10 πόλεις με την καλύτερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη
Photo Credits: ©Shutterstock

10 πόλεις με την καλύτερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μετά από έναν χρόνο lockdown και χρήσης μάσκας, όλοι εκτιμούμε πλέον να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά για τους κατοίκους των πόλεων, αυτό μπορεί να είναι κάπως πολυτέλεια, ειδικά όταν οι καύσωνες δημιουργούν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι πολιτικές για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδήγησαν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η έκθεση σε μικρό-σωματίδια, ένας ρύπος του αέρα που αποτελεί τη βασική αιτία καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων, οδήγησε σε περίπου 417.000 πρόωρους θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο μόνο το 2018.

Ο ΕΟΠ γνωρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο μια σημαντική απειλή για την υγεία αλλά και ένα βασικό κριτήριο βιωσιμότητας για πολλούς ανθρώπους. Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε ένα νέο πρόγραμμα για τη ποιότητα του αέρα της πόλης, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν την ποιότητα του αέρα όπου ζουν τα τελευταία δύο χρόνια.

Πού μπορούν λοιπόν οι Ευρωπαίοι να αναπνέουν τον πιο καθαρό αέρα;

Η HouseFresh, μια εταιρεία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και προωθεί τους οικιακούς καθαριστές αέρα, εξέτασε την έκθεση World Air Quality 2020 από τον ελβετικό εμπειρογνώμονα της IQAir για την ποιότητα του αέρα και ταξινόμησε τις χώρες και τις πόλεις με βάση τα επίπεδα συγκέντρωσης μικρό-σωματιδίων  ή PM2.5. Σε αυτές τις περιοχές, ο ατμοσφαιρικός ρύπος είναι κατά μέσο όρο πολύ χαμηλότερος από την ετήσια τιμή αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των 10 μg / m3.

Και τα καλά νέα: οι πόλεις με την καλύτερη βαθμολογία είναι κυρίως ευρωπαϊκές. Ακολουθεί η λίστα με τις 10 πόλεις με την καλύτερη ποιότητα αέρα

10. Šakiai, Λιθουανία (5.0 μg/m3)

©Facebook/Edmundas.net

Αυτή η μικρή πόλη κοντά στο ρωσικό αποσπασμένο έδαφος του Καλίνινγκραντ βρίσκεται σε μία από τις οικολογικά καθαρότερες περιοχές της Λιθουανίας και φιλοξενεί επτά εθνικά αποθέματα.

9. Corte, Γαλλία (4.6 μg/m3)

©Shutterstock

Σκαρφαλωμένη στα βραχώδη κεντρικά βουνά της Κορσικής, η Κορτέ ήταν η πρωτεύουσα του νησιού όταν ήταν για λίγη περίοδο ανεξάρτητη τον 18ο αιώνα.

Αυτή η μικρή αγροτική πόλη διαθέτει μια ακρόπολη των αρχών του 15ου αιώνα και από εδώ μπορείτε να εξερευνήσετε τα πανέμορφα φαράγγια του ποταμού Restonica.

8. Neuchatel, Ελβετία (4,5 μg/m3)

©Shutterstock

Αυτή η μεσαιωνική παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται δίπλα σε μια λίμνη που μοιράζεται το όνομά της αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τα βουνά Jura.

7. Almeria, Ισπανία (4.4 μg/m3)

Η ισπανική ζεστή καλοκαιρινή πόλη με τον καθαρό αέρα
©Shutterstock

Η πόλη της Ανδαλουσίας, γνωστή ως η πιο ηλιόλουστη της Ισπανίας, περιβάλλεται από μια απόκρημνη ακτή με όμορφες παραλίες. Εδώ ο αέρας είναι καθαρός αλλά σπάνια δροσίζει τη μέρα. Η περιοχή διαθέτει μια έρημο που την έκανε μια προνομιακή τοποθεσία γυρισμάτων των westerns στη δεκαετία του ’60 και του ’70.

6. Umea, Σουηδία (4,3 μg/m3)

©Shutterstock

Η μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Σουηδία κατατάσσεται επίσης ως η πιο καθαρή Ευρώπη από το νέο εργαλείο μέτρησης της ποιότητας του αέρα του ΕΟΠ, το οποίο εξέτασε τα επίπεδα ρύπανσης σωματιδίων για το 2019 και το 2020.

Μια φοιτητική πόλη με ζωντανή πολιτιστική ζωή, το Umea, μόλις 400 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό κύκλο, είναι μια καλή βάση για ταξιδιώτες που θέλουν να δουν το Βόρειο Σέλας.

5. Crieff, Scotland, and Enniskillen, Βόρεια Ιρλανδία (4,3 μg/m3)

©Shutterstock

Για μια δόση καθαρού αέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα λίγο ψιλόβροχο γιατί να μην κατευθυνθείτε στο Crieff, μια τυπική σκωτσέζικη αγροτική πόλη στο Perthshire, ακριβώς στην άκρη των Highlands.

Ή δείτε τη μεσαιωνική πόλη Enniskillen, η οποία ήταν κάποτε βασικό σημείο αναζωπύρωσης της θρησκευτικής βίας της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι πλέον πιο διάσημη για το κάστρο και τις λίμνες που την περιβάλλουν.

4. Fundao, Πορτογαλία (4,2 μg/m3)

©Shutterstock

Αυτή η αγροτική πόλη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εθνικά πάρκα ,το Serra da Estrela και το Serra da Malcata. Διαθέτει αρχοντικά του 17ου αιώνα και υπέροχους οπωρώνες κερασιών.

3. Vielsalm, Βέλγιο (4,2 μg / m3)

Το Vielsalm στο Βέλγιο είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα αέρα της χώρας
©Shutterstock

Το Vielsalm βρίσκεται στην καρδιά των Αρδεννών και είναι ένα μυστικό σημείο για τους λάτρεις της φύσης που αναζητούν ήσυχες πεζοπορίες στο δάσος.

2. Bodo, Νορβηγία (3,4 μg/m3)

Η πόλη με την 2η καλύτερη βαθμολογία ποιότητα αέρα, Bodo της Νορβηγίας
©Shutterstock

Η νορβηγική πόλη Μπόντο, ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα, είναι ένα άλλο εξαιρετικό σημείο για πεζοπορία και παρακολούθηση του Βόρειου Σέλας στο δρόμο προς τα νησιά Lofoten. Ανακηρύχθηκε επίσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024.

1. Muonio, Φινλανδία (2,8 μg/m3)

Muonio: η πόλη με την καλύτερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη (2.8 μg/m3)
©Shutterstock

Για να βρείτε τον καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη, πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη Λαπωνία. Το Muonio περιβάλλεται από το πολύτιμο εθνικό πάρκο Pallas-Yllästunturi της Φινλανδίας. Είναι μια χειμερινή χώρα των θαυμάτων από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Μαΐου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας κατά τη διάρκεια της σεζόν Aurora.

Ωστόσο, οι τοπικές τουριστικές αρχές λένε ότι η περιοχή έχει πολλά να προσφέρει το καλοκαίρι, από πεζοπορία έως ποδηλασία, κανό ή ψάρεμα κάτω από τον ήλιο των μεσάνυχτων.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Housefresh εδώ.

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More