17 πράγματα για να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα
Photo Credits: ©Shutterstock

17 πράγματα για να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ως γενέτειρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, η εκτεταμένης χωροταξίας Αθήνα έχει αρκετά νεοκλασικά κτίρια που θα σας απασχολήσουν για μια ολόκληρη εβδομάδα. Πηγαίνοντας προς τον Παρθενώνα θα ανακαλύψετε μια πιο νεανική πλευρά της πόλης με νέες γκαλερί τέχνης, καφετέριες που όλα κινούνται χαλαρούς ρυθμούς σε  και υπαίθριους κινηματογράφους.

Σήμερα, η Αθήνα προσφέρει πολλά περισσότερα από κειμήλια της αρχαιότητας και γρήγορες διαδρομές προς τα νησιά της χώρας. Αυτές είναι οι 17 κορυφαίες εμπειρίες για να κάνετε στην Αθήνα την περίοδο του καλοκαιριού.

Παρθενώνας

Αθήνα
©Shutterstock

Το μεγαλύτερο σύμβολο της δόξας της Αρχαίας Ελλάδας, η Ακρόπολη υψώνεται θεαματικά πάνω από το κέντρο της Αθήνας. Στην εποχή του Περικλή, τον 5ο αιώνα π.Χ., η κορυφή του λόφου θεωρούνταν θρησκευτικό ιερό.

Ακριβώς όπως οι προσκυνητές του παρελθόντος έκαναν τον δρόμο τους για να προσκυνήσουν εδώ, μπορείτε να ανεβείτε τα μαρμάρινα σκαλιά στη δυτική πλευρά, για να νιώσετε πολύ μικροί από τους πανύψηλους κίονες του υπέροχου Παρθενώνα. Ολοκληρώστε την εμπειρία σας βλέποντας μια συναυλία ή ένα έργο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Μουσείο της Ακρόπολης

17 πράγματα για να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα
©Shutterstock

Το φυσικό φως που διαπερνά τον μεγάλο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης τονίζει τους ανεκτίμητους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί από το λόφο και έχουν εγκατασταθεί εδώ για φύλαξη.

Στη κορυφή του μουσείου βρίσκεται το γυάλινο αίθριο του τελευταίου ορόφου, όπου η ζωφόρος μήκους 161 μέτρων από την κορυφή του Παρθενώνα (πλην του τμήματος που διατηρείται ακόμη στο Βρετανικό Μουσείο) είναι εγκατεστημένη στο ύψος των ματιών, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν όλες τις λεπτομέρειες αυτού του αριστουργήματος από μάρμαρο και βιώστε την αληθινή αίσθηση του τεράστιου μεγέθους του.

Αρχαία Αγορά

17 πράγματα για να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα
©Shutterstock

Ακολουθήστε τα βήματα του Σωκράτη και των διαφόρων πολιτικών και φιλοσοφικών ομάδων του στην Αγορά, την καρδιά της αστικής ζωής της αρχαίας Αθήνας και τη γενέτειρα της δημοκρατίας.

Στη μεγαλοπρεπή Στοά του Αττάλου (ένα αρχιτεκτονικό παράδειγμα για εμπορικές στοές από όλη τη σύγχρονη Αθήνα), το Μουσείο Αγοράς παρουσιάζει ασυνήθιστα ευρήματα από την αρχαία καθημερινή ζωή.

Ο Ναός του Ηφαίστου είναι εξαιρετικός και πολύ καλά συντηρημένος. Προσπαθήστε να δείτε πόσους από τους Άθλους του Ηρακλή μπορείτε να αναγνωρίσετε στη ζωφόρο.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

17 πράγματα για να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα
©Shutterstock

Το κορυφαίο μουσείο της Αθήνας φιλοξενεί τη μεγαλύτερη και καλύτερη συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο. Ανεκτίμητα αντικείμενα χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή (6800 π.Χ.) έως τις Κυκλαδικές, Μυκηναϊκές και Κλασικές περιόδους.

