Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ένα σιδηροδρομικό τρένο τύπου «maglev» που μπορεί να φτάσει ταχύτητες 600 χιλιομέτρων την ώρα έκανε το ντεμπούτο του στο Κινγκντάο της Κίνας. Κατασκευάστηκε από την κρατική China Railway Rolling Stock Corporation, θεωρείται πλέον το γρηγορότερο τρένο στον κόσμο.

Το «maglev» είναι μια συντομογραφία της «μαγνητικής αιώρησης». Το τρένο φαίνεται να «επιπλέει» χάρη σε μια ηλεκτρομαγνητική δύναμη που το κάνει να γλιστρά πάνω από τις ράγες. Ο Liang Jianying, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής μηχανικός του CRRC Sifang, δήλωσε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι εκτός από την ταχύτητά του, το τρένο προκαλεί χαμηλά επίπεδα ηχορύπανσης και απαιτεί λιγότερη συντήρηση από άλλα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Ένα πρωτότυπο του νέου τρένου maglev αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης το 2019

Την ίδια χρονιά, η Κίνα ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία κύκλων μεταφοράς 3 ωρών μεταξύ μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών.

Ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας είναι μια σημαντική προτεραιότητα στην Κίνα, η οποία στοχεύει να συνδέσει περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της με τρένο, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και τα έξοδα που απαιτούνται για να ταξιδεύουν οι πολίτες στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Το τρένο μπορεί να ταξιδέψει με δύο έως 10 βαγόνια, το καθένα με περισσότερους από 100 επιβάτες, σύμφωνα με τον Ding Sansan, επικεφαλής μηχανικός του έργου. «Το τρένο παρέχει την καλύτερη λύση για ταξίδια εντός της εμβέλειας των 1.500 χιλιομέτρων, δήλωσε ο Ding, προσθέτοντας ότι καλύπτει το χάσμα ταχύτητας της αεροπορίας  και των τρένων».

Επί του παρόντος, το μέσο τρένο υψηλής ταχύτητας στην Κίνα μπορεί να τρέξει περίπου 350 χλμ/ώρα, ενώ τα αεροπλάνα πετούν με ταχύτητα 800-900 χλμ/ώρα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που εμποδίζει αυτό το τρένο να υποδεχτεί τους επιβάτες, η έλλειψη ολοκληρωμένων σιδηροδρομικών δικτύων για αυτόν τον τύπο τρένου.

Εκπληκτικές αποδόσεις ταχύτητας και χρόνου

Το τρένο μαγνητικής αιώρησης από μέσα
©Shutterstock

Με ταχύτητες των 600 χλμ/ώρα, θα χρειαστούν μόνο 2,5 ώρες για να ταξιδέψετε από το Πεκίνο στη Σαγκάη με τρένο, ένα ταξίδι άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Μέχρι σήμερα, η Κίνα διαθέτει μόνο μία γραμμή τύπου «maglev» με εμπορική χρήση, που συνδέει το αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης με το σταθμό Longyang Road στην πόλη. Το ταξίδι των 30 χιλιομέτρων διαρκεί περίπου 7.5 λεπτά, με το τρένο να φτάνει ταχύτητες των 430 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά νέα δίκτυα «maglev» βρίσκονται υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνδέει τη Σαγκάη με το Χανγκζού και ένα άλλο που συνδέει το Τσενγκντού και το Τσονγκκίνγκ.

[dynamic_viral_news

Χώρες από την Ιαπωνία έως τη Γερμανία προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν δίκτυα «maglev», αν και το υψηλό κόστος και η ασυμβατότητα με τις τρέχουσες υποδομές ραγών παραμένουν εμπόδια για την ταχεία ανάπτυξη των τρένων.

με πληροφορίες από CNN


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More