν πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε κάλυψη για κάτι, το οποίο δεν αναγράφεται», προειδοποιεί η Μπάρτο.

Μία σημαντική εξαίρεση, που ανέκυψε εν μέσω πανδημίας, είναι η έλλειψη κάλυψης για περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι ταξιδιώτες επιλέξουν να ακυρώσουν κάποιο ταξίδι, χωρίς να υφίστανται κάποιοι από τους άνωθεν λόγους.

«Δεν καλύπτουμε τον φόβο ταξιδιού», αναφέρει η Κριστίν Μπάγκι, αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ της Travelex, μίας εκ των μεγαλύτερων πάροχων ταξιδιωτικών ασφαλίσεων. «Τα συμβόλαια μας δεν επιτρέπουν την ακύρωση επειδή φοβάστε να ταξιδέψετε».

Αναβολή ταξιδιού
Η πανδημία, δεν περιλαμβάνονταν σε καμία ασφαλιστική λίστα, ως «καλυπτόμενη» αιτία ακύρωσης ταξιδιών. ©Shutterstock

Κάποιες εταιρίες προσφέρουν την «ακύρωση για οποιονδήποτε λόγο», επιστρέφοντας συνήθως τα χρήματα που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, της τάξεως του 50 έως 75 τις εκατό, των συνολικών δαπανών για το ταξίδι.

«Αυτό δίνει την βεβαιότητα στους ταξιδιώτες, ότι εφόσον συμβεί κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στην τυπική λίστα, θα μπορέσουν να ακυρώσουν το ταξίδι, παίρνοντας πίσω ένα μέρος των χρημάτων τους», αναφέρει η Μπάρτο.

Πολλές εταιρίες όμως, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κατήργησαν αυτήν την επιλογή.

Γιατί o COVID-19 δεν αποτελεί «καλυπτόμενη» παράμετρο; 

Οι ασφάλειες ταξιδιών έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν το απροσδόκητο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αγοράσετε ασφάλεια για σεισμούς μετά το ξέσπασμα του εγκέλαδου, ούτε ασφάλεια αυτοκινήτου όταν έχετε ήδη εμπλακεί σε τροχαίο. Πολλές ταξιδιωτικές εταιρίες βλέπουν την πανδημία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Όταν κάτι μεταβάλλεται σε δεδομένη κατάσταση, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται απροσδόκητο.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες παρέχεται κάλυψη για τον COVID-19 «Εφόσον διαγνωσθείτε με τον ιό, και ο γιατρός σας βεβαιώσει ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε, θα μπορούσατε να ακυρώσετε το ταξίδι σας. Επίσης, αν διαγνωσθείτε ενώ βρίσκεστε ήδη σε ταξίδι, θα καλύψουμε τα έξοδα σας για να γυρίσετε σπίτι», τονίζει η Μπάγκι.

Σύμφωνα με τη Squaremouth, το 36 τις εκατό των ταξιδιωτών αναζητά ακύρωση και ιατρική κάλυψη ειδικά για τον COVID-19.

Ταξίδια Covid-19
Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ταξιδιωτικό κλάδο. ©Shutterstock

Ωστόσο, ο κόσμος δεν θα πρέπει – επικεντρώνοντας στην απειλή του ιού – να παραβλέψει τις υπόλοιπες σημαντικές παραμέτρους της ταξιδιωτικής ασφάλισης.

«Νομίζω ότι όλοι θεωρούν πως τα πάντα πλέον σχετίζονται με τον Κορονοϊό, και αυτό είναι κατανοητό. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίζουμε να ασφαλιζόμαστε για το σύνολο των ζητημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν», αναφέρει η Μισέλ Ρόζενμπεργκ, διευθύντρια διαχείρισης της ταξιδιωτικής εταιρίας Amazing Journeys.

Οι ταξιδιώτες ενδέχεται να χάσουν αποσκευές, μία πτήση η να τους συμβεί οποιοδήποτε άλλο απρόοπτο. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα είναι «εκτεθειμένοι» σε μία τέτοια περίπτωση, επειδή επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην παράμετρο του COVID-19.

«Διαβάστε τα έγγραφα της ασφάλισης η επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται όλες σας οι ανησυχίες», συνιστά η Μπάρτο.

Με πληροφορίες από Yahoo Finance

 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More