Μόσταρ: η πόλη που καθιερώθηκε στο Red Bull World Cliff Diving
Photo Credits: ©Steph Smith/Unsplash

Μόσταρ: η πόλη που καθιερώθηκε στο Red Bull World Cliff Diving

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Αν νομίζατε ότι οι Ολυμπιακές καταδύσεις είναι εντυπωσιακές, τότε η βουτιά από βράχο θα σας κάνει να σκεφτείτε ξανά. Στη Βοσνιακή πόλη Μόσταρ, οι ντόπιοι βουτούν από την εμβληματική Παλιά Γέφυρά τους (Stari Most) εδώ και αιώνες.

Το πρώτο καταγεγραμμένο άλμα από τη γέφυρα ήταν το 1664 και η πόλη πραγματοποίησε ετήσιο διαγωνισμό κατάδυσης κάθε χρόνο από το 1968. Το 2015, το Μόσταρ προστέθηκε ως μία από τις στάσεις στην περιοδεία Red Bull World Cliff Diving Series.

Αν και είναι πιθανό να μην εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα, ήταν παραδοσιακά ένας τρόπος διέλευσης για τα ντόπια 16χρόνα αγόρια με άλμα από τη γέφυρα. Κάθε αγόρι που δεν κατάφερνε να πηδήξει από την γέφυρα θεωρούνταν ως αποτυχία ζωής.

Τι είναι αυτό το sport;

©Stacey Zinoveva/Unsplash

Η ελεύθερη πτώση σε γκρεμούς και γέφυρες είναι ένα από τα παλαιότερα extreme sports στον κόσμο. Συνδυάζει ακροβατικά, ελεύθερη πτώση αδρεναλίνη στο άλμα τους από τεράστια ύψη. Για να το θέσουμε αλλιώς… οι Ολυμπιακοί δύτες πηδούν από σανίδες ύψους 3 ή 10 μέτρων.

Η Παλιά Γέφυρα στο Μόσταρ έχει ύψος μεταξύ 20-27 μέτρων ανάλογα με το ύψος του ποταμού και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού Red Bull προστίθεται μια υπερυψωμένη πλατφόρμα κατάδυσης στη γέφυρα, κάνοντας το άλμα ακόμη υψηλότερο.

Πριν ξεκινήσει το άλμα στον ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει ο σύλλογος του Μόσταρ, ρίχνονται λουλούδια στο ποτάμι για να τιμήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη γέφυρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τόσο οι ενήλικες όσο και οι νεαροί είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν και υπάρχουν κατηγορίες για διαφορετικά στυλ άλματος. Οι διαγωνιζόμενοι είναι συχνά ντόπιοι, αλλά προσελκύει και άλλους από τις γύρω βαλκανικές χώρες και οι νικητές λαμβάνουν ένα μετάλλιο και ένα τρόπαιο.

Η Red Bull Cliff Diving World Series βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες δύτες από όλο τον κόσμο να διαγωνίζονται σε μια σειρά μοναδικών τοποθεσιών με την ελπίδα να επιστρέψουν σπίτι τους με ένα αρκετά μεγάλο βραβείο.

Η διοργάνωση και το κόστος συμμετοχής

Η γέφυρα στο Μόσταρ από ψηλά
©Anton Sharov/Unsplash

Το Μόσταρ ήταν ο τρίτος σταθμός στη φετινή περιοδεία, στην οποία οι ανταγωνιζόμενοι πρέπει να εκτελέσουν έναν αριθμό απαιτούμενων αλμάτων για να επιδείξουν τις ικανότητές τους για να κερδίσουν πόντους. Μην ανησυχείτε αν δεν είστε άλτης ελίτ επιπέδου, καθώς οι επισκέπτες της πόλης που νιώθουν γενναίοι μπορούν επίσης να πηδήξουν από τη γέφυρα με κόστος περίπου 50€.

Το τοπικό κατάστημα  υπεύθυνο για άλματα θα σας καθοδηγήσει πώς να πηδήξετε με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων αρκετών προπονήσεων από πλατφόρμα 10 μέτρων πριν από το μεγάλο άλμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένετε να κάνετε ακροβατικά.

Εάν το ύψος και ο κίνδυνος δεν σας έχουν ήδη απογοητεύσει, ένα άλλο σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι παρόλο που η μέση θερινή θερμοκρασία στο Μόσταρ είναι 21 βαθμοί Κελσίου, ο ποταμός Νερέτβα είναι ένας από τους πιο κρύους ποταμούς στον κόσμο. Φτάνει γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου το πολύ το καλοκαίρι.

Αν όμως ολοκληρώσετε το άλμα, είστε μέλος για μια ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε και να πηδήξετε ξανά δωρεάν! Θα λάβετε επίσης ένα πιστοποιητικό και το όνομά σας θα προστεθεί στα βιβλία που τηρούνται στο καταδυτικό σύλλογο καταγράφοντας κάθε άλτη από την ανακατασκευή της γέφυρας.

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη

Η πόλη Μόσταρ
©Yu Siang Teo/Unsplash

Το Μόσταρ είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ο ποταμός Νερέτβα, στον οποίο πηδούν οι δύτες, περνάει ακριβώς από το κέντρο της πόλης.

Το Μόσταρ είναι γνωστό για την εμβληματική του Stari Most, το οποίο μεταφράζεται σε «Παλιά Γέφυρα». Χτίστηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα και έμεινε για 427 χρόνια πριν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Κροατο-Βοσνιακού Πολέμου το 1993. Ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο και άνοιξε ξανά τον Ιούλιο του 2004.

Πολλά από τα κομμάτια της αρχικής γέφυρας ανασύρθηκαν από τον ποταμό και τώρα βρίσκονται στις όχθες, λειτουργώντας ως σημεία για τους θεατές να παρακολουθούν τους δύτες.

Η γέφυρα βρίσκεται στην παλιά πόλη του Μόσταρ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του φιλοξενούν πολύχρωμα παζάρια, εκπληκτικά τζαμιά και εστιατόρια όπου μπορείτε εύκολα να περάσετε για ψώνια και εξερεύνηση.

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More