Ψηφιακοί νομάδες: πόλεις που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για να τους προσελκύσουν
Photo Credits: ©Austin Distel/Unsplash

Ψηφιακοί νομάδες: πόλεις που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για να τους προσελκύσουν

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία σημαίνει ότι χιλιάδες Ευρωπαίοι ασπάζονται την ψηφιακή νομαδική ζωή. Ο ασπασμός αυτός έχει υιοθετηθεί τόσο πολύ ώστε πολλοί προορισμοί είναι πρόθυμοι να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε οικογένειες, επιχειρηματίες και ανακαινιστές σπιτιών για να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.

Η οικονομική αξία της παγκόσμιας κοινότητας ψηφιακών νομάδων ανέρχεται στο τεράστιο ποσό ύψους 669 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την αναμφισβήτητα αξιόλογη επένδυση.

Οι πόλεις αυτές αναφέρονται ως «Zoom cities», τα μέρη αυτά παρουσιάζονται συχνά με τη μορφή γραφικών, φιλικών προς τον τουρισμό χωριών που χρειάζονται λίγη φροντίδα και ειδική μεταχείριση, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ολόκληρες χώρες.

Έρευνα από τον William Russell αποκαλύπτει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους μια πόλη γίνεται πρόθυμη να πληρώσει ανθρώπους για να μετεγκατασταθούν εκεί:

Υποπληθυσμός
-Οικονομική τόνωση
-Ανακαίνιση κατοικιών

Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη που προσφέρουν χρήματα σε αντάλλαγμα για να μετακινηθούν οι ψηφιακοί νομάδες εκεί αυτή τη στιγμή.

Ισπανία: οι μικροσκοπικές πόλεις στη Γαλικία και την Αστούρια

©Miguel Ángel Sanz/Unsplash

Ομάδες Ισπανών εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά pueblos (χωριά) της χώρας για τις μεγαλύτερες πόλεις. Και οι τοπικές κυβερνήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να φέρει τους ανθρώπους πίσω στην πόλη είναι να προσφέρει ένα οικονομικό κίνητρο.

Η πόλη Ponga της Αστούριας δίνει στις οικογένειες 3.000 ευρώ για να εγκατασταθούν, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε νέο μωρό που γεννιέται στην περιοχή. Είναι διακοσμημένη με περίπλοκες αγροτικές εκκλησίες με έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και έχει πληθυσμό λιγότερο από 600 άτομα.

Ένας άλλος προορισμός είναι ο Rubiá, κρυμμένος στα βουνά της Γαλικίας. Εάν η υπέροχη θέα στην Ιβηρική χερσόνησο δεν είναι αρκετή για να σας προσελκύσει, ο Δήμος δεσμεύεται να συμπληρώνει το εισόδημά σας με επιπλέον 100-150 ευρώ το μήνα.

Ιρλανδία: ολόκληρη η χώρα

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη, Ιρλανδία
©Shutterstock

Θέλετε να ξεκινήσετε την επόμενη Airbnb, Google ή Paypal; Πολλές εταιρείες επιλέγουν την Ιρλανδία ως την ευρωπαϊκή τους έδρα λόγω του χαμηλού φόρου και των δεσμών της με την ΕΕ. Οι ψηφιακοί νομάδες που ψάχνουν για φιλικούς ανθρώπους, πολύ πράσινο και φρέσκα προϊόντα δεν πρέπει να ψάχνουν άλλο. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει οργανώσει ένα σχέδιο για φιλόδοξους, πολυταξιδεμένους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Silicon Valley.

Τα κριτήρια για το Enterprise Ireland είναι αρκετά απλά: θα πρέπει να αποδείξετε ότι η εταιρεία σας είναι ικανή να δημιουργήσει τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας και 1 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις τα πρώτα τρία χρόνια. Πέρυσι, το πρόγραμμα χορήγησε πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια των προκλήσεων του COVID-19.

Ελβετία: κατά μήκος των βουνών του Albinen

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ArgenS (@argensch)

Η μετακίνηση στην ελβετική Albinen στην πλαγιά του βουνού που υποχωρεί θα σας κάνει 25.200 δολάρια πλουσιότερους, ενώ είναι μία από τις πιο γενναιόδωρες επιχορηγήσεις στον κόσμο από το 2017. Υπάρχει προϋπολογισμός διαθέσιμος για έως και τέσσερις οικογένειες να μετακινούνται στην πόλη κάθε χρόνο.

Φρέσκος αλπικός αέρας, ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα και υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο και οι υψηλοί μισθοί το καθιστούν μια επιλογή «λαχείο». Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα.

