Γκάντερ: η πόλη που φιλοξένησε 7000 επιβάτες στο αεροδρόμιο της

Γκάντερ: η πόλη που φιλοξένησε 7000 επιβάτες στο αεροδρόμιο της

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Καλώς ήλθατε στο Γκάντερ στο Newfoundland του Καναδά. Είναι μια απίθανη τοποθεσία για ένα διεθνές αεροδρόμιο, αλλά το βορειοανατολικό άκρο αυτού του βραχώδους καναδικού νησιού είναι ένας από τους σημαντικότερους αεροπορικούς προορισμούς στον κόσμο.

Από εδώ, οι Βρετανοί αεροπόροι Άλκοκ και Μπράουν ξεκίνησαν την πρώτη υπερατλαντική πτήση στον κόσμο και η Αμέλια Έρχαρτ ξεκίνησε πολλά από τα πρωτοποριακά ταξίδια της. Ένα αεροδρόμιο αναπτύχθηκε από αυτά τα πρώτα βήματα των πτήσεων και στα μέσα του αιώνα σμήνη ανθρώπων πέρασαν από τους διαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου Γκάντερ.

Χάρη στη θέση του στον Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, το αεροδρόμιο ήταν η τέλεια στάση ανεφοδιασμού για αεροσκάφη κινητήρων πριν τα τζετ. Το Γκάντερ επέβλεπε την κίνηση των συμμαχικών αεροσκαφών που πετούσαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα φιλοξένησε αεροπλάνα από όλη τη Σοβιετική Ένωση, στα οποία απαγορεύτηκε η απόβαση σε αμερικανικό έδαφος.

Και τα τελευταία χρόνια, το αεροδρόμιο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Broadway της Νέας Υόρκης και στο West End του Λονδίνου χάρη στο μιούζικαλ “Come From Away”.Μια βραβευμένη παράσταση που απεικονίζει πώς το Γκάντερ έγινε τόπος καταφυγής για περίπου 7.000 εκτοπισμένων επιβατών αεροπλάνων όταν έκλεισε ο αμερικανικός εναέριος χώρος στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Μια κινηματογραφημένη έκδοση της βραβευμένης εκπομπής πρόκειται να κάνει πρεμιέρα διεθνώς στο Apple TV+ στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Σήμερα, το αεροδρόμιο είναι πιο ήσυχο από ό, τι στην ακμή του, αλλά με τον λαμπερό τερματικό σταθμό του μεσαίου αιώνα και την απίστευτη ιστορία του, έχει γίνει ένα ταξιδιωτικό hotspot για τους τουρίστες της αεροπορίας και τους λάτρεις της μουσικής, που θέλουν να δουν την πραγματική τοποθεσία.

Μια ασυνήθιστη ιστορία

Ο Γκάντερ, που σήμερα φιλοξενεί λιγότερους από 12.000 ανθρώπους, έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία. Ο ντόπιος κάτοικος Τζακ Πίνσεντ, ο οποίος γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και τώρα διευθύνει την Ιστορική Εταιρεία του Αεροδρομίου Γκάντερ, δήλωσε στο CNN Travel ότι θυμάται όταν η πόλη δεν υπήρχε καν. Ο πατέρας του εργαζόταν στο αεροδρόμιο, το οποίο άνοιξε το 1938, και η οικογένεια ζούσε σε κτίρια της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Γκάντερ έγινε στρατιωτικός κόμβος, μεταφέροντας αεροπλάνα στον Ατλαντικό για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια. Σε καιρό ειρήνης, καθώς η αεροπορία άκμασε και τα δρομολόγια μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών έγιναν πιο συνηθισμένα, το αεροδρόμιο έγινε στάση ανεφοδιασμού για εμπορικά αεροσκάφη.

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Pan Am και η BOAC (πρόδρομος της British Airways), εκτελούσαν τακτικές υπερατλαντικές υπηρεσίες μέσω του συγκεκριμένου αεροδρομίου. Σύντομα το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε 13.000 αεροσκάφη ετησίως και περίπου 250 εκατομμύρια επιβάτες.

Η ιστορία της πόλης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από το αεροδρόμιο για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων. Η αεροπορία ήταν στο DNA της πόλης από την αρχή, οι δρόμοι πήραν το όνομά τους από διάσημους αεροπόρους όπως ο Charles Lindbergh και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν κάποια σύνδεση με τον κόμβο μεταφορών.

