Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια
Photo Credits: ©Shutterstock

Το πρωινό της Μέσης Ανατολής θα σε γεμίσει ενέργεια

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Γνωρίζουμε για τους Βρετανούς τι τους αρέσει για πρωινό. Για εκείνους το πρώτο γεύμα της ημέρας σημαίνει δημητριακά, βρώμη, τοστ, αυγά ή μπέικον. Αγαπούν τα γαλλικά κρουασάν και τον ιταλικό εσπρέσο, αλλά τι θα μπορούσαμε να μάθουμε για την προσθήκη ποικιλίας στο πρώτο γεύμα της ημέρας από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου;

Λένε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Για αυτό πρέπει να  είναι το πιο πλούσιο σε ποικιλία. Ο κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του συνήθειες στην διατροφή καθώς και στα γεύματα. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στο κλίμα της περιοχής, την κουλτούρα, τις πεποιθήσεις κ.α Η Ανατολίτικη κουζίνα έχει να μας επιδείξει πολλά τα οποία δεν γνωρίζαμε. Ακολουθεί μια παρουσίαση των συνηθειών τους για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Φτιάξτε αυγά για πρωινό

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα αυγά για πρωινό έρχονται σε πολλές μορφές, αλλά σε πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οι συνδυασμοί γεύσης πάνε σε άλλο επίπεδο. Το birilbir είναι ένα πολυτελές πιάτο με αυγά ποσέ που σερβίρονται με γιαούρτι (συχνά και σκόρδο) μαζί με λιωμένο βούτυρο και πιπέρι από το Χαλέπι.

Τα τηγανητά αυγά με σουτζούκι είναι ένα άλλο αγαπημένο πρωινό στην Τουρκία. Το σουτζούκι είναι ένα πικάντικο λουκάνικο που έχει αποτελείται από βόειο κρέας ή αρνί. Απλώστε τις φέτες πάνω από τα αυγά με καρυκεύματα από αποξηραμένες κόκκινες νιφάδες τσίλι στο τηγάνι.

Η ελληνοκύπρια μάγειρας Georgina Hayden προτείνει την στραπατσάδα. Ένα πιάτο από ντομάτα και αυγό που συνήθως σερβίρεται με φέτα και ψωμί πίτα, στην Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτό το πιάτο είναι παρόμοιο με το τουρκικό menemen (ομελέτα με ντομάτα και πιπεριές) και το shakshuka της Μέσης Ανατολής, που είναι αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας με λαχανικά.Πρωϊνό σε Ελληνικό ξενοδοχείο

 Ποικιλία στην κατανάλωση πρωινού

Η Anissa Helou είναι σεφ, δάσκαλος και συγγραφέας με έδρα το Λονδίνο με Συριακή και Λιβανέζικη καταγωγή. Ειδικεύεται στη μαγειρική και τη σύνταξη συνταγών για μεσογειακές, μεσανατολικής και βορειοαφρικανικής κουζίνας.

Αποθεώνει την «ποικιλία που έχουν πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» στο πρωινό. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, το πρωινό μπορεί να είναι μια πανδαισία εποχιακών και τοπικών τροφίμων, όπως τυριά, βραστά ή τηγανητά αυγά, κρέατα, γιαούρτι, ψωμιά, μέλι και κονσέρβες, σύμφωνα με την Helou.

Είναι γρήγορο καθώς δεν χρειάζεται προετοιμασία και τα σερβίρετε όπως είναι με ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι ή καφέ. Μπορείτε επίσης να βάλετε στο τραπέζι ελιές, ντομάτες, αγγούρια και φρούτα.

Η Helou γαρνίρει το τοστ της με οποιοδήποτε φρούτο είναι στην εποχή του. Το ονομάζει ταχινόπιτα, από ένα ψωμί με βάση το σουσάμι που μπορείτε να βρείτε στην Κύπρο, το οποίο χρησιμοποιεί ως έμπνευση για το πιάτο.

Η συνταγή της περιλαμβάνει ταχίνι, μέλι, σουσάμι, και την κορυφή  γιαούρτι με μέλι καθώς και φράουλες. Ταιριάζει εξίσου καλά με τα σύκα το καλοκαίρι ή τα αχλάδια το φθινόπωρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρόμοια συστατικά και φρούτα για να φτιάξετε τηγανίτες από ταχίνι.

Φάτε φασόλια για πρωινό

Υπάρχουν πολλά να μάθετε από την Ανατολική Μεσόγειο για το πρωινό. «Για πολλούς, δεν νιώθεις το Σαββατοκύριακο αν τη Παρασκευή και το Σάββατο δεν ξεκινούν με το τρίπτυχο,  φαλάφελ, χούμους και φουλά», λέει ο Sawsan Abu Farha, ένας Παλαιστίνιος blogger που μεγάλωσε στην Ιορδανία.