Είναι ευχάριστο να περπατάς στις γκαλερί και να συνειδητοποιείς πόσα από τα γλυπτά σφυρήλατα μοιάζουν οικεία, μόνο και μόνο επειδή αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της ιστορίας της δυτικής τέχνης: τη χάλκινη μορφή ενός γενειοφόρου θεού, ας πούμε, ή τη σφυρήλατη χρυσή μάσκα θανάτου του Αγαμέμνονα.

Μεταξύ αυτών των εικόνων υπάρχουν πολλές άλλες εκπλήξεις. Μην χάσετε τις τοιχογραφίες από τη Σαντορίνη στον επάνω όροφο.

Στήλες του Ολυμπίου Διός

©Shutterstock

Ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδας πήρε επτά αιώνες για να ολοκληρωθεί.  Στον παλαιότερο ναό της Ελλάδας  σήμερα έχουν απομείνει μόνο λίγες από τις κολοσσιαίες κολώνες του, καθώς οι υπόλοιποι  επαναχρησιμοποιήθηκαν σε άλλα κτίρια.

Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία και, ανεπίσημα, στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος ουσιαστικά τελείωσε την οικοδομική εργασία και έστησε ένα άγαλμα του εαυτού του.

Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού Μπενάκη

©Shutterstock

Η άψογη ιδιωτική συλλογή δείχνει ολόκληρο το φάσμα της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό αρχοντικό, με έργα τέχνης και παραδοσιακά λαϊκά αντικείμενα  που εμφανίζονται κατά χρονολογική σειρά.

Ως ένα είδος αντιστάθμισης του καθαρού κλασικισμού που παρουσιάζεται σε άλλους στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, η συλλογή Μπενάκη αφηγείται την ιστορία για το πώς η Ελλάδα έχει απορροφήσει ξένες επιρροές και ιδέες για να δημιουργήσει τον μοναδικά ασύγκριτο της πολιτισμό. Εάν έχετε χρόνο για ένα μόνο μουσείο, διαλέξτε αυτό.

Κεραμεικός

©Shutterstock

Η αρχαία νεκρόπολη της πόλης όπου κηδεύτηκαν τα περισσότερα δημόσια πρόσωπα. Πολλά από τα εκθέματα τάφων είναι αντίγραφα. Τα πρωτότυπα εκτίθενται στο μικρό μουσείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις.

Η περιοχή ήταν επίσης η εθιμοτυπική είσοδος στην αρχαία Αθήνα, και ενώ οι πύλες δεν υπάρχουν πλέον και ο δρόμος που φτάνει στο σημείο σήμερα είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος, εξακολουθεί πάραυτα να είναι ένα ενδιαφέρον μέρος για να σταματήσετε και να φανταστείτε τη δραστηριότητα που θα είχε πραγματοποιηθεί στις πύλες εδώ .

Λόφος Φιλοπάππου

©Shutterstock

Το μυθικό πεδίο μάχης του Θησέα και του Αμαζονίου είναι ένα καταπράσινο πάρκο με μικρά ερείπια που συνδέονται με τα όμορφα πέτρινα μονοπάτια που αποτελούν από μόνα τους ένα μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα.

Αφιερώστε χρόνο από το πρόγραμμά σας για να έρθετε εδώ και στον γειτονικό λόφο της Πνύκας. Διαλέξτε την ώρα όπου πέφτει το ηλιοβασίλεμα ή το βράδυ για να παρακολουθήσετε τα φώτα στην Ακρόπολη να ανάβουν και να φωτίζουν χρυσό στον ουρανό.

Πιο πρακτικά, αυτό είναι επίσης το μέρος όπου πολλοί Αθηναίοι βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους, οπότε θα συναντήσετε  μερικά υπέροχα ελληνικά κουτάβια.

Θερινό σινεμά κάτω από τα άστρα

Τα Παναθήναια.
©Shutterstock

Μία από τις μεγάλες απολαύσεις του καλοκαιριού στην Αθήνα είναι να δει κανείς μια ταινία σε έναν από τους πολλούς υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης. Πάρτε μια μπύρα από το κυλικείο, βολευτείτε στις άνετες καρέκλες και απολαύστε τη μαγεία της μεγάλης οθόνης.