Ωστόσο, ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου δεν είχε αλλάξει πολύ από τις στρατιωτικές του ημέρες.
«Για πολλούς ανθρώπους, αυτό ήταν το πρώτο και μοναδικό μέρος που θα κατέβαιναν στον Καναδά», είπε ο Πίνσεντ. “Η καναδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν αφήνουμε καλή εντύπωση για τη χώρα όταν μπαίνουν σε ένα παλιό υπόστεγο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και έτσι αποφάσισαν ότι θα κατασκευάσουν έναν νέο τερματικό σταθμό, αλλά θα το έκαναν πολύ πιο καλλιτεχνικά”.

Η ίδια η βασίλισσα πέταξε στο Γκάντερ για να εγκαινιάσει το μοντέρνο, νέου του σαλόνι, την επιτομή του κομψού στα μέσα του αιώνα με έπιπλα από διάσημους σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Charles και Ray Eames και Jacques Guillon. Η κατασκευή του κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια.

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία κοσμούσε τους τοίχους, αφηρημένους και πολύχρωμους και με τίτλο “Flight and its Allegories”, από τον Καναδό καλλιτέχνη Kenneth Lochhead. Τα αεροπλάνα συνέχισαν να συρρέουν σε αυτό, η πρώτη φορά που οι Beatles έφτασαν στο έδαφος της Βόρειας Αμερικής, ήταν στο Newfoundland και όχι στη Νέα Υόρκη. Όλοι από τη Μέριλιν Μονρόε μέχρι τον Φιντέλ Κάστρο πέρασαν από τις μοντερνιστικές αίθουσες του αεροδρομίου.

Ο καιρός της αλλαγής

Ο κινητήρας τζετ έφερε επανάσταση στα ταξίδια. Ξαφνικά, ο ανεφοδιασμός δεν ήταν απαραίτητος και οι αεροπορικές διαδρομές παρέκαμψαν τον Γκάντερ και κατευθύνθηκαν κατευθείαν προς τις ΗΠΑ. Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ωστόσο, το αεροδρόμιο παρέμεινε απασχολημένο. Μέχρι τότε, ο Πίνσεντ εργαζόταν ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, μια εποχή που θυμάται με νοσταλγία.

Αεροπλάνα από την Ανατολική Ευρώπη συνέχισαν να προσγειώνονται στο Γκάντερ, συχνά πριν κατευθυνθούν προς την Κούβα. «Είχαμε τις αεροπορικές εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας, τις Cuban Airlines, τις αεροπορικές εταιρείες της Τσεχοσλοβακίας, τις αεροπορικές εταιρείες της Σοβιετικής Ένωσης … ήμασταν κάπως σαν βάση για την κομμουνιστική Ευρώπη».

Αλλά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι εποχές άλλαζαν. Μέχρι τη νέα χιλιετία, το Γκάντερ είχε χαθεί από τα ραντάρ και λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την πόλη σε έναν παγκόσμιο χάρτη.

Τα άτομα του αεροδρομίου

Ο κάτοικος της πόλης Claude Elliott ήταν δήμαρχος της πόλης από το 1996 έως το 2017. Ο Elilot μίλησε στο CNN Travel, ενθυμούμενος ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 η μέρα του ξεκίνησε το ίδιο όπως κάθε άλλη, βγήκε για τον πρωινό του καφέ. Μέσα σε λίγες ώρες, ο κόσμος συγκλονίστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σταμάτησε η παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία. Τα αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ακυρώθηκαν.

Ο Τεξανός, Κέβιν Τουέρφ, επέβαινε σε πτήση της Air France από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, με τον τότε φίλο του, που τον έλεγαν επίσης Κέβιν. Λίγο μετά την αλλαγή της κατεύθυνσης, ο πιλότος ανακοίνωσε μέσω της ενδοεπικοινωνίας, πρώτα στα γαλλικά και στη συνέχεια στα αγγλικά, ότι είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Γκάντερ.

Η πτήση του Τουέρφ ήταν ένα από τα 38 αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς τις ΗΠΑ που προσγειώθηκαν στο Gander, προσάραξαν 7.000 άτομα στους τεράστιους, προηγουμένως άδειους διαδρόμους του αεροδρομίου.

