Ο Richard Branson θέτει τις βάσεις του διαστημικού τουρισμού

Ο Richard Branson θέτει τις βάσεις του διαστημικού τουρισμού

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Με την επιτυχημένη πτήση του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Richard Branson στην άκρη του διαστήματος, αυτός και η εταιρεία του Virgin Galactic έχουν καθιερωθεί στα βιβλία της ιστορίας ως πρωτοπόροι του διαστημικού τουρισμού.

Αν και δεν είναι ο πρώτος τουρίστας που εισήλθε στο διάστημα, ο 70χρονος  Branson είναι ο πρώτος που έκανε το ταξίδι του με μια εμπορική εταιρεία διαστημικών πτήσεων, σηματοδοτώντας ένα τεράστιο άλμα για τη βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού που υποστηρίζεσαι από μερικούς από τους πιο διάσημους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Σε αντίθεση με τους αντιπάλους της, η Virgin Galactic ξεκίνησε το διαστημικό ταξίδι μέσα από ένα άλλο σκάφος και όχι από το έδαφος. Οι Branson και τρεις ειδικοί της αποστολής της Virgin Galactic ταξίδεψαν μαζί με δύο πιλότους στο σκάφος SpaceShipTwo της εταιρείας «VSS Unity», το οποίο κουβαλήθηκε από το αεροσκάφος WhiteKnightTwo σε υψόμετρο 50.000 πόδια πριν ξεκινήσει τη πορεία του. Το μητρικό αεροσκάφος, με την ονομασία VMS EVE (από την αείμνηστη μητέρα του), ξεκίνησε το απόγευμα της 11ης Ιουλίου, μετά από μια μικρή καθυστέρηση που εξαιτίας του καιρού.

Το VSS Unity στη συνέχεια ανάφλεξε τον δικό του πύραυλο, φτάνοντας σε ύψος πάνω από 50 μίλια πάνω από τη Γη. Οι τέσσερις επιβάτες ένιωσαν τη βαρύτητα και παρατήρησαν την καμπυλότητα της επιφάνειας του πλανήτη πριν επανέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώθηκαν στη βάση της εταιρείας Spaceport America στο Νέο Μεξικό.

Το SpaceShipTwo δεν έφτασε στη «γραμμή Kármán, δηλαδή 62 μίλια υψόμετρο πάνω από τη Γη και συχνά θεωρείται ως η άκρη του διαστήματος, ενώ η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας βάζει τη διαχωριστική γραμμή χαμηλότερα, στα 50 μίλια.

Η επιτυχία της Virgin Galactic δεν ήρθε εν μια νυκτί

Η πρώτη πτήση του διαστημικού τουρισμού
©Shutterstock

Ιδρύθηκε το 2004 για να προσφέρει στους πελάτες ταξίδι στο διάστημα επί πληρωμή . Η εταιρεία είχε ζήσει αρκετές αποτυχίες ανά τα χρόνια με τις προβλεπόμενες ημερομηνίες των πτήσεων που αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες και προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα το 2014.

Η εταιρεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας την πρώτη υπό-τροχιακή πτήση τον Δεκέμβριο του 2018. Η Virgin Galactic έγινε η πρώτη εμπορική εταιρεία διαστημικών πτήσεων που εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 2019.

Ενώ το απόθεμα ήταν ασταθές εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο κατά περίπου 50% από τότε που έλαβε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα για να προχωρήσει σε πτήσεις επιβατών. Με το βλέμμα στραμμένο στα βιβλία της ιστορίας, η Virgin Galactic ανακοίνωσε αμέσως σχέδια για την προώθηση της διαστημικής πτήσης του Branson στο SpaceShipTwo στις 11 Ιουλίου, εννέα ημέρες πριν το προγραμματισμένο ταξίδι του αντίπαλου δισεκατομμυριούχου Jeff Bezos στο διάστημα.

Η Virgin Galactic σχεδιάζει να ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις διαστημικού τουρισμού στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτά είναι καλά νέα για τους 600 επίδοξους διαστημικούς τουρίστες που περίμεναν χρόνια από τότε που έκαναν τις κρατήσεις τους στη τιμή των 250.000 $ από τα  τέλη της δεκαετίας. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει δεκάδες διαστημόπλοια εν αναμονή της αυξημένης ζήτησης επιβατών.

