Έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: «επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα»
Photo Credits: ©Markus Spiske/Unsplash

Έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: «επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Την ανάγκη για άμεση δράση τονίζει κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) καταδεικνύει «την άκρως επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς εκτιμώντας πως «δεν είναι πολύ αργά» για να «εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση».

Ουάσινγκτον: «Δεν μπορούμε πια να καθυστερούμε την υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων» για την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη

«Δεν είναι πολύ αργά για να τιθασεύσουμε την τάση και να εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, με την προϋπόθεση ότι θα δράσουμε αποφασιστικά τώρα και όλοι μαζί», επέμεινε στο Twitter ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η διάσκεψη για το κλίμα COP26, που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες στη Γλασκώβη, «πρέπει να είναι η στιγμή που ο κόσμος θα πει ‘αρκετά!’», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Όμως πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση: η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου απαιτεί την ουδετερότητα άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα και μια πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη πολιτικών για να την επιτύχουμε», επέμεινε ο Φρανς Τίμερμανς.

 Βερολίνο: «ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη»

Μόλις το 2,8% των οικοσυστημάτων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο
© Shutterstock

 «Ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη» από την απειλή της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας, προειδοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής.

«Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, που παρουσιάσθηκε σήμερα, μας θυμίζει άλλη μια φορά πως ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Έγκειται σ’ εμάς να κάνουμε τα χρόνια του 2020 μια δεκαετία αφιερωμένη στην προστασία του κλίματος», πρόσθεσε καλώντας να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον «1,5 βαθμό Κελσίου», τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015.

Η υπουργός παραδέχθηκε πως «δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καθώς η έκθεση επισημαίνει ήδη τις αμετάκλητες συνέπειες του φαινομένου.

«Το ζήσαμε ήδη στη Γερμανία», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 190 ανθρώπους.

Όμως «δεν μπορούμε παρά να προετοιμαστούμε γι’ αυτό και να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, ως διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε προσθέτοντας πως η προστασία του κλίματος είναι «ένα καθήκον ουσιώδες για την επιβίωσή μας».

«Με τον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία του κλίματος, η Γερμανία προσέφερε μια σημαντική συμβολή», υπογράμμισε η υπουργός.

Η χώρα ενέκρινε το Μάιο ένα νέο, περισσότερο φιλόδοξο «σχέδιο για το κλίμα», αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τους αρχικούς στόχους της, τους οποίους θεώρησε υπερβολικά χαμηλούς συγκριτικά με τις ανάγκες.

Η Γερμανία προβλέπει πλέον να μειώσει μέχρι το 2030 κατά 65% σε σχέση με το 1990, τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έναντι 55% προηγουμένως, και μετά κατά 88% μέχρι το 2040, θέλοντας να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε αρχικά.

 Παρίσι: «τεράστια» η «πρόκληση» της εξόδου από τον πολιτισμό των ορυκτών καυσίμων

Η μείωση των εκπομπών του αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία «τεράστια πρόκληση» που σημαίνει ότι θα βγούμε «μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο στα ορυκτά καύσιμα», αντέδρασε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Μπροστά στην απειλή της ανόδου της θερμοκρασίας, «η γραμμή είναι ξεκάθαρη: να εφαρμόσουμε πλήρως και παντού τη Συμφωνία του Παρισιού. Τόσο για να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και για να προσαρμοστούμε στα όλο και πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Η πρόκληση είναι τεράστια, επειδή σημαίνει έξοδο μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο εδώ και αιώνες στα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας τις εργασίες των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «επιστημονικό ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο βασίζονται οι κλιματικές πολιτικές μας.

Αυτή η έκθεση της Διακυβερνητικής «δικαίως υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά την πραγματική επείγουσα ανάγκη να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θέσουμε πλήρως σε εφαρμογή τη συμφωνία του Παρισιού που είναι η πυξίδα όλων μας, κρατών, συλλογικοτήτων, κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας και τις συνέπειές της», επαύξησε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος κάλεσε «όλα τα κράτη, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να αυξήσουν» τις κλιματικές δεσμεύσεις τους.

Λονδίνο: για «αυστηρή προειδοποίηση» έκανε λόγο ο Μπόρις Τζόνσον

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία
© Shutterstock

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οικοδεσπότης της διάσκεψης COP26 για το κλίμα, δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ συνιστά μια «αυστηρή προειδοποίηση» για τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και μια έκκληση για δράση.

Η έκθεση αυτή συνιστά μια «αυστηρή προειδοποίηση εκ μέρους των επιστημόνων ολόκληρου του κόσμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο «η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον πλανήτη».

«Ελπίζω πως η έκθεση της Διακυβερνητικής (…) θα αποτελέσει σήμα συναγερμού για να λάβει από τώρα μέτρα ο κόσμος, πριν συναντηθούμε τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της COP26», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον συντηρητικό ηγέτη, «η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη μας». «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη: να ξεχάσουμε τον άνθρακα και να περάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να προστατεύσουμε τη φύση και να χρηματοδοτήσουμε το κλίμα», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 και θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 78% μέχρι το 2035.

Ωστόσο εξακολουθεί να επικρίνεται από οικολογικές οργανώσεις επειδή διατηρεί ορισμένα νέα προγράμματα τα οποία συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στο πακετάρισμα της βαλίτσας

Από τον Μπομπ Ντίλαν έως τον Ντέιβιντ Μπάουι: τα 10 χειρότερα τραγούδια θρυλικών καλλιτεχνών

Πόσο άλλαξε η σχέση της Gen Z με τα ταξίδια;

5 τρόποι με τους οποίους το 5G θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία της φιλοξενίας

Ain Dubai: η μεγαλύτερη ρόδα παρατήρησης στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More