Γεμάτες πληρότητες και γειτονικοί επισκέπτες στα νησία Βορείου Ελλάδος
Photo Credits: ©Shutterstock

Γεμάτες πληρότητες και γειτονικοί επισκέπτες στα νησία Βορείου Ελλάδος

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα νησιά της Βόρειας Ελλάδας σφύζουν από ζωή με τις πληρότητες να φτάνουν σε προπανδημικά επίπεδα. Θάσος, Σαμοθράκη και Αμμουλιανή αποτελούν hot προορισμοί όσο για Έλληνες πολίτες της ευρύτερης περιοχής, τόσο και για τους γείτονες μας από τις συνοριακές χώρες. 

Με χαμόγελο αισιοδοξίας βλέπουν το φετινό καλοκαίρι οι επαγγελματίες στα τρία νησιά της Βόρειας Ελλάδας: Αμμουλιανή, Θάσος και Σαμοθράκη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τουρισμός λόγω της πανδημίας, παρουσιάζουν πολύ ικανοποιητικές πληρότητες σε σχέση με πέρσι αλλά κυρίως συγκριτικά με το 2019, το οποίο ήταν ουσιαστικά η προ-κοροναϊού χρονιά.

Με αφετηρία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και καθώς προχωράει η σεζόν τα νούμερα είναι πολύ ενθαρρυντικά και ειδικά για το διάστημα 15 Ιουνίου με 15 Ιουλίου, τα ποσοστά πλησιάζουν το αντίστοιχο διάστημα του καλοκαιριού του 2019.

      Αμμουλιανή: Στο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας ο χρόνος κυλά διαφορετικά

©Shutterstock

Στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τις υπέροχες παραλίες, το καλό φαγητό και τη φιλοξενία, ο χρόνος κυλά με τον δικό του ρυθμό  και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και ηρεμία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Αμμουλιανής Νικήτας Μαρτυγάκης.

«Αυτό το διάστημα οι πληρότητες ξεπερνούν το 80% και εκτιμώ, πάντα με το δεδομένο ότι θα κυλήσουν ήρεμα τα πράγματα, ότι τον Αύγουστο θα ξεπεράσουμε το 90%», επισημαίνει. Βέβαια όπως εξηγεί, η σεζόν άρχισε αργά λόγω του κορονοϊού και ο Ιούνιος κινήθηκε με χαμηλά ποσοστά που δεν ξεπέρασαν το 60%, αν γίνει σύγκριση με το 2019 όπου η σεζόν άρχιζε Μάιο και οι πληρότητες έφταναν το 90% όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες στο μικρό νησί της Αμμουλιανής είναι αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι. Εκτός από Έλληνες, το νησί έχει τουρισμό από Ρουμάνους, Βούλγαρους και Σέρβους, οι οποίοι ανέκαθεν τον επέλεγαν ως προορισμό, ενώ έχουν αρχίσει να έρχονται αρκετοί Γερμανοί, Γάλλοι, και Ουκρανοί. Αισθητή ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ.Μαρτυγάκη είναι η απουσία των Ιταλών.

«Στην καλή εικόνα βοήθησε και το γεγονός ότι σχεδόν τον 90% του νησιού είμαστε εμβολιασμένοι από αρχές Μαΐου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια όλων», προσέθεσε ο κ.Μαρτυγάκης.

Η Αμμουλιανή διαθέτει συνολικά περίπου 3.000 κλίνες και ένα κάμπινγκ που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα.

      Θάσος: Το καλό καλοκαίρι φάνηκε από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Πληρότητες στα νησιά της Β. Ελλάδος
©Shutterstock

Με τις πληρότητες να κυμαίνονται γύρω στο 70% με 80% την τρέχουσα περίοδο στο νησί της Θάσου και με την εκτίμηση ότι μετά τις 20 Ιουλίου θα ξεπεράσουν το 90%, οι επαγγελματίες του νησιού παίρνουν μια μεγάλη “ανάσα” για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρη Παρασχούδη.

«Διανύουμε μια χρονιά κατά την οποία χάθηκε η έναρξη της σεζόν, που τοποθετείται παραδοσιακά τον Μάιο. Βλέπουμε όμως, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, πως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και το 60% της συνολικής τουριστικής κίνησης του 2019 ενώ αρχικά ελπίζαμε έστω για το 50%», υπογραμμίζει ο κ.Παρασχούδης.

