Τα ευρωπαϊκά προγράμματα εθελοντικού χαρακτήρα πάνε στη Χαλκιδική
Photo Credits: ©Shutterstock

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα εθελοντικού χαρακτήρα πάνε στη Χαλκιδική

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Περισσότερους από 300 νέες και νέους από όλη την Ευρώπη, που θα βρίσκονται στην Χαλκιδική ως συμμετέχοντες και συμμετέχουσες σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαιδευτικού κι εθελοντικού χαρακτήρα, φιλοξενεί για το καλοκαίρι του 2021 ο Δήμος Αριστοτέλη.

Τα προγράμματα αυτά υλοποιεί ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», με τη στήριξη του δήμου Αριστοτέλη και με χρηματοδότηση των προγραμμάτων «Erasmus+» και «European Solidarity Corps» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα, που θα υλοποιηθούν φέτος, θα φιλοξενηθούν σε δύο κοινότητες του δήμου, στην Αρναία και στο Στρατώνι. Οι περιοχές επιλέχθηκαν βάσει τυπικών κριτηρίων και με στόχο οι δράσεις για φέτος να έχουν και περιφερειακή εμβέλεια και στο μέλλον να υλοποιηθούν και σε άλλες κοινότητες του δήμου.

«Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων είναι ένας φορέας της Κοινωνίας των Πολιτών, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008, από μια ομάδα δραστήριων νέων με πλούσια εμπειρία γύρω από εθελοντικά προγράμματα, με κοινωνικές ευαισθησίες και με όραμα την κινητοποίηση των νέων, την ενασχόληση τους με τον εθελοντισμό, την ευαισθητοποίηση τους γύρω από κοινωνικά ζητήματα και την πρόσβαση τους στη γνώση».

«Ο διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των νέων της Ευρώπης, καθώς και η εκπαίδευση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούν επίσης βασικούς στόχους» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη, όπου υπενθυμίζεται ότι ο φορέας είναι μέλος πολλών δικτύων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και συντονιστής/επικεφαλής του Thess Diktio, του δικτύου των φορέων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, του παραρτήματος του ιδρύματος Anna Lindh και του ευρωπαϊκού δικτύου TUNE.

Ποιο θα είναι το αντικείμενο εργασίας;

Προγράμματα εκπαιδευτικού και εθελοντικού χαρακτήρα με τη συγχρηματοδότηση του Erasmus+
©Shutterstock

Τα εθελοντικά προγράμματα αφορούν τρεις κύκλους δίμηνης επιδοτούμενης εθελοντικής εργασίας, στα οποία θα συμμετάσχουν 60 νέοι/νεες από επτά χώρες της Ευρώπης και συνομήλικοί τους από τις προαναφερθείσες κοινότητες της Χαλκιδικής.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα εργάζονται εθελοντικά για τις ανάγκες των κοινοτήτων των χωριών, αλλά και για την υποστήριξη δράσεων στα γύρω χωριά και κοινότητες. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα στην Αρναία, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, θα διαρκέσει ως και 31 Αυγούστου, ενώ οι ημερομηνίες για τα αντίστοιχα στο Στρατώνι είναι 6 Ιουλίου- 6 Σεπτεμβρίου και 26 Αυγούστου- 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότηση του προγράμματος European Solidarity Corps της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εποπτεύον φορέας της Ελλάδας είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Παράλληλα με τα εθελοντικά προγράμματα, θα υλοποιηθούν στις δύο κοινότητες και οκτώ εκπαιδευτικά, με την συμμετοχή 256 νέων από την Ευρώπη και την Ελλάδα, πάνω σε θεματικές σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον διαπολιτισμικό διάλογο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το περιβάλλον.

Τα προγράμματα θα υλοποιούνται έως τα τέλη του Σεπτέμβρη 2021. Μέσω μεθόδων μη τυπικής μάθησης (πχ, βιωματικές ασκήσεις), οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν νέες γνώσεις και πρακτικές, με στόχο να υιοθετήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον φορέα «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» και τις καλοκαιρινές αυτές δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More