Εκεί κάθονταν ακίνητοι, για ώρες, καθώς οι αρχές διαπίστωσαν τι συνέβαινε και πώς να αντιμετωπίσουν την απειλή ασφαλείας. Γρήγορα φάνηκε ότι τα αεροπλάνα δεν θα κουνηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Έλιοτ και οι κάτοικοι του Γκάντερ άρχισαν να προετοιμάζουν μανιωδώς φαγητό, στέγη και φιλοξενία για τους εκτοπισμένους που πρόκειται να κατέβουν στην πόλη τους.

Εικόνες από την ημέρα της κρίσης

Ο Τουέρφ είχε αγοράσει πρόσφατα μια ψηφιακή βιντεοκάμερα. Την είχε μαζί του και την ενεργοποίησε για να καταγράψει τι συνέβαινε καθώς αυτός και οι συνεπιβάτες του κάθονταν στο αεροπλάνο. Κανείς δεν είχε internet στο κινητό του, κανείς δεν είχε διεθνή κάλυψη. Δεν είχαν τρόπο επικοινωνίας με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Οι αεροσυνοδοί έπρεπε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους προσφέροντας δωρεάν αλκοόλ και φαγητό. Σε ορισμένα αεροπλάνα, η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη καθώς οι άνθρωποι αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουν ήταν να πίνουν και να παραμένουν αισιόδοξοι. Άλλοι πανικοβλήθηκαν. Τελικά, έφυγαν από το αεροπλάνο.

Ο Τουέρφ και οι άλλοι χιλιάδες εκτοπισμένοι αεροπορικοί ταξιδιώτες υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες από τους κατοίκους του Γκάντερ, προσκλήθηκαν στα σπίτια τους, τους έντυσαν, τους τάισαν και τους φρόντισαν. “Άνθρωποι, ξένοι από 90 χώρες, άγνωστοι, δεν ήταν υποχρεωμένοι να μας φροντίσουν. Αλλά το έκαναν”.

Η εκτροπή εμπορικών αεροσκαφών στον Καναδά κατά τη διάρκεια της 11ης Σεπτεμβρίου ονομάστηκε Επιχείρηση Κίτρινη Κορδέλα. Αεροσκάφη κατέληξαν επίσης σε στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια σε όλη τη Νέα Σκωτία, τη Νέα Γη και τη Βρετανική Κολομβία. Ο πληθυσμός της πόλης σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες μέρες.

Ο Τουέρφ κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου θυμάται την εμπειρία του κλείνοντας το κατάστημα και το γραφείο του στη Νέα Υόρκη για την ημέρα και δίνοντας στους υπαλλήλους τους 100 δολάρια, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν μια  καλή πράξη για έναν ξένο. Από τότε έγινε η Πρωτοβουλία Pay it Forward 9/11, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ελπίζει να εμπνεύσει 20.000 ανθρώπους να κάνουν καλές πράξεις για την 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τουριστική ανάπτυξη

Η παγκόσμια επιτυχία του Come From Away, που έκανε επίσης πρεμιέρα στην Αυστραλία το 2019, είχε και άλλες επιπτώσεις. Το Γκάντερ επέστρεψε στον τουριστικό χάρτη. Πηγαίνουν για να δουν το αεροδρόμιο, να δουν την ομορφιά του Newfoundland αλλά και για να γνωρίσουν τους κατοίκους του.

Αλλά το αεροδρόμιο Γκάντερ συνεχίζει να αγωνίζεται να βρει τον ρόλο του σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο της αεροπορίας. Ο Pinsent, ο οποίος συλλέγει εικόνες από το παρελθόν του αεροδρομίου για την Ιστορική Εταιρεία, δήλωσε ότι ανησυχεί για το μέλλον του αεροδρομίου: τα τελευταία χρόνια, το αεροδρόμιο είδε περισσότερα επαγγελματικά και ιδιωτικά αεροσκάφη να προσγειώνονται σε αυτό παρά εμπορικά αεροσκάφη.

Το αεροδρόμιο απασχολεί το 1/5 των εργαζομένων της πόλης και σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2020, η Διεθνής Αρχή Αεροδρομίου του Γκάντερ ανέφερε ότι η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 70% σε σύγκριση με το 2019, με αποτέλεσμα απώλεια μισθού 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην κοινότητα.

Ο Pinsent κατέθεσε ότι υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα στο Γκάντερ, με πολλούς κατοίκους να είναι ενθουσιασμένοι που βλέπουν την παράσταση να γίνεται παγκόσμια. Και με το κοινό σε όλο τον κόσμο να παρακολουθεί το Come From Away στο Apple TV+, πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο και την πόλη.

με πληροφορίες από CNN


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More