Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πτήσης στο διάστημα για το περιβάλλον;
Photo Credits: ©Shutterstock

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πτήσης στο διάστημα για το περιβάλλον;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο εμπορικός ανταγωνισμός για το ταξίδι τουριστών στο διάστημα θερμαίνεται μεταξύ του ιδρυτή της Virgin Group, Richard Branson και του πρώην CEO της Amazon, Jeff Bezos. Την Κυριακή 11 Ιουλίου, ο Branson ανέβηκε στα 80 χιλιόμετρα για να φτάσει στην άκρη του διαστήματος στο διαστημικό αεροπλάνο Virgin Galactic VSS Unity. Ενώ την Τρίτη 20 Ιουλίου ο  αυτόνομος πύραυλος Blue Origin του Bezos εκτοξεύτηκε στο διάσημα, που συμπίπτει με την επέτειο της προσγείωσης του Apollo 11 στο φεγγάρι.

Μολονότι ο Bezos έχασε τη μάχη με τον χρόνο για την πρώτη πτήση στο διάστημα μιας και ο αντίπαλος του τα κατάφερε πιο γρήγορα, έφτασε στα 120 χιλιόμετρα, κατά πολύ ψηλότερα από τον Branson. Πάντως και οι δύο απέδειξαν στους πλούσιους φίλους τους ότι μπορούν με ασφάλεια να τους μεταφέρουν στο διάστημα.

Και τα δύο πακέτα ταξιδιού θα παρέχουν μια δεκάλεπτη πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας καθώς και μερικές κλεφτές ματιές της Γης από το διάστημα. Από την άλλη το SpaceX του Elon Musk θα προσφέρει τέσσερις έως πέντε ημέρες  ταξιδιού σε τροχιά με την κάψουλα Crew Dragon μέσα στο 2021.

Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές συνέπειες μιας διαστημικής τουριστικής βιομηχανίας;

Ο Bezos μπορεί να υπερηφανεύεται για τους πυραύλους  του Blue Origin που είναι πιο οικολογικοί από τους VSS Unity του Branson. Το Blue Engine 3 (BE-3) εκτόξευσε τον Bezos, τον αδελφό του και δύο συνεπιβάτες στο διάστημα χρησιμοποιώντας υγρά υδρογόνου και προωθητικό υγρό οξυγόνου.

Το VSS Unity, από την άλλη, χρησιμοποίησε ένα υβριδικό προωθητικό που αποτελείται από ένα στερεό καύσιμο με βάση άνθρακα, πολυβουταδιένιο με τερματικό υδροξύλιο (HTPB) και ένα υγρό οξειδωτικό, οξείδιο του αζώτου. Το SpaceX Falcon θα πετάει με μια σειρά από επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων  χρησιμοποιώντας υγρή κηροζίνη και υγρό οξυγόνο.

Η καύση αυτών των προωθητικών αερίων παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα, ενώ παράλληλα παράγει αέρια του θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικούς ρύπους. Μεγάλες ποσότητες υδρατμών παράγονται με καύση του προωθητικού BE-3, ενώ η καύση τόσο των καυσίμων του VSS Unity όσο και του Falcon παράγει CO₂, αιθάλη και μερικούς υδρατμούς.

Το οξειδωτικό με βάση το άζωτο που χρησιμοποιείται από το VSS Unity παράγει επίσης οξείδια του αζώτου, ενώσεις που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση κοντά στη Γη.

Περίπου τα δύο τρίτα των καυσαερίων απελευθερώνονται στη στρατόσφαιρα (12-50 χλμ) και στη μεσόσφαιρα(50-85χλμ) που μπορεί να παραμείνει για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης και της προσγείωσης  μετατρέπουν επίσης το σταθερό άζωτο στον αέρα σε αντιδράσεις με οξείδια του αζώτου.

Αυτά τα αέρια και σωματίδια έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα

Στη στρατόσφαιρα, τα οξείδια του αζώτου και οι χημικές ουσίες που σχηματίζονται από τη διάσπαση των υδρατμών μετατρέπουν το όζον σε οξυγόνο, καταστρέφοντας τη στιβάδα του όζοντος που προστατεύει τη ζωή στη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι υδρατμοί παράγουν επίσης στρατοσφαιρικά σύννεφα που παρέχουν μια επιφάνεια για την αντίδραση αυτή να συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι σε άλλες περιπτώσεις.

Διαστημικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή

Εκπομπές καυσαερίων διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ψύξη της ατμόσφαιρας μπορεί επίσης να συμβεί, καθώς τα σύννεφα που σχηματίζονται από τους εκπεμπόμενους υδρατμούς αντανακλούν το εισερχόμενο ηλιακό φως πίσω στο διάστημα.

Ο απολογισμός της συνολικής επίδρασης της εκτόξευσης των πυραύλων στην ατμόσφαιρα απαιτεί λεπτομερή εξέταση προκειμένου να ληφθούν υπόψη αυτές οι περίπλοκες διαδικασίες και η επιμονή αυτών των ρύπων στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Εξίσου σημαντική είναι η σαφής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα αναπτυχθεί η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού.

Η Virgin Galactic αναμένει ότι θα προσφέρει 400 διαστημικές πτήσεις κάθε χρόνο στους προνομιούχους λίγους που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Οι Blue Origin και SpaceX δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τους υπολογισμούς τους.

Όμως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκτοξεύσεις πυραύλων δεν χρειάζεται να αυξάνονται κατά πολύ πάνω από τις 100  περίπου που εκτελούνται κάθε χρόνο γιατί θα προκαλέσουν επιβλαβείς επιπτώσεις ανταγωνιστικά με άλλες πηγές, όπως χλωροφθοράνθρακες που καταστρέφουν το όζον (CFC) και διοξειδίου του άνθρακα από αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, οι πύραυλοι μπορούν να εκπέμπουν 4 έως 10 φορές περισσότερα οξείδια του αζώτου από το Drax, το μεγαλύτερο εργοστάσιο θερμικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την διάρκεια λειτουγείας τους.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τους 4 περίπου τουρίστες σε μια διαστημική πτήση θα είναι μεταξύ 50 και 100 φορές περισσότερες από 1 έως 3 τόνους ανά επιβάτη σε πτήση μεγάλων αποστάσεων.

Προκειμένου οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να συμβαδίζουν με αυτήν τη νεογέννητη βιομηχανία και να ελέγχουν σωστά τη ρύπανση, οι επιστήμονες χρειάζονται καλύτερη κατανόηση της επίδρασης αυτών των μελλοντικών αστροναυτών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

με πληροφορίες από The Conversation


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More