Σε μερικά από τα καλύτερα και παλαιότερα θερινά σινεμά, όπως το Cine Paris στην Πλάκα, μπορείτε επίσης να απολαύσετε τη θέα της Ακρόπολης σε συνδυασμό με το τελευταίο blockbuster του Χόλιγουντ ή μια ασπρόμαυρη κλασσική ταινία.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην καρδιά της Αθήνας
©Shutterstock

Ένα σύγχρονο αθηναϊκό θαύμα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιασμένο από τον Ρέντζο Πιάνο, φιλοξενεί τόσο την Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το να δείτε μια παράσταση εδώ θα είναι το highlight του ταξιδιού σας, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν περιπλάνησης μέσα από το εκπληκτικά όμορφο πάρκο.

Σχεδιασμένοι για να αναδεικνύουν τη μεσογειακή χλωρίδα, οι κήποι είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη θέα και τη δροσερή αύρα της θάλασσας που βρίσκεται κοντά.

Ασταμάτητες ώρες για καφέ και συζήτηση

Παραδοσιακός καφές στο Σαράγεβο
© Stelios Matsagos

Οι Αθηναίοι δεν περιμένουν μέχρι το Σαββατοκύριακο για να βρεθούν με τους φίλους τους, περνούν τις μέρες τους κάτω από τη σκιά των πορτοκαλιών, πίνοντας καφέ και συζητώντας για ώρες.

Καθημερινά, οι κεντρικές γειτονιές του Παγκρατίου και των Εξαρχείων είναι γεμάτες με ντόπιους που ξεχύνονται  στα καφενεία (στα ελληνικά καφέ) και στους δρόμους, φιλοσοφώντας (αγαπημένη συνήθεια οποιουδήποτε Έλληνα), παίζοντας τάβλι σε μαρμάρινα τραπέζια και πίνοντας αργά τον καφέ τους.

Υπαίθρια αγορά Μοναστηρακίου

Ποδήλατα Μοναστηράκι
©Shutterstock

Τα Σάββατα, η κεντρική Αθήνα γεμίζει με αγοραστές που παζαρεύουν στην τεράστια υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι, η οποία πραγματοποιείται από το Μοναστηράκι μέχρι το Θησείο.

Εδώ οι έμποροι ξεδιπλώνουν την πραγμάτια τους στα μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα και οι υποψήφιοι αγοραστές ψειρίζοντας για vintage αντικείμενα, ρούχα, παλιά περιοδικά ή εφημερίδες ακόμη και παλιά έπιπλα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ψάξτε αρκετά και θα βρείτε κάποιο θαμμένο θησαυρό που θα διακοσμήσει το σπίτι σας, όπως κάνουν αρκετοί Αθηναίοι.

Ρίξτε μια ματιά στην καλλιτεχνική σκηνή

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
©Shutterstock

Η Αθήνα γίνεται όλο και πιο γνωστή για την καλλιτεχνική της σκηνή. Από μη κερδοσκοπικές γκαλερί όπως το CheapArtAthens έως τις καθιερωμένες εμπορικές γκαλερί όπως το The Breeder και το νεοσύστατο Ίδρυμα Γουλανδρή, η δημιουργική πλευρά της πόλης ευδοκιμεί στις μέρες μας.

Αξίζει να τονιστεί ότι πλέον αποτελεί τάση οι διεθνείς καλλιτέχνες να μετακομίζουν στην πόλη και να δημιουργούν εικαστικούς χώρους, όπως το Kypseli Print Studio. Ένα στούντιο εκτύπωσης που φιλοξενεί εργαστήρια για άτομα όλων των ικανοτήτων  και το Haus N, ένα δημιουργικό κέντρο για νέες εγκαταστάσεις και έργα νέων Ελλήνων  καλλιτεχνών. Πλέον το καλλιτεχνικό τοπίο αλλάζει προς το καλύτερο.