Τα άτομα που μετακομίζουν στο Albinen πρέπει να δεσμευτούν ότι θα μείνουν εκεί για τουλάχιστον 10 χρόνια και επίσης δεν δικαιούστε την επιχορήγηση εάν δεν είστε πολίτης της χώρας ή παντρεμένος με κάποιον. Πρέπει επίσης να πάρετε την κατοικία ως κύρια ιδιοκτησία σας και να είστε κάτω των 45 ετών.

Ιταλία: σπίτια από 1€  στη Σικελία, τη Σαρδηνία και αλλού

Η πόλη Σαλέμι στη Σικελία, σπίτια από 1 ευρώ!
©Shutterstock

Γεμάτη κουλτούρα, νόστιμο φαγητό και υπέροχο καιρό, είναι εύκολο να αναρωτηθείτε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές περιοχές στην Ιταλία που χρησιμοποιούν την γοητεία τους για να πείσουν τους ψηφιακούς νομάδες να μετακινηθούν εκεί.

Κεντρική θέση σε αυτό είναι η πρόσφατη τάση στις ιδιοκτησίες, όπου οι πόλεις σε όλη τη χώρα πωλούν σπίτια  από 1 ευρώ. Ο στόχος είναι να προσελκύσει δημιουργικά μυαλά με λίγα χρήματα για να αναζωογονήσει τα όμορφα, ερειπωμένα, σπίτια φέρνοντας τα ξανά στην παλιά τους αίγλη.

Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε εκεί για τους σωστούς λόγους και όχι για μια φθηνή επένδυση, ενώ υπάρχουν συχνά συμφωνίες για ανακαινίσεις ειδάλλως θα δεχθείτε πρόστιμο από τις τοπικές αρχές.

Οι περιφέρειες της χώρας που εμπλέκονται σε αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν την Σικελία, τη Σαρδηνία και το Μιλάνο.

Ιταλία: Χωριά στην Απουλία, το Αμπρούτσο και την Καλαβρία

Στο Αμπρούτσο πληρώνουν αρκετά ευρώ για να μείνεις στην περιοχή
©Federico Di Dio/Unsplash

Εάν η ανακαίνιση σπιτιού δεν είναι το «ατού σας», υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που δεν απαιτούν αυτή την σπατάλη χρόνου και επενδύσεων. Μέρη που, όπως και η υπόλοιπη λίστα, προτιμούν απλώς να σας πληρώνουν.

Πάρτε για παράδειγμα την Καντέλα. Μέσα στην πανέμορφη περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας, το μεσαιωνικό χωριό που  απέκτησε το παρατσούκλι «Μικρή Νάπολη» για την ομορφιά και τον ήρεμο τρόπο ζωής του.

Μπορείτε να λάβετε 800€, 1.200€  ή 2.000€  ανάλογα με το αν είστε μοναχός σας, ζευγάρι ή οικογένεια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ετήσιος μισθός άνω των 7.500 € και αίτηση για μια πρώτη κατοικία.

Υπάρχει και το Santo Stefano di Sessanio στην περιοχή του Αμπρούτσο, όχι πολύ μακριά από τη Ρώμη. Η πλακόστρωτη πόλη άρχισε πρόσφατα να προσφέρει επιχορηγήσεις έως και 44.000 ευρώ για να παρακινήσει νέους κατοίκους ηλικίας 18-40 ετών να ζήσουν εκεί, με την προσδοκία ότι θα ανοίξετε μια επιχείρηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαμονής σας.

Τέλος, η Καλαβρία είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην λίστα της Ιταλίας. Η περιοχή που σχηματίζει το «δάχτυλο» του ιταλικού σχήματος μπότας, αποτελείται από αρκετά χωριά που αντιμετωπίζουν τεράστια μείωση πληθυσμού. Μερικά έχουν μείνει με λιγότερους από 2000 κατοίκους τα τελευταία χρόνια, παρόλο που υπάρχει η υποδομή για να φιλοξενήσει πολλούς περισσότερους.

Οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 40 ετών για να υποβάλουν αίτηση, αλλά θα δικαιούνται 1.000 με 8.000 ευρώ ετησίως για δύο έως τρία χρόνια. Πιθανά κέρδη 24.000€ για να ζήσετε στην ιταλική ακτή; Κάντε αίτηση και για εμάς!

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στο πακετάρισμα της βαλίτσας

Από τον Μπομπ Ντίλαν έως τον Ντέιβιντ Μπάουι: τα 10 χειρότερα τραγούδια θρυλικών καλλιτεχνών

Πόσο άλλαξε η σχέση της Gen Z με τα ταξίδια;

5 τρόποι με τους οποίους το 5G θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία της φιλοξενίας

Ain Dubai: η μεγαλύτερη ρόδα παρατήρησης στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More