Η επιστροφή στα Μουσεία οδηγεί σε τοπική τουριστική αύξηση
Photo Credits: ©Shutterstock

Η επιστροφή στα Μουσεία οδηγεί σε τοπική τουριστική αύξηση

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η φυσική εμπειρία μιας επίσκεψης σε μουσείο είναι ασύγκριτη με την εικονική εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος που τα μουσεία προσπαθούν να δελεάσουν τους επισκέπτες για μια επίσκεψη σε αυτά μιας και έχουν κουραστεί να παρακολουθούν την τέχνη από μια οθόνη.

Όταν ο κόσμος του τουρισμού έκλεισε τον Μάρτιο του 2020 λόγω του Covid-19, πολλά μουσεία κατέφυγαν σε εικονικές επισκέψεις, δραστηριότητες και προγράμματα ως δίχτυ ασφαλείας για να παραμείνουν σε επικοινωνία με τους επισκέπτες και τα μέλη τους.

Πλέον, τα μουσεία έχουν ανοίξει με φυσική παρουσία, όμως παρατηρείται σχετικά μικρή κίνηση σε αυτά

Για αυτό, τα μουσεία προωθούν τις τάσεις του τουρισμού, προσπαθώντας να δελεάσουν την τοπική κίνηση με ενδιαφέρουσες εκθέσεις και παραστάσεις.

Μουσείο Rijksmuseum
©Shutterstock

Ένα παράδειγμα, από το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ήταν να δημιουργήσει μια επιμέλεια για τις πιο εντυπωσιακές εξαγορές του Vincent van Gogh τα τελευταία 10 χρόνια. Η έκθεση με τίτλο «Here to Stay: A decade of remarkable acquisitions and their stories» ήταν η προσπάθεια του μουσείου να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από τις εξαγορές πριν από μια δεκαετία.

«Οι ιστορίες διηγούνται από διάφορες οπτικές γωνίες, προσφέροντας στους επισκέπτες μια νέα άποψη για τα έργα τέχνης και τους προσκαλούν ρητά να εξετάσουν τη δική τους προσωπική αντίληψη σε σχέση με την τέχνη», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου. «Προσπαθήσαμε να τα συνδέσουμε και στην καμπάνια μας, στην οποία θέτουμε στους Ολλανδούς κατοίκους την ερώτηση «τι κάνει αυτό το έργο τέχνης στο Μουσείο του Van Gogh;».

Το μουσείο συγκέντρωσε τα διάσημα έργα του, καθώς και έργα καλλιτεχνών που σχετίζονται με τον Van Gogh, εκείνους που τον ενέπνευσαν, τους συγχρόνους του καθώς και εκείνους τους οποίους ενέπνευσε. Η έκθεση είναι ανοιχτή έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στο Μουσείο του Παιδιού του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, οι επισκέψεις άλλαξαν τον περασμένο μήνα για να συμπεριληφθούν τρεις δίωρες παρουσιάσεις για τις οικογένειες. Όταν το μουσείο άνοιξε ξανά τον περασμένο Οκτώβριο, οι οικογένειες είχαν τη δυνατότητα να δουν συγκεκριμένα εκθέματα με εκπαιδευτικούς ως ξεναγούς.

«Στρεφόμαστε περισσότερο προς ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που κάναμε στο παρελθόν, όπου οι οικογένειες μπορούν να έρθουν και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και μπορούν να πάνε όπου θέλουν μέσα στο μουσείο», δήλωσε η Leslie Bushara, επικεφαλής του προγράμματος για το μουσείο.

Το πρόγραμμα στρέφεται προς τα ενδιαφέροντα της οικογένειας και του παιδιού

Μουσεία στραμμένα στα ενδιαφέροντα της οικογένειας και των παιδιών
©Shutterstock

Σε μια προσπάθεια να στραφεί στις μειονότητες, το μουσείο συνεργάστηκε με τη Rit Dye και την Bombas, μια εταιρεία καλτσών,  διοργανώνοντας το  «Tie Dye July», όπου οι οικογένειες μπορούν να επισκέπτονται κάθε Σάββατο για να φτιάξουν γραβάτες και να τις κάνουν δικές τους.

Το μουσείο συνεργάστηκε επίσης με το Υπουργείο Υπηρεσιών Αστέγων της Νέας Υόρκης δίνοντας τη δέσμευσή του σε οικογένειες που ζουν σε προσωρινή στέγαση, ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται δωρεάν.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψουν στο μουσείο  πολλές οικογένειες από τόσα μέρη σε ολόκληρη τη χώρα και στον κόσμο», δήλωσε ο κ.Bushara, «Είχαμε έναν υπέροχο διαφορετικό πληθυσμό οικογενειών που ερχόταν στο μουσείο και αρχίζουμε να το βλέπουμε αυτό, ειδικά τώρα καθώς η πόλη αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικότητα».

Στο μουσείο Tate στο Λονδίνο, όσα έργα και εκθέσεις είχαν ακυρωθεί ξεκινούν ξανά για να προσελκύσουν τους ντόπιους και το φιλότεχνο κοινό. Μια έκθεση ορόσημο στο Tate που σταμάτησε λόγω του Covid-19, ξεκίνησε αυτό το μήνα. Αυτή η μεγάλη έκθεση θα επικεντρωθεί στη σημασία του γύψου στο έργο του Auguste Rodin ενώ προσιδιάζει στην ατμόσφαιρα του στούντιο του καλλιτέχνη.

Το Ίδρυμα Τέχνης Sharjah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι η τρίτη επανάληψη του Sharjapan θα είναι ανοιχτή έως την 1η Οκτωβρίου. Η έκθεση με τίτλο «Remain Calm: Solitude and Connectivity in Japanese Architecture» διερευνά τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικών έργων από τον 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα με δύο κύρια θέματα: μοναξιά και σύνδεση.

Έκθεση αποκλειστικά για μαθητές

©Shutterstock

Το Μουσείο Ιστορίας του Σικάγου στο Illinois, θα ξεκινήσει μια έκθεση το φθινόπωρο που θα απευθύνεται σε παιδιά και μαθητές. Η εκστρατεία θα είναι για επίσκεψη για μαθητές που παρακολουθούσαν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο.

«Θα είναι η αρχή μιας τόνωσης για να επανέλθουμε στο φυσιολογικό με την έννοια να φέρουμε τους ανθρώπους ξανά στις πόρτες μας», δήλωσε η Rachel Hatch, διευθύντρια δημόσιας επικοινωνίας.

:

Ορισμένα μουσεία δεν αποφεύγουν την πανδημία ως θέμα, ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είναι οι πολίτες με αυτόν τον όρο. Η Ιστορική Εταιρεία της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, «συλλέγει υλικό που σχετίζεται με την πανδημία Covid-19 και την ξαφνική διακοπή της κινητικότητας σε όλο τον κόσμο. Η εστίασή μας είναι στη Νέα Υόρκη και τη γύρω περιοχή και στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε όλες τις πτυχές αυτής της κρίσης».

με πληροφορίες από Skift


Διαβάστε επίσης

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

«Πόλεμος» για τα ακίνητα στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων

3 μη συμβατικοί τρόποι ταξιδιού για εναλλακτικό τουρισμό το καλοκαίρι

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More