Πλατεία Συντάγματος

Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
©Shutterstock

Στην καρδιά της Αθήνας βρίσκεται το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος. Αξίζει να παρακολουθήσετε την τελετουργική αλλαγή φρουράς. Δύο φρουροί βρίσκονται πάντα στον χώρο, φυλάσσοντας το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά των Ευζώνων.

Το καλοκαίρι, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει οι Εύζωνες φορώντας στολή στέκονται ακίνητοι κάτω από τον καυτό ήλιο, με τους αξιωματικούς φύλαξης να σκουπίζουν τον ιδρώτα τους, μιας και εκείνοι δεν επιτρέπονται να κινούνται παρά μόνο στην τέλεια συγχρονισμένη αλλαγή φρουράς.

Ακτή του Απόλλωνα

17 πράγματα για να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα
©Shutterstock

Η απόδραση από τη ζέστη της πόλης είναι εύκολη στην Αθήνα: απλώς κατευθυνθείτε προς την παραλία. Τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, πάρτε το τραμ Α1 προς τη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου για περιπάτους δίπλα σε φοίνικες και μια απαλή, αμμώδη παραλία.

Πιο πέρα κατά μήκος της ακτής Απόλλωνα βρίσκονται τα πιο πολυτελή νότια προάστια της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης, με πολυτελή παραλιακά κλαμπ, αν θέλετε να περάσετε μια ολόκληρη μέρα ελεύθερη χωρίς αξιοθέατα. Ακόμη και στο τέλος της τουριστικής σεζόν πραγματοποιούνται μαθήματα σερφ.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

Ναός Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στην Αθήνα
©Shutterstock

Στους πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου, αυτή η εκκλησία του 16ου αιώνα μπορεί να μην είναι η παλαιότερη στην Αθήνα, αλλά είναι σίγουρα μία από τις ωραιότερες, με βαριά ξύλινη οροφή, μαρμάρινα δάπεδα και το μόνιμο άρωμα του θυμιάματος.

Μια υπέροχη τοιχογραφία του Αγίου Δημητρίου του 1732, που τρέχει επάνω στο άλογό του σε μια στάση που αντιγράφει τις αρχαίες εικόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κοσμεί το εσωτερικό.

Το αρχικό κτίσμα, στο πέρασμα των αιώνων, έχει υποστεί πολλές αλλαγές, ενώ η σημερινή του μορφή οφείλεται στην ανακατασκευή της μεταβυζαντινής φάσης του ναΰδρίου από τον Δημήτρη Πικιώνη.

Ο μύθος λέει ότι στις26-10-1656 συγκεντρώθηκαν οι Χριστιανοί από την παραμονή για τον εορτασμό της εκκλησίας. Οι Τούρκοι, συγκεντρωμένοι στην Ακρόπολη, ετοιμάστηκαν να πυροβολήσουν με κανόνι εναντίον των πιστών που συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία, αλλά ο πυροβολητής σκοτώθηκε από κεραυνό, σώζοντας τους προσκυνητές. Εξ ου και το όνομά του, Λουμπαρδιάρης, από το όνομα του μεγάλου κανονιού, την Λουμπάρδαν.

Παναθηναϊκό Στάδιο

17 πράγματα για να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα
©Shutterstock

Με τα διαζώματα και τα καθίσματα από πεντελικό μάρμαρο δίπλα από τη χαράδρα του λόφου Αρδήττου, αυτό το ανανεωμένο αρχαίο θέατρο με την μοντέρνα πλέον αρχιτεκτονική αξίζει επισκέψεως τόσο για τους λάτρεις της κλασικής αρχιτεκτονικής όσο και για τους λάτρεις των σπορ που μπορούν να φανταστούν το βρυχηθμό του πλήθους  πίσω στις χιλιετίες.

Το στάδιο χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποκαταστάθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως χώρος για τους Παναθηναϊκούς αθλητικούς αγώνες. Λέγεται ότι στα εγκαίνια του Αδριανού το 120 μ.Χ., χίλια άγρια ζώα θυσιάστηκαν στην αρένα. Αργότερα, τα καθίσματα ανοικοδομήθηκαν από μάρμαρο από τον Ηρώδη Αττικό.

με πληροφορίες από Lonely Planet


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More