Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς
Photo Credits: ©Shutterstock

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Παρασυρμένοι από τον ήλιο, τη θάλασσα και το γρήγορο Wi-Fi, οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως συρρέουν στα νοτιότερα νησιά της Ευρώπης για να προσπαθήσουν να «εργαστούν» πριν οι εργοδότες τους ζητήσουν να επιστρέψουν πίσω στο γραφείο τους, προσφέροντας μια ευχάριστη έκπληξη στις πληγωμένες τουριστικές επιχειρήσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι θα συνεχίσουν να βιώνουν τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας και χωρίς αμφιβολία δεν θα διστάσουν να αναφερθούν σε αυτά στους εργοδότες όταν επιστρέψουν πίσω στα γραφεία και τις δουλειές τους.

Η Όλγα Πολ, 34 ετών, ήρθε στο ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια τον Μάιο για να εργαστεί εξ αποστάσεως για πρώτη φορά, μετά από πολλούς μήνες πανδημίας που πέρασε στο διαμέρισμά της στο Μόναχο, όπου εργάζεται ως αναλυτής επιχειρήσεων για έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Γερμανίας.

«Νομίζω ότι είμαι πιο παραγωγική τώρα», είπε, ευχαριστημένη με τη θέα στη θάλασσα από την ταράτσα της, που πηγαίνει για τα διαλείμματα. «Μπορώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και να εξερευνήσω τα νησιά τα Σαββατοκύριακα… είναι υπέροχο».

«Σίγουρα έχουμε παρατηρήσει αύξηση στους επισκέπτες της κατηγορίας των ψηφιακών νομάδων, η οποία ήταν σημαντική για τον τουριστικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς συνέβαλε στις μακροχρόνιες διαμονές και τη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», δήλωσε η Jennifer Iduh, επικεφαλής έρευνας στο Οργανισμός Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι ταξινομούνται ως τουρίστες, καθιστώντας δύσκολη τη ποσοτικοποίηση τους, αλλά η απόδειξη της παρουσίας τους είναι πανταχού παρούσα. Από τους νέους χώρους εργασίας, τις διαφημίσεις που πετάγονται στο διαδίκτυο, το Wi-fi καλής ποιότητας σε πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Σερφινγκ και συνεδρίες στο ZoomΣερφ στην παραλία Pipeline.

Ωστόσο, οι τοπικές ενώσεις στα Κανάρια Νησιά ή στη Μαδέρα της Πορτογαλίας δήλωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται να εργαστούν εξ αποστάσεως αυξήθηκε, ακόμη και στην πιο ακριβή περίοδο αιχμής. Ο ιστότοπος «Nomad List» συμπεριελάμβανε το Κανάρια νησί της Τενερίφης μεταξύ των 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενων προορισμών για τηλεργασία τους πρώτους επτά μήνες του 2021, αφού η τάση ξεκίνησε πέρυσι.

«Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, έβλεπα όλο και περισσότερους ανθρώπους να αρχίζουν να έρχονται, όχι για διακοπές ή για μόνιμη διαβίωση, αλλά για να εργαστούν για έξι εβδομάδες, δύο μήνες, τρεις μήνες», δήλωσε ο Nele Boesmans, Βέλγος που ζει στη Φουερτεβεντούρα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί από τα Κανάρια.

Τα μέλη της ομάδας στο Facebook «Digital Nomads Fuerteventura», που τρέχει ο Boesmans τετραπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ιστότοποι ενοικίασης ανέφεραν ότι οι κρατήσεις από την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες αυξήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αυξάνονται και τώρα.

Οι πτήσεις προς τα Κανάρια Νησιά αυξήθηκαν κατά 88% μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ανέφερε η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair, ενώ οι κρατήσεις για Τενερίφη διπλασιάστηκαν.

Το κύμα τουριστών πρέπει να συνεχιστεί

Ψηφιακοί Νομάδες, εξ αποστάσεως εργασία
©Shutterstock

Η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της Ryanair, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων μονής διαδρομής στα Κανάρια Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 32% τον Μάιο και 74% τον Ιούνιο του 2020.

Τα αιτήματα ενοικίασης για πάνω από 15 ημέρες στα Κανάρια, στις Βαλεαρίδες και τη Μαδέρα αυξήθηκαν κατά 51% το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την Idealista, η οποία προβλέπει ότι οι κρατήσεις θα διατηρήσουν τον ρυθμό αυτό και το 2021.

«Τους αποκαλώ εταιρικούς νομάδες», δήλωσε ο Ignacio Rodriguez, ο οποίος προεδρεύει σε μια ένωση συνεργατικών χώρων των Καναρίων Νήσων και είδε μια ιδιαίτερη άνθηση στους προσωρινούς τηλεργαζόμενους, οι περισσότεροι από τη Γαλλία. Περίπου 8.000 εργαζόμενοι εξ αποστάσεως έχουν έρθει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκτιμά το τουριστικό γραφείο των Καναρίων, με επιπλέον 30.000 να αναμένονται τα επόμενα 5 χρόνια.

