Πως τα likes στις φωτογραφίες των διακοπών μας επηρεάζουν;
Photo Credits: ©Chang Duong/Unsplash

Πως τα likes στις φωτογραφίες των διακοπών μας επηρεάζουν;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μόνο οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τραβήξει 10 δισεκατομμύρια φωτογραφίες διακοπών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2021. Ο εορτασμός της επιστροφής στα ταξίδια, η επανένωση με την οικογένεια και τους φίλους και η επιθυμία να ζήσουμε τη ελευθερία μας οδήγησε σε έκρηξη αναμνηστικών φωτογραφιών.

Ωστόσο, η έρευνα από το PastBook ισχυρίζεται ότι το 52 % αυτών των εικόνων υπάρχουν μόνο στο cloud, τους διακομιστές αποθήκευσης πληροφοριών που χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η Apple. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το ήμισυ από τις φωτογραφίες διακοπών μας διατηρούνται σε φυσική μορφή, με την πλειοψηφία να μένει στις συσκευές μας.

Γιατί περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τις φωτογραφίες των διακοπών τους δίχως εκτύπωση;

Εκτυπωμένες φωτογραφίες
©Josh Hild/Unsplash

Με τις πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook να αποτελούν έναν σύγχρονο, βασικό τρόπο για να μοιράζεστε τις ενημερώσεις και τις αναμνήσεις των διακοπών σας, η φυσική εκτύπωση φωτογραφιών γίνεται όλο και πιο σπάνια.

Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα πλέον να μπορούμε να τραβήξουμε όσες φωτογραφίες θέλουμε, υποδηλώνοντας ότι έχουν ξεπεραστεί οι μέρες των φωτογραφικών μηχανών και του περιορισμένου χώρου αποθήκευσης.

Η εκτύπωση απαιτεί χρόνο και χρήμα, για τον τρόπο ζωής του 21ου αιώνα είναι απλούστερο απλώς να τραβήξετε μια φωτογραφία με το κινητό σας μέσω κάμερας ή του προφίλ κοινωνικών μέσων. Υπάρχει επίσης ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της εκτύπωσης φωτογραφιών. Καθώς προχωράμε σε μια νέα εποχή βιώσιμων επιλογών, η δημοσίευση φωτογραφιών εν αντιθέσει με την εκτύπωση μοιάζει πιο λογική.

Αλλάζουν τα ‘like’ στα social media τον τρόπο που νιώθουμε για τις αναμνήσεις μας;

Αναμνηστικές φωτογραφίες οικογένειας
©Limor Zellermayer/Unsplash

Αλλά η επιβεβαίωση της εμπειρίας των διακοπών σας με τη μορφή των “likes” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ένα τεράστιο μέρος των σύγχρονων συστημάτων αξιών, γεγονός που εξηγεί περαιτέρω την απομάκρυνση από τις εκτυπωμένες φωτογραφίες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από κοινωνιολόγους στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο αριθμός των likes που λαμβάνει μια δημοσίευση επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε απέναντι στις αναμνήσεις μας.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έδωσαν σχόλια για το πώς η έλλειψη των likes επηρεάζει τα συναισθήματά τους σε ένα γεγονός που έχουν ανεβάσει στα κοινωνικά μέσα. «Ο συσχετισμός με το γεγονός ότι πήρα μόνο 3 likes σε αυτήν την ανάρτηση, σημαίνει ότι δεν είχα και την πιο όμορφη μέρα να ξέρετε», λέει ένας από τους συμμετέχοντες. «Νομίζω ότι επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, επειδή αλλάζεις τη σχέση σου με αυτήν».

Αυτό είναι, φυσικά, ένα από τα πιο επιζήμια μειονεκτήματα της ψηφιακής μας εποχής, ειδικά για τις νεότερες γενιές για τις οποίες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ζωής.

Πρέπει λοιπόν να εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες των διακοπών μας αντί να τις δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο;

©Artem Beliaikin/Unsplash

Σύμφωνα με τον Daniel Scheijen, CMO του PastBook, οι εκτυπωμένες εικόνες έχουν πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία.

«Τον τελευταίο χρόνο, όπου αντιμετωπίσαμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, την απομόνωση και τον εγκλεισμό, οι λογαριασμοί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με εικόνες από πίτες, μάσκες και περιπάτους εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Με τη νεολαία να αποτυπώνει τις καλύτερες στιγμές των καλοκαιρινών διακοπών στα smartphone τους, όλοι θα έχουμε ένα ψηφιακό άλμπουμ φωτογραφιών του πιο μνημειώδους και εντυπωσιακού καλοκαιριού μας. Αλλά με την εκτύπωση εικόνων, δημιουργούμε αναμνήσεις με βάση την εικόνα που έχουμε εμείς για αυτά. Εκτός αυτού οι εικόνες μπορούν διατηρηθούν για πάντα».

Άλλωστε, οι ψηφιακές φωτογραφίες συνοδεύονται από κίνδυνο απώλειας λόγω τεχνικών βλαβών, σε ορισμένες περιπτώσεις hacking ή ζητημάτων αποθήκευσης.

Σύμφωνα με τον Scheijen, τώρα είναι η ώρα να ανακαλύψουμε ξανά τη νοσταλγία που μπορεί να μας φέρει μια φυσική φωτογραφία  χωρίς το βάρος να πρέπει να αναρτήσουμε τις αναμνήσεις μας στο διαδίκτυο.

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More