Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021
Photo Credits: ©Shutterstock

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Διαδοχικά ρεκόρ έσπασαν τα γεγονότα φυσικών καταστροφών του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν σημειωθεί σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα και τη δυτική Ευρώπη, καύσωνας και ξηρασία στη Βόρεια Αμερική και πυρκαγιές στην Αρκτική.

Μια ετήσια έκθεση για τον καιρό του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι τα ακραία γεγονότα γίνονται συνηθισμένα στο άλλοτε ήπιο κλίμα της χώρας. Τον Αύγουστο του 2020 οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 34 ° C σε έξι συνεχόμενες ημέρες σε όλη τη νότια Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων πέντε συνεχόμενων νυχτών όπου ο υδράργυρος παρέμεινε πάνω από τους 20 ° C.

Στο μέλλον, τα βρετανικά καλοκαίρια είναι πιθανό να βλέπουν τακτικά θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 40 ° C, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιορίζεται στους 1,5 ° C. Το εθνικό ρεκόρ του Καναδά στις θερμοκρασίες καταρρίφθηκε φέτος τον Ιούνιο με 49,6 °C  να καταγράφεται στο Lytton της Βρετανικής Κολομβίας, μια πόλη που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές λίγες μέρες αργότερα.

Πολλά από αυτά τα γεγονότα έχουν συγκλονίσει τους επιστήμονες του κλίματος

Καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος- εγκληματικά γεγονότα
©Shutterstock

Το ρεκόρ θερμοκρασίας του Lytton, για παράδειγμα, ήταν πάνω από εκείνο που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καύσωνα στην περιοχή. Ορισμένοι επιστήμονες αρχίζουν να ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν υποτιμήσει πόσο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα. Ή μήπως απλά παρεξηγήσαμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το πώς θα επηρεάσει το θερμό κλίμα μας;

Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές δεν είναι ξεχωριστά γεγονότα: είναι το αποτέλεσμα πολλών διασυνδέσεων και της ανάδρασης στο κλιματικό σύστημα. Πάρτε για παράδειγμα τις πλημμύρες στα μέσα Ιουλίου στο Λονδίνο. Αυτά προκλήθηκαν από καλοκαιρινές καταιγίδες, οι οποίες με τη σειρά τους προέκυψαν από ζεστό αέρα που ανέβηκε από την επιφάνεια της Γης και συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καύσωνα, προετοιμάζοντας το κατάστρωμα για τις νεροποντές που θα ακολούθησαν.

Το κλίμα της Γης είναι πολύπλοκο, δυναμικό και χαοτικό, που περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις και ροές ενέργειας μεταξύ της γης, του ωκεανού και της ατμόσφαιρας. Η ιδέα ότι οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν ένα μέρος αυτού του συστήματος σε σχετική απομόνωση είναι εσφαλμένη.

Αλλά δεν ήταν πάντα δυνατό να μοντελοποιήσουμε ή να κατανοήσουμε όλες αυτές τις πολύπλοκες ενέργειες, οπότε οι επιστήμονες έπρεπε να τις χωρίσουν σε διαχειρίσιμα κομμάτια για να τα εντάξουν σε γραμμικά συστήματα και μοντέλα. Αυτά συχνά χωρίζονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία που οι περισσότεροι από εμάς είναι ακόμα κάπως περιοριστεί σήμερα, όπως οι ατμοσφαιρικές επιστήμες, η υδρολογία, οι επιστήμες των συστημάτων της Γης ή η μηχανική.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε κάθε φυσικό κίνδυνο ανεξάρτητα από τον άλλο. Αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια βροχή για να δημιουργηθεί μια πλημμύρα και κάτι περισσότερο από μια σπίθα για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Όλα τα στοιχεία του κλιματικού μας συστήματος και οι κίνδυνοι που προκαλεί συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Όλα συνδέονται μεταξύ τους

Έρευνα περιβαλλοντικά προβλήματα
©Shutterstock

Δεν είναι ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις και οι συνδυασμοί είναι καινούργιοι, απλώς δεν τους σκεφτόμασταν πάντα με τέτοιο τρόπο. Μπορεί να είναι συγκλονιστική η μια καταστροφή να ακολουθεί την επόμενη, όλο και πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε εκπαιδευμένοι να σκεφτόμαστε τους καιρικούς κινδύνους μεμονωμένα, επικεντρωμένοι σε έναν τύπο κινδύνου, την ξηρασία ή πλημμύρα, για παράδειγμα.

Σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις κινδύνου υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τα διασυνδεδεμένα γεγονότα. Αλλά καθώς το κλίμα μας συνεχίζει να θερμαίνεται, η βασική του μορφή αλλάζει. Επομένως, ο τρόπος αλληλεπίδρασης αυτών των κινδύνων και των αιτίων τους αλλάζει επίσης γρήγορα, προκαλώντας τον ίδιο τον ορισμό των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι διασυνδέσεις μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων, μέχρι πρόσφατα, αγνοούνταν σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική κοινότητα. Όμως, τώρα υπάρχει αυξανόμενη διεθνής έρευνα που έχει ως αποστολή να χαρτογραφήσει αυτές τις πολύπλοκες σχέσεις.

Τα σύνθετα γεγονότα, ένας όρος που υιοθετήθηκε μόνο από το IPCC το 2012, περιγράφουν τα αποτελέσματα ενός συνδυασμού αιτιών που τελικά ξεπερνούν την ικανότητα ενός συστήματος να αντιμετωπίσει. Αυτά περιλαμβάνουν γεγονότα όπου ένας κίνδυνος όπως μια πυρκαγιά έγινε χειρότερος από κάτι που είχε προηγηθεί στο περιβάλλον, όπως η ξηρασία.

Αλλαγή του τρόπου ζωής

Κλιματική αλλαγή- γεγονότα που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη
©Shutterstock

Η επιφυλακτικότητα αυτών των σύνθετων γεγονότων θα πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας σε έναν πιο ζεστό κόσμο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε διάφορους κλάδους, καθώς και νέες προσεγγίσεις για την εκτίμηση του κινδύνου καταστροφών και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής στην εξέταση όλων των κινδύνων προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες και τις πολύπλοκες και μεταβαλλόμενες αλληλεπιδράσεις τους.

Οι βελτιώσεις στη μοντελοποίηση του κλίματος σημαίνουν ότι μπορούμε να κάνουμε και να μάθουμε περισσότερα από αυτόν τον τύπο επιστήμης και  η κλιματική κρίση μας επιβάλλει τη δράση.

με πληροφορίες από The Conversation


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More