Οι δισεκατομμυριούχοι εκτοξεύτηκαν στο διάστημα

Οι χρηματοδότες του διαστημικού τουρισμού είναι εκείνοι που πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση στο διάστημα
©Shutterstock

Κερδίζοντας τον πρώτο γύρο του διαστημικού τουρισμού, ο Branson κέρδισε, προς το παρόν, τους συναδέλφους δισεκατομμυριούχους του, τον ιδρυτή του Amazon, Jeff Bezos και το SpaceX και τον Elon Musk της Tesla και σημείωσε μια τεράστια επιτυχία στο κομμάτι του marketing.

Ωστόσο, τόσο ο Bezos όσο και ο Musk έχουν φιλόδοξα σχέδια για τον διαστημικό τουρισμό, φτάνοντας στην περίπτωση του τελευταίου μέχρι το φεγγάρι ή ακόμη και τον Άρη. Ο ίδιος ο Bezos πρόκειται να εκτοξευτεί στο διάστημα στις 20 Ιουλίου, 52 χρόνια από την πρώτη προσγείωση στο φεγγάρι, πάνω στον πύραυλο New Shepard της εταιρείας Blue Origin.

Ο Bezos θα συνοδευτεί από τον αδερφό του Mark Bezos, τον Αμερικανό αεροπόρο Wally Funk, ο οποίος έλαβε μέρος στο πρόγραμμα αποστολής γυναικών στο διάστημα το 1960 και έναν τέταρτο επιβάτη που κέρδισε τη δημοπρασία για την τελευταία θέση με προσφορά ύψους 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κέρδη από την πρωτοπορία

Πέραν αυτών των πρώτων πτήσεων με επιβάτες τους εκατομμυριούχους ιδρυτές τους, η Virgin Galactic και η Blue Origin θα ανταγωνίζονται για να μεταφέρουν πελάτες επί πληρωμής στις υπό-τροχιακές πτήσεις. Οι δύο εταιρείες θα αντλήσουν επίσης έσοδα από τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων και ερευνών στο διάστημα.

Αυτό θα είναι λιγότερο ακριβό από το πιο περίπλοκο έργο αποστολής πειραμάτων και ανθρώπων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εντός ολίγου καιρού φέτος, το SpaceX του Musk σκοπεύει να στείλει τέσσερις επιβάτες σε τροχιά τριών ημερών γύρω από τη γη, περιστρέφοντάς το σε μια κάψουλα Crew Dragon σε υψόμετρο 335 μίλια.

Με την απογείωση του διαστημικού τουρισμού και γενικότερα την επιχείρηση του διαστήματος, οι Bezos, Branson και Musk δεν μπορούν πλέον απλώς να θεωρούνται «τα πλούσια αγόρια με παιχνιδάκια τους». Έφεραν ένα ανανεωμένο πρωτοποριακό πνεύμα, επιχειρηματικό ζήλο και ένταση στον διαστημικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προώθηση των συνόρων δράσης μας και του διαστημικού τουρισμού.

Έχουν εξοικονομήσει χρήματα μέσω της καινοτόμου εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Πως το κατάφεραν αυτό; Για παράδειγμα η SpaceX χρησιμοποίησε τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους της, μειώνοντας δραστικά το κόστος.

Αυτές οι πτήσεις αποτέλεσαν έμπνευση για άλλους

©Shutterstock

Τα ιδιωτικά κεφάλαια ρέουν τώρα στον διαστημικό τομέα με το μέγεθός του να αυξηθεί σχεδόν στο τριπλάσιο έως το 2040 για να γίνει βιομηχανία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ενώ ο πρώτος γύρος του νέου διαστημικού αγώνα μπορεί να έχει νικητή, υπάρχουν πολλοί ακόμη γύροι που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του σπoρ, λόγω του υψηλού κινδύνου των διαστημικών ταξιδιών και του χώρου γενικότερα, θα υπάρξουν αποτυχίες καθώς και επιτυχίες. Ωστόσο, ενώ τα στοιχήματα μπορεί να είναι ψηλά, οι πιθανές ανταμοιβές είναι μεγάλες. Το επιτυχημένο ταξίδι του Branson σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην εμπορευματοποίηση του διαστήματος.

με πληροφορίες από The Conversation 


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More