Απίστευτη η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων για διαμονή στη Μαδέρα

Στη Μαδέρα, οι αρχές δημιούργησαν ένα γραφείο για να συμβουλεύουν τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, αναμένοντας 500 αιτήματα αλλά τελικά έλαβαν 8.000 από τον Φεβρουάριο. «Οι διευθυντές ξενοδοχείων δεν γνώριζαν για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, αλλά πλέον η λέξη είναι τόσο κοινή γι’αυτούς», δήλωσε η Micaela Vieira, διευθύντρια του project  των ψηφιακών νομάδων της Μαδέρας.

Στο ανεμοδαρμένο βόρειο τμήμα της Φουερτεβεντούρα, το τοπικό συμβούλιο La Oliva πραγματοποίησε μια τόσο αποτελεσματική εκστρατεία που το μικροσκοπικό ψαροχώρι El Cotillo δέχτηκε τόσους  εξ αποστάσεως εργαζόμενους ώστε χρειάστηκαν να φτιάξουν έναν νέο χώρο συνεργασίας που ονομάζεται COCO.

Ο Ιταλός σέρφερ Matteo Leoni δημιούργησε το COCO παρατηρώντας μια τουριστική εισροή που ούτε ο ίδιος ούτε οι ντόπιοι του El Cotillo είχαν φανταστεί ποτέ.

«Ήταν άνθρωποι ηλικίας 25-45 που δούλευαν εξ αποστάσεως από τη Μαδρίτη, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Μιλάνο, που σκέφτηκαν: γιατί να μην δουλέψουμε κάπου πιο ζεστά;», είπε ο Leoni. «Στα Καναρίνια, υπάρχει τόσος χώρος που η κοινωνική απόσταση είναι δεδομένη».

Το COCO θα ανοίξει στα μέσα Σεπτεμβρίου, με τον Leoni να ελπίζει ότι 8-10 μόνιμοι συνδρομητές θα απολαύσουν τις χώρων χαλάρωσης, τον κήπο, το καφέ και τις καμπίνες με ηχομόνωση.

Ειδικές προσφορέςΚλείσιμο ξενοδοχείου εξ αποστάσεως

Η ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia παρέχει έκπτωση 10% για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους μήνες εξ αποστάσεως εργασίας στα Κανάρια Νησιά. Οι αλυσίδες ξενοδοχείων Melia και Vincci προσφέρουν προσφορές πακέτων σε μειωμένες τιμές για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους που θέλουν να μείνουν αρκετές εβδομάδες, με την καμπάνια της Melia να ονομάζεται «Work in Heaven».

«Από τότε που έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία και άρχισε η κινητικότητα μεταξύ των χωρών, η υπηρεσία έχει μεγαλύτερη ζήτηση», δήλωσε ο Vincci.

Η Κροατία και η Ελλάδα ανέβηκαν επίσης στο προσκήνιο, δημιουργώντας ειδικές βίζες για τους εξ αποστάσεως ηλιοκαμένους εργαζόμενους , με την Κροατία να προβάλλει τα ειδυλλιακά τοπία της ως «Το νέο σας γραφείο» στην προωθητική της καμπάνια.

Το Ντουμπάι λανσάρει πρόγραμμα ψηφιακής εργασίας

Ντουμπάι
© Shutterstock

Περίπου 3.500 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί για το πρόγραμμα «Virtual Working» του Ντουμπάι φέτος, κυρίως Βρετανοί, Αμερικανοί και Ινδοί επισκέπτες, δήλωσε ο Issam Kazim, γενικός διευθυντής της Τουριστικής και Εμπορικής Εταιρείας του Ντουμπάι.

«Ο μέσος όρος πληρότητας του Ντουμπάι σε ακίνητα 1-5 αστέρων πλησιάζει το 60 %… με τα περισσότερα από αυτά να είναι  διαμερίσματα… υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι αναζητούν μακροπρόθεσμες επιλογές, με την επιλογή να εργαστούν από εδώ», πρόσθεσε ο Kazim.

Το αν η τάση επιβιώσει το φθινόπωρο με την ανάληψη των καθηκόντων είναι ένα άλλο ερώτημα, ειδικά δεδομένης της επιτυχίας των εκστρατειών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές. Κάποιοι, όμως, ελπίζουν να επιστρέψουν στα νησιά ή ίσως απλά να μείνουν εκεί.

«Όλοι όσοι γνώρισα που το δοκίμασαν το αγάπησαν απόλυτα», δήλωσε ο Alexander Swanton, ένας αμερικανός σεναριογράφος που κάνει surfing στον ελεύθερο χρόνο του στη Γκραν Κανάρια, όπου εγκαταστάθηκε μετά την αποχώρησή του από μια ασφαλιστική δουλειά τον περασμένο Οκτώβριο.

Ούτε ο Joao Santos είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα ταξίδια του μετά τη δουλειά. «Δεν πρόκειται να με αναγκάσουν να επιστρέψω στο γραφείο σύντομα», δεσμεύτηκε ο Πορτογάλος προγραμματιστής διαδικτύου που εργάστηκε εξ αποστάσεως για πρώτη φορά στη Μαδέρα.

με πληροφορίες από Skift


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More