Το φουλά είναι φασόλια (κουκιά) πουρέ με ελαιόλαδο και κύμινο μαζι με διάφορα συστατικά, όπως μια σάλτσα από ντομάτα, λεμόνι, σκόρδο και μαϊντανό. Έχει καταγωγή από την Αίγυπτο, τρώγεται επίσης σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και σε μέρη της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας.

Μερικές φορές βάζουν ρεβίθια στο φουλά. Το χούμους και το φαλάφελ παρασκευάζεται επίσης με ρεβίθια και τρώγονται ως πρωινό. Κρατήστε μερικό χούμους στο ψυγείο, ενώ το φαλάφελ μπορεί να μαγειρευτεί και κατεψυγμένο, οπότε με λίγο προετοιμασία μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορο για πρωινό.

Δοκιμάστε το fatteh, ένα δημοφιλές πρωινό της Ανατολικής Μεσογείου φτιαγμένο από φρυγανισμένη ή τηγανητή πίτα, συμπληρωμένη με διαφορετικά συστατικά ανάλογα με την περιοχή, αλλά συχνά περιλαμβάνει ζεστά ρεβίθια. κρύο γιαούρτι και κουκουνάρι. Ένα υπέροχο ξεκίνημα της ημέρας που σίγουρα θα σας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με ένα πρωινό αργά στην ημέρα

Μερικοί επιστήμονες λένε ότι το να παραλείψετε το πρωινό ή να το πάρετε αργότερα θα μπορούσε να ωφελήσει τα βακτήρια του εντέρου σας. Σε μέρη της Ανατολής το πρωινό είτε χάνεται είτε τρώγεται αργότερα. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, «πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ το πρωί και πάνε σε ένα φούρνο για ένα σνακ ανυψωτικά», επισημαίνει η Helou.

Είτε πηγαίνετε στο φούρνο ή μαγειρεύετε στο σπίτι, γιατί να κολλήσετε με τα γλυκά; Αν θέλετε να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε brunch, υπάρχουν πολλά αλμυρά αρτοσκευάσματα από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η λιβανέζικη σπανακόπιτα  και οι γεμάτες τυρί κυπριακές φλάουνες.

Τα σάντουιτς τρώγονται συχνά για μεσημεριανό γεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου τρώγονται για πρωινό ή brunch.

To σαμπίχ, με ρίζες από το Ιράκ αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στο Ισραήλ, είναι τηγανητή μελιτζάνα και βραστό αυγό σε σάντουιτς φτιαγμένο από πίτα ή λαφα. Είναι συνηθισμένο στην Ισραηλινή street food σκηνή που συνδυάζει ζεστή, αλμυρή, τηγανητή μελιτζάνα και κρύα σαλάτα με κρεμώδη χούμους, καρύδια και ψιλοκομμένα τουρσιά. Προετοιμάστε τα υλικά νωρίτερα και φυλάξτε τα στο ψυγείο για να έχετε το σαμπίχ έτοιμο για πρωινό.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις πίτες και τα ψωμιά

Για όσους έχουν χρόνο να μαγειρέψουν ή να φτιάξουν κάτι σαν ντελικατέσεν τα ψωμιά από την Μέση Ανατολή έχουν πολλά να προσφέρουν. Οι σπόροι σουσαμιού και το μείγμα μπαχαρικών zaatar είναι κοινοί στο ψωμί maneesh, στο παλαιστινιακό ψωμί taboon και στο τούρκικο ψωμί simit, το οποίο έχει σχήμα κουλούρι.

«Στον Λίβανο, κάνουμε συχνά το maneesh στο σπίτι, ή το παίρνουμε στο φούρνο. Ο φούρνος μαγειρεύει το ψωμί με topings και το παίρνουμε στο σπίτι»,  η  Helou.

Ψωμιά όπως το λαχματζούν, μια λεπτή ζύμη με κιμά αρνιού, σε σχήμα καραβάκι και το gözleme, ένα επίπεδο ψωμί με διάφορα γεμίσματα που συνήθως περιλαμβάνουν σπανάκι και τυρί, τα συναντάς συχνά στο τουρκικό πρωινό τραπέζι .

Η πίτα τρώγεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο για να κάνετε βούτες ή για να γεμίσετε με όσα προσφέρονται στο τραπέζι.

με πληροφορίες από BBC


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More