Η Τουρκία όπως δεν την έχετε ξαναδεί ποτέ
Photo Credits: ©Anna Berdnik/Unsplash

Η Τουρκία όπως δεν την έχετε ξαναδεί ποτέ

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Τουρκία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ευρώπης με την Ασία, λέγεται ότι είναι εκεί όπου «η ανατολή συναντά τη δύση». Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν την Τουρκία ως τις τέλειες διακοπές για παραλία, έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από τις ξαπλώστρες ή την Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία συνορεύει με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Κάθε χώρα επηρεάζει τον πολιτισμό της Τουρκίας με τον δικό της τρόπο, έτσι ώστε σε κάθε γωνιά της χώρας να αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά από τις άλλες.

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια απόδραση της τελευταίας στιγμής.

Οι ταξιδιωτικοί κανόνες της Τουρκίας

Εάν ταξιδεύετε στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ΗΠΑ, θα πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή το πιστοποιητικό νόσησης είτε αρνητική εξέταση PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι.

Η Τουρκία είναι ένας από τους αυξανόμενους αριθμούς χωρών που υιοθετούν επίσης την προσέγγιση του εμβολιασμού«mix and match». Αυτό σημαίνει τη υιοθέτηση διαφορετικών εμβολίων για τις δεύτερες δόσεις ή τα αναμνηστικά εμβόλια.

Αλλά οι κανόνες είναι ελαφρώς διαφορετικοί για τους επιβάτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράν, την Αίγυπτο και τη Σιγκαπούρη. Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR που ελήφθη εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Τουρκία, ακόμη και αν είναι διπλώς εμβολιασμένοι.

Εάν ταξιδεύετε από μία από αυτές τις τέσσερις χώρες και απλώς πραγματοποιείτε διέλευση μέσω Τουρκίας, δεν χρειάζεται να επιδείξετε αρνητικό τεστ.  Δυστυχώς, οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία μέχρι νεωτέρας.

Όλες οι αφίξεις στην Τουρκία, εκτός από τους Τούρκους πολίτες ή τους κατόχους άδειας διαμονής, πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα εντός 72 ωρών από την άφιξη τους.

Η χρήση μάσκας θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη για πολύ καιρό ακόμη

Πρέπει να φοράτε μάσκα στην Τουρκία;

Πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου όσο βρίσκεστε στα αεροδρόμια και κατά τη διάρκεια όλων των πτήσεων από και προς την Τουρκία.

Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική  εκτός σπιτιού σε όλη την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει τους δρόμους, πάρκα, κήπους, τις αγορές και στα ΜΜΜ.

Οι επαρχίες στην Τουρκία χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα σύμφωνα με τον κίνδυνο μόλυνσης: χαμηλή, μεσαία, υψηλή και πολύ υψηλή. Ένας χάρτης της Τουρκίας που απεικονίζει αυτά τα επίπεδα είναι διαθέσιμος από το Υπουργείο Υγείας.

Είναι επικίνδυνες οι περιοχές της Τουρκίας;

Το βρετανικό FCDO (Γραφείο Εξωτερικού, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης) συμβουλεύει να μην ταξιδεύετε σε περιοχές που βρίσκονται 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, εκτός από την πόλη του Κιλίς.

Αυτό επεκτείνεται σε όλα τα βασικά ταξίδια σε άλλες περιοχές του Σιρνάκ, του Κιλίς (συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Κιλίς), των επαρχιών Χατάι, των επαρχιών του Ντιγιάρμπακιρ, του Τουντζέλι και του Χάκκαρι.

Ωστόσο, το FCDO σημειώνει επίσης ότι τα περισσότερα ταξίδια που πραγματοποιούνται στην Τουρκία κάθε χρόνο γίνονται χωρίς προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε στην Τουρκία;

Πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι η Άγκυρα, αλλά η μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό της κέντρο είναι η Κωνσταντινούπολη. Μπορείτε να ταξιδεύετε παντού, αλλά η Κωνσταντινούπολη είναι πιο εύκολη για τους τουρίστες.

