Πρόσω ολοταχώς για την ισότητα των φύλων  στην αγορά εργασίας
Photo Credits: ©Priscilla Du Preez/Unsplash

Πρόσω ολοταχώς για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Κάθε μέρα βλέπουμε περισσότερες γυναίκες να εργάζονται σε θέσεις που ιστορικά προορίζονται για άνδρες. Ωστόσο, ακόμη και πριν αναλογιστούμε πώς οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν επηρεάσει το ταξίδι τους προς την ισότητα των φύλων, είναι σαφές ότι είχαμε πολύ δρόμο ακόμη όσον αφορά την κοινωνική ισότητα και την εκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε επαγγέλματα που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από άνδρες, όπως στις βιομηχανίες STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά). Η αγορά εργασίας είναι αναμφίβολα σκληρή. Πριν από την πανδημία, μόνο το 35% των φοιτητών στον κλάδο των STEM στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως ήταν γυναίκες.

Υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές στους ίδιους τους κλάδους STEM, με μόνο το 3% των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να επιλέγουν σπουδές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ως εταιρεία τεχνολογίας, η Amadeus αναγνωρίζει ότι αυτή η ανισότητα των φύλων είναι ανησυχητική, ειδικά καθώς οι σταδιοδρομίες μέσα στους κλάδους του STEM συνδέονται άμεσα με τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος, την καινοτομία, την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πού μας άφησε ο COVID-19;

©Tim Mossholder/Unsplash

Εκεί που σαφώς έπρεπε να σημειωθεί πρόοδος πριν από το 2020, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμφάνιση του COVID -19 έχει αντιστρέψει πολλά από τα κεκτημένα των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2021, το χρονικό διάστημα έως ότου οι γυναίκες και οι άνδρες είναι πραγματικά ίσοι αυξήθηκαν από 99,5 χρόνια σε 135,6 έτη σε διάστημα μόλις δώδεκα μηνών.

Η απασχόληση είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν σημειωθεί οι χειρότερες επιπτώσεις στην ισότητα, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Όταν ξεκίνησε ο COVID -19 στις αρχές του 2020, οι γυναίκες εργάζονταν σε περισσότερες δουλειές στις ΗΠΑ από τους άνδρες για πρώτη φορά από το 2010.

Ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, οι γυναίκες έχασαν ένα εκατομμύριο περισσότερες θέσεις εργασίας από τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων και την απώλεια 156.000 θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο του 2020.

Ενώ μεγάλο μέρος της πτώσης της συμμετοχής οφείλεται στο ότι οι γυναικείες θέσεις εργασίας βρίσκονται στους περισσότερους τομείς που έχουν πληγεί από πανδημία, πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν επίσης να βγουν από την αγορά εργασίας για να αναλάβουν ευθύνες περίθαλψης και φροντίδας κατά τη διάρκεια των lockdown.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα lockdown είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αμειβόμενη φροντίδα και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, καθώς οι γυναίκες ξόδευαν, κατά μέσο όρο, 62 ώρες την εβδομάδα φροντίζοντας παιδιά (έναντι 36 ωρών για τους άνδρες).

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής, μειώνοντας όσα είχαν σκληρά επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Εστιάζοντας στην ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως ό, τι είναι καλό για την ισότητα των φύλων είναι καλό για την οικονομία και την κοινωνία επίσης. Αν θέλουμε να οδηγήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να ξαναχτίσουμε ισχυρότερη και πιο ισότιμη αγορά εργασίας , η παροχή εργασιακών περιβάλλοντων χωρίς αποκλεισμούς και υποστήριξης όπου οι γυναίκες μπορούν να είναι επιτυχημένες παρά τις επιπτώσεις του COVID θα είναι ζωτικής σημασίας.

Προφανώς θα χρειαστεί μια συλλογική προσπάθεια για να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή, στην Amadeus εργάζονται σκληρά για να παίξουν τον ρόλο αυτό, βάζοντας την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο της ανοικοδόμησης και της μελλοντικής τους ανάπτυξης.

Αυτό συνεπάγεται συνεχείς πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται για τη στήριξη γυναικών και κοριτσιών εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς και νέα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν έναν υποστηρικτικό, χωρίς αποκλεισμούς και ποικίλο χώρο εργασίας στον νέο κόσμο της εργασίας.

«Στον πυρήνα μας, ο κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς για όλα τα φύλα, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Κάνουμε επίσης μεγαλύτερα βήματα για να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες συναδέλφους μας και να τις βοηθήσουμε να προχωρήσουν σε ηγετικές θέσεις σε όλη την επιχείρηση, και προσθέσαμε δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου φέτος».

«Έχουμε θεσπίσει μέτρα για να διασφαλίσουμε την τακτική επανεξέταση των διαδικασιών επιλογής μας για ασυνείδητη μεροληψία και να διασφαλίσουμε ότι οι προσφορές εργασίας μας είναι ουδέτερες ως προς το φύλο, καθώς και η δημιουργία των Amadeus Women’s Networks, οι οποίες αποτελούν πόρους και ομάδες υποστήριξης των εργαζομένων στα διάφορα γραφεία μας».

Το ταξίδι προς την ισότητα των φύλων

Ισότητα στην αγορά εργασίας
©Samantha Sophia/Unsplash

Για να υποστηρίξουν την επόμενη γενιά γυναικών και τη μακροπρόθεσμη ενσωμάτωση του φύλου, συνεργάζονται με το Inspiring Girls, έναν οργανισμό που παρέχει γυναικεία επαγγελματική υποστήριξη σε μη παραδοσιακά επαγγέλματα σε κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών.

Αυτό επιτρέπει στα νέα κορίτσια που βρίσκονται στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με γυναίκες ηγέτες σε θέσεις εργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ανοιχτού διαρόμου για τις γυναίκες στο STEM και διασφαλίζοντας ότι η δεξαμενή ταλέντων για τον εργασιακό χώρο του αύριο αντικατοπτρίζει καλύτερα την ευρύτερη κοινωνία.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ισότητα των φύλων. 26 χρόνια μετά την ορόσημο της τέταρτης παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Πεκίνο, καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το έχει πετύχει, ενώ ο COVID -19 σημαίνει ότι έχουμε κάνει ένα βήμα πίσω.

Ενώ το μέλλον είναι ακόμα αβέβαιο, είναι επιτακτικό για την κοινωνία και συγκεκριμένα για τους εργοδότες, να κατανοήσουν πλήρως τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στις εργαζόμενες γυναίκες και να δράσουν επειγόντως για να τις ανακουφίσουν.

Αυτά τα ζητήματα είναι συστημικά και δεν μπορούν να διορθωθούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά απαιτούν μια συνεπή και αποφασιστική προσέγγιση για να ξεριζωθούν τα εμπόδια (πολιτιστικά και πρακτικά) που εμποδίζουν την ισορροπία των φύλων.

με πληροφορίες από Phocus Wire


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More