«Το καλό καλοκαίρι φάνηκε από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς συνέπεσε με τα κλειστά σχολεία στη Ρουμανία, το άνοιγμα των συνόρων (εκτός από τον Προμαχώνα, άνοιξε και η Νυμφαία) και το γεγονός ότι μπορούσαν να επισκεφθούν το νησί εκτός από τους εμβολιασμένους και όσοι είχαν αρνητικό αποτέλεσμα Covid Rapid Test», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Ποιοι καταφθάνουν οδικώς;

Σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό, μπορεί παραδοσιακά οι Ρουμάνοι να είναι από τους πρώτους που επιλέγουν το νησί αλλά φέτος έρχεται μεγάλη μερίδα τουριστών και από Ουγγαρία, Αυστρία και άλλες χώρες.

Με πτήσεις τσάρτερ καταφθάνουν τουρίστες από Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Λιθουανία (πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρσι) ενώ έχει χαθεί μεγάλο μέρος της αγοράς που αφορά την Αγγλία και την Σκανδιναβία, όπως επiσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Το νησί είναι αγαπημένος προορισμός νέων ανθρώπων, οι περισσότεροι κάτω των 50 ετών, όπως είπε, και family friendly. Διαθέτει περίπου 25.000 καταγεγραμμένες κλίνες εκ των οποίων οι 11.000 είναι ξενοδοχειακές και οι υπόλοιπες ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Τα ξενοδοχεία της Θάσου ανέρχονται σε 210.

Απίστευτες πληρότητες και στη Θάσο
©Shutterstock

      Σαμοθράκη: Αύξηση του ενδιαφέροντος από digital nomads

Με τις πληρότητες να κυμαίνονται γύρω στο 80%-90% και την έναρξη της σεζόν με πληρότητες που άγγιξαν το 100% το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι θα είναι μια καλή σεζόν και εύχονται να κερδίσουν το “στοίχημα του Σεπτεμβρίου”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιάννης Γλήνιας.

«Την τελευταία δεκαετία είχαμε καταφέρει να είμαστε σχεδόν γεμάτοι και τον Σεπτέμβριο, με πληρότητες που έφταναν το 80%, κάτι που χάσαμε το 2020 λόγω κορονοϊού. Ωστόσο το νησί πηγαίνει πολύ καλά με τις παρούσες συνθήκες και ευχόμαστε φέτος να συνεχιστεί αυτό και τον Σεπτέμβριο.

Αυτήν τη στιγμή η τουριστική κίνηση είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019 ενώ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εμφανιστεί από άτομα του εξωτερικού που επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι στο νησί και να εργάζονται από εκεί, όπως επισημαίνει ο κ.Γλήνιας αναφερόμενος στην τάση που έχει προκύψει από Δυτικοευρωπαίους digital nomads.

Πέρσι στο νησί, επισημαίνει, οι τουρίστες ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό Έλληνες ενώ φέτος το 70% των τουριστών μοιράζεται ανάμεσα σε Ρουμάνους και Έλληνες.

Οι υπόλοιποι επισκέπτες προέρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Βουλγαρία

«Στα θετικά του νησιού είναι και το γεγονός ότι πάνω από το 80% είμαστε εμβολιασμένοι και αυτή την στιγμή είναι στην κατηγορία του πράσινου», επισήμανε ο κ.Γλήνιας.

Για τον αντιδήμαρχο του νησιού, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Λήμνο που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και προστέθηκε φέτος.

Το νησί διαθέτει 1.200 κλίνες, το οργανωμένο κάμπινγκ των Βαράδων που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 300 άτομα και το δημοτικό κάμπινγκ Πλατιάς, το οποίο όπως είπε ο κ.Γλήνιας συγκεντρώνει περίπου 1.500 άτομα, δεν έχει κάποιο αντίτιμο εισόδου και φέτος, μετά από πολλή προσπάθεια, ολοκληρώθηκαν έργα αναβάθμισης και δημιουργίας υποδομών στα οποία προστέθηκαν υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More