Η Ελλάδα μείωσε την χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας το 2020
Photo Credits: ©Shutterstock

Η Ελλάδα μείωσε την χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας το 2020

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Κατακόρυφη πτώση παρουσίασε η χρήση του λιγνίτη στην Ελλάδα το 2020, αφού σε σχέση με το 2019 μειώθηκε κατά 49%. Αυτό αποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat για την χρήση λιγνίτη στην ΕΕ, με τους αριθμούς να είναι εντυπωσιακοί.

Σύμφωνα με την Eurostat, η συνολική κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα, περιορίστηκε από τα 26,62 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 13,56 εκατομμύρια τόνους το 2020. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο λιγνίτης χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή, άρα η χρήση του δεν επηρεάστηκε όσο άλλα ορυκτά καύσιμα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά σε σχέση με το 2018, αφού το ποσοστό μείωσης στην Ελλάδα ανεβαίνει στο 63% (σ.σ. το 2018 η τελική κατανάλωση πλησίασε τους 36,67 εκατομμύρια τόνους).

Η κατακόρυφη πτώση στη χρήση του λιγνίτη εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της χώρας μας για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με αιχμή το κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακό κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η απεξάρτηση από τον λιγνίτη αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως στόχο να γίνει η πρώτη περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2050.

Να σημειωθεί τέλος ότι η χρήση του λιγνίτη στην ΕΕ μειώθηκε συνολικά κατά 64% μεταξύ του 1990 και του 2020

Λιγνίτης
©Shutterstock

Η παρατηρούμενη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και λιθάνθρακα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις.

Απόδειξη της καταλυτικής επίδρασης της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής και κυρίως της οδηγίας για το χρηματιστήριο ρύπων αποτελεί το γεγονός ότι μέσα σε πέντε χρόνια από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού η καθαρή ηλεκτροπαραγωγή από στερεά ορυκτά καύσιμα μειώθηκε περίπου στο μισό, ενώ στη χώρα μας είχαμε τα ίδια επίπεδα μείωσης (48%) μέσα σε μόλις ένα χρόνο, μεταξύ 2019 και 2020.

Η βρετανική δεξαμενή σκέψης Ember εκτιμά ότι αν αυτός ο ρυθμός μείωσης στην ΕΕ-27 διατηρηθεί, τότε η παραγωγή από κάρβουνο θα μηδενιστεί ως το 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More