Η Βενετία εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω υπερτουρισμού

Η Βενετία εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω υπερτουρισμού

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα τελευταία χρόνια, η Βενετία έρχεται συχνά στο προσκήνιο επειδή είναι μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η κλιματική αλλαγή έχει γίνει μια αναπόφευκτη πραγματικότητα.

Ωστόσο, οι πλημμύρες και η άνοδος των υδάτων κατά μήκος των περίφημων καναλιών στην Βενετία  δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι. Πλέον, οι Βενετοί απομακρύνονται από την πόλη τους επειδή το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό.

Χάρη στον μαζικό τουρισμό και τις αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με τον COVID, πολλοί ντόπιοι της Βενετίας πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη τους προς φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων.

Αντίστοιχες περιπτώσεις είχαμε αντιμετωπίσει στην Σαντορίνη και την Ρόδο το 2019 με φορείς να καταθέτουν προτάσεις, ενώ βασικό μέλισμα για τις περιοχές που δέχονται πολύ μεγάλες μάζες τουριστών είναι η αειφορία, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η εξασφάλιση της βέλτιστης αξίας από τον τουρισμό και το λανσάρισμα νέων εμπειριών για τους επισκέπτες.

«Για 4 χρόνια ψάξαμε για ένα σπίτι στη Βενετία. Αυτό ήταν απογοητευτικό. Δεν ζητάς να σου δώσουν χρήματα, δεν ζητάς ένα ταξίδι στο φεγγάρι. Μόνο ένα σπίτι στην πόλη που γεννήθηκες, εξηγεί ο ντόπιος κατασκευαστής σκαφών Giovanni De Ponte.

Αυτό το καλοκαίρι, τα διάσημα τουριστικά hotspots άνοιξαν για άλλη μια φορά, τραβώντας τους ενδιαφερόμενους για την τέχνη, το καρναβάλι και τους λάτρεις της ιστορίας από όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, η ζωή στη Βενετία κοστίζει μόνο 20% λιγότερο από τη ζωή στη Νέα Υόρκη.

Πώς αντιμετωπίζει η Βενετία το αυξανόμενο κόστος ζωής της;

Βενετία υπερτουρισμός
© Shutterstock

Ο υπερτουρισμός οφείλεται στο απλό γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται το ίδιο μέρος την ίδια στιγμή και η Βενετία είναι, δυστυχώς, ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τις πιο πολυσύχναστες μέρες της, περίπου 120.000 άνθρωποι επισκέπτονται αυτήν την πόλη που φιλοξενεί λιγότερους από 55 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.

Πολλοί από αυτούς τους τουρίστες παραμένουν στα διάσημα αξιοθέατα της, όπως τη Γέφυρα του Ριάλτο, την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Αυτό βλάπτει τα εύθραυστα κτίρια της Βενετίας, επιβαρύνει την υποδομή της, εμποδίζει τους ντόπιους να ασχοληθούν με την επιχείρησή τους, ειλικρινά, δημιουργεί μια δυσάρεστη εμπειρία επισκεπτών. Κανείς δεν ωφελείται, ούτε οι ίδιοι οι τουρίστες.

Οι αρχές προσπαθούν να διορθώσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι. Πρόσφατα, είδαμε πολλούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο να επιβαρύνονται λόγω της εισροής επισκεπτών μετά τα lockdown.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές τοποθεσίες να περιορίζουν τον αριθμό των επισκεπτών τους και  σε μέρη όπως η Ταϊλάνδη και η Χαβάη να απαγορεύουν εντελώς τους τουρίστες. Ο δήμος της Βενετίας θα εισάγει ένα νέο σύστημα το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό θα περιλαμβάνει διαδικασία κράτησης και πύλες εισόδου.

Πριν από πέντε χρόνια, η Βενετία είχε 67.000 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο 50.000.

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More