«Κόμβος-Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού»: το κίνημα των Ελλήνων του εξωτερικού
Photo Credits: ©Shutterstock

«Κόμβος-Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού»: το κίνημα των Ελλήνων του εξωτερικού

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Κόμβος είναι ένα κίνημα που συμμετέχουν διαπρεπείς προσωπικότητες με περγαμηνές σε διάφορους τομείς, με στόχο την  ευρύτερη κινητοποίηση του δυναμικού του Ελληνισμού.

Περισσότεροι από εκατό διακεκριμένοι Έλληνες της Διασποράς και της Ελλάδας συμμετέχουν στη δημιουργία φορέα με την (προσωρινή) επωνυμία «Κόμβος- Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού», σε μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί την αναγκαιότητα για μια ευρύτερη κινητοποίηση του δυναμικού του Ελληνισμού ως αντιστάθμισμα στην κρισιμότητα της εποχής, που διανύει το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Συμμετέχουν προσωπικότητες με διεθνή απήχηση και διάκριση σε ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και άλλους τομείς με τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολο Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο να στηρίζουν την ενέργεια αυτή συμμετέχοντας ως Επίτιμοι Πρόεδροι στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας.

Η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού φορέα προγραμματίζεται έως τα τέλη του χρόνου

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στη 200ή επέτειο από την κήρυξη της Επανάστασης για την Ανεξαρτησία, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές οικονομικές, γεωστρατηγικές και κοινωνικές προκλήσεις, αποτέλεσμα μακροχρόνιων αλλά και σοβαρών συγκυριακών προβλημάτων».

«Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλιστεί, η μεγαλύτερη δυνατή εθνική σύμπνοια και κυρίως η ευρύτερη ενεργοποίηση του Ελληνισμού. Για να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, επίλεκτα μέλη του Ελληνισμού, προωθούν τη δημιουργία του «Κόμβου: Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού».

Με σημαντική διεθνή παρουσία και απόλυτη ανεξαρτησία από πολιτικά κόμματα, ο «Κόμβος» θα λειτουργεί ως καταλύτης για τη σύνδεση δράσεων από προσωπικότητες και οργανισμούς, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ελληνισμού σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας.

Ο  Κόμβος επιδιώκει να συνεργαστεί με υπάρχοντες φορείς, δομές και θεσμούς, ως φόρουμ συζητήσεων και ζυμώσεων

Παράλληλα στοχεύει να διευρύνει τον ορίζοντα του με την συμμετοχή νέων μελών στις δράσεις του. Ο φορέας θα δώσει προτεραιότητα στην εκκόλαψη προτάσεων που θα υιοθετούν πρακτικές καινοτομίας για την προώθηση έργων με έντονο αναπτυξιακό, τεχνολογικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι τομείς της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και βιοτεχνολογίας, της φροντίδας ηλικιωμένων και του περιβάλλοντος.

«Ο Κόμβος αποσκοπεί ακόμη στην απογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων διακεκριμένων Ελλήνων του εξωτερικού καθώς και στην ενθάρρυνση και υποβοήθηση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου υπερκομματικού εθνικού σχεδίου αξιοποίησης της ομογένειας και παλιννόστησης Ελλήνων επιστημόνων ιδίως του κύματος μετανάστευσης της τελευταίας δεκαετίας».

Μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ενεργά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητές Πανεπιστήμιων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη οργανισμών και των σημαντικότερων think-tanks.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More