Η Τουρκία χωρίζεται σε επτά περιοχές. Αυτές είναι η περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας, η περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η περιοχή της Μεσογείου, η περιοχή του Αιγαίου, η περιοχή του Μαρμαρά και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας.

Η περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας είναι η μεγαλύτερη, που αποτελείται κυρίως από βουνά και τη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, τη λίμνη Βαν. Η πρωτεύουσα, Άγκυρα, βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας και ο τουριστικός κόμβος της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο Μαρμαρά.

Κάθε περιοχή φημίζεται για διαφορετικά πράγματα, αλλά γενικά η Κωνσταντινούπολη θεωρείται ο πιο δημοφιλής προορισμός. Η Αλικαρνασσός είναι το καλύτερο μέρος για να μείνετε κάπου οικονομικά (με την καλύτερη νυχτερινή ζωή) και η Καππαδοκία έχει μερικά από τα πιο όμορφα τοπία. Οι καλύτερες παραλίες είναι η παραλία Πάταρα, η χερσόνησος της Αλικαρνασσού και η παραλία Καπούτας.

Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να δείτε για να απολαύσετε τη διαμονή σας:

5. Επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Göreme στην Καππαδοκία

©Arseny Kultiasov/Unsplash

Το Εθνικό Πάρκο Göreme και οι βράχοι της Καππαδοκίας εντάσσονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο σμιλεύτηκε εξ ολοκλήρου από φυσική διάβρωση και παρέχει στοιχεία για τη βυζαντινή τέχνη στη μετα-εικονομαχική περίοδο. Εδώ μπορούν να βρεθούν υπολείμματα ανθρώπινων οικισμών που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα.

Καθώς βρίσκεστε εκεί, μπορείτε να κάνετε 1 ώρα πτήση με αερόστατο για να κοιτάξετε έξω τις «καμινάδες των νεράιδων» ή  τις κορυφογραμμές και τις κοιλάδες του βουνού. Η καλύτερη στιγμή για να πάτε είναι την ανατολή του ηλίου, όταν ο ουρανός παίρνει ένα χρώμα που μοιάζει με ξεθωριασμένο πορτοκαλί.

4. Κάντε ένα ταξίδι στη γαλάζια λιμνοθάλασσα του Ölüdeniz

©Artem Bryzgalov/Unsplash

Το Ölüdeniz είναι λιμνοθάλασσα και παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Fethiye της επαρχίας Muğla,βρίσκεται στην ακτή της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Υπάρχει ένας αμμώδης κόλπος για να επισκεφθείτε και η ίδια η λιμνοθάλασσα είναι ένα εθνικό φυσικό καταφύγιο. Το θαλασσινό νερό του Ölüdeniz είναι γνωστό για τις αποχρώσεις του τιρκουάζ και του γαλαζοπράσινου.

Μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για αλεξίπτωτο πλαγιάς λόγω της μοναδικής πανοραμικής θέας και των σταθερών καιρικών συνθηκών σε ύψος 2000μ στον αέρα.

Τα καλύτερα διεθνή αεροδρόμια για να πετάξετε κοντά σε αυτό το μέρος είναι η Φετιγιέ και η Αττάλεια.

3. Ψάξτε για θαλάσσιες χελώνες στο Νταλιάν

Χελώνες στην Τουρκία
©Jakob Owens/Unsplash

Οι λάτρεις της φύσης και των ζώων θα λατρέψουν την χελώνα Dalyan (που ονομάζεται επίσης παραλία Iztuzu) Είναι γνωστή σε όλη την Τουρκία για τη φυσική της λαμπρότητα. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες ειδών πτηνών εδώ καθώς και τρεις ποικιλίες χελώνας, συμπεριλαμβανομένης της απειλούμενης με εξαφάνιση Loggerhead caretta caretta.

Μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι με πλοίο από το λιμάνι της πόλης για να φτάσετε στην παραλία και να επισκεφθείτε την κύρια περιοχή προστασίας χελωνών. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κολυμπήσετε δίπλα σε χελώνες, να επισκεφθείτε τις κοντινές ιαματικές πηγές ή να κάνετε λασπόλουτρο.

Η λάσπη εδώ είναι πλούσια σε μέταλλα όπως μαγνήσιο και θείο, και τα δύο ευεργετικά για το δέρμα.

2. Πηγαίνετε στο Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη

Το σήμα κατατεθέν Μπλέ Τζαμί ή Αγία Σοφία στην Τουρκία
©Raimond Klavins/Unsplash

Το περίφημο Μπλε Τζαμί (ή Αγία Σοφία) είναι ένα αριστούργημα και λειτουργικός τόπος λατρείας της Οθωμανικής εποχής στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί όμως ονομάζεται Μπλε Τζαμί;

Επειδή το εσωτερικό του είναι επενδεδυμένο με πάνω από 20.000 πλακάκια nikznik, ένα κεραμικό πλακάκι που έχει τιρκουάζ χρώμα. Τα πάνω επίπεδα του τζαμιού είναι επίσης βαμμένα μπλε, με φυσικό φως και περισσότερα από 200 βιτρό παράθυρα.

Το τζαμί είναι ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά και μοναδικό λόγω των έξι μιναρέδων και των πέντε τρούλων. Έξι μιναρέδες ήταν ασυνήθιστοι ακόμη και για ένα αυτοκρατορικό τζαμί που χτίστηκε το 1600 καθώς επιδίωκαν την ισότητα με τα τζαμιά της Μέκκας.

Είναι δημοφιλές τόσο στους τουρίστες όσο και στους πιστούς και σίγουρα αξίζει τον κόπο να ζήσετε το μεγαλείο αυτού του ιστορικού κτηρίου.

1. Πηγαίνετε μια βόλτα στην υπόγεια πόλη Derinkuyu

Υπόγεια πόλη στην Τουρκία
©Nevit Dilmen/Wikipedia

Η υπόγεια πόλη Derinkuyu είναι μια αρχαία πόλη πολλαπλών επιπέδων στην επαρχία Nevşehir. Χτίστηκε για να στεγάσει 20.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των Αραβοβυζαντινών πολέμων (780-1180 μ.Χ.), που εκτείνεται σε οκτώ ορόφους και φτάνει σε βάθος άνω των 85 μέτρων.

Η πόλη συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Χριστιανούς ως προστασία από τις μογγολικές επιδρομές του Τιμούρ τον 14ο αιώνα και στη συνέχεια όταν η περιοχή περιήλθε στους Οθωμανούς, όταν χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους ιθαγενείς από τους Τούρκους μουσουλμάνους ηγεμόνες.

Μπορείτε να κάνετε μια ξενάγηση με τα πόδια και να εξερευνήσετε τα ερείπια που έχουν ανασκαφεί, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων στάβλων, κελαριών, αποθηκών, κουζινών, οινοποιείων και πηγάδια.

Η εμπειρία είναι αξέχαστη και μια πολύ δημοφιλής επιλογή για τους τουρίστες, αλλά να γνωρίζετε ότι τα στενά τούνελ και οι μικροί θάλαμοι μπορούν να κάνουν την πλοήγηση δύσκολη για όσους έχουν κλειστοφοβία.

με πληροφορίες από  Euronews 


Διαβάστε επίσης

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στο πακετάρισμα της βαλίτσας

Από τον Μπομπ Ντίλαν έως τον Ντέιβιντ Μπάουι: τα 10 χειρότερα τραγούδια θρυλικών καλλιτεχνών

Πόσο άλλαξε η σχέση της Gen Z με τα ταξίδια;

5 τρόποι με τους οποίους το 5G θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία της φιλοξενίας

Ain Dubai: η μεγαλύτερη ρόδα παρατήρησης στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More