Μαθητές ανακάλυψαν τρόπο να ξεγελάσουν τα self test
Photo Credits: ©Shutterstock

Μαθητές ανακάλυψαν τρόπο να ξεγελάσουν τα self test

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μερικά παιδιά έχουν βρει μια παραπλανητική μέθοδο για να αποφύγουν το σχολείο, χρησιμοποιώντας αναψυκτικά και cola προκειμένου να δημιουργήσουν ψευδώς θετικά self test. Πώς λειτουργεί;

Μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν έναν καινούριο τρόπο να κάνουν κοπάνα από τα δια ζώσης μαθήματα στο σχολείο. Το μόνο που χρειάζονται ένα self test και λίγη πορτοκαλάδα, Coca-Cola ή Pepsi. Βίντεο από το κόλπο κυκλοφορούν στο TikTok από τον Δεκέμβριο και ένα σχολείο στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε πρόσφατα στους γονείς για να τους προειδοποιήσει για αυτό.

Το κόλπο, αν και δεν είναι πάντα αποτελεσματικό, έχει δημοσιευτεί στα social media όπως είναι το Instagram και το TikTok σε επεξηγηματικά βίντεο και έχει γίνει viral. Πως ,λοιπόν, οι χυμοί φρούτων, η cola και τα πονηρά παιδιά ξεγελούν τα test; Μπορείς να καταλάβεις ποιο είναι ένα ψευδώς θετικό test και ένα πραγματικό;

Self test για το σχολείο
©Shutterstock

Πρώτα από όλα, άφησα πίσω τους ισχυρισμούς και αμέσως προσπάθησα να ελέγξω αν κάτι τέτοιο ισχύει. Άνοιξα μερικά κουτάκια από cola και χυμό πορτοκαλιού και έβαλα απευθείας μερικές σταγόνες στον αντιδραστήρα του self test. Λίγα λεπτά αργότερα, εμφανίστηκαν δύο γραμμές στο test, υποδηλώνοντας υποτιθέμενη παρουσία του ιού που προκαλεί τον Covid-19.

Αξίζει να μάθουμε πως λειτουργούν τα test

Εάν ανοίξετε μια συσκευή self test, θα βρείτε μια λωρίδα από υλικό που μοιάζει με χαρτί, ονομάζεται νιτροκυτταρίνη, και ένα μικρό βαμβάκι κόκκινου χρώματος, κρυμμένο κάτω από το πλαστικό περίβλημα κάτω από τη γραμμή Τ.

Αυτό που απορροφάται στο κόκκινο επίθεμα είναι τα αντισώματα που συνδέονται με τον ιό Covid-19. Συνδέονται επίσης με νανοσωματίδια χρυσού (τα μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού εμφανίζονται στην πραγματικότητα κόκκινα), τα οποία μας επιτρέπουν να δούμε πού βρίσκονται τα αντισώματα στη συσκευή.

Όταν κάνετε μια δοκιμή, αναμιγνύετε το δείγμα σας με ένα υγρό ρυθμιστικό διάλυμα, διασφαλίζοντας ότι το δείγμα παραμένει στο βέλτιστο pH, πριν το στάξετε στη λωρίδα υποδοχής.

Το υγρό απορροφά τη λωρίδα νιτροκυτταρίνης και παίρνει τον χρυσό και τα αντισώματα. Το τελευταίο συνδέεται επίσης με τον ιό, εάν υπάρχει. Περαιτέρω πάνω από τη λωρίδα, δίπλα στο T , υπάρχουν περισσότερα αντισώματα που συνδέονται με τον ιό.

Αλλά αυτά τα αντισώματα δεν είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν, είναι κολλημένα στη νιτροκυτταρίνη. Καθώς το κόκκινο επίχρισμα των επισημασμένων με χρυσό αντισωμάτων περνάει αυτό το δεύτερο σύνολο αντισωμάτων, αυτά επίσης κρατούν τον ιό.

Ο ιός στη συνέχεια συνδέεται προς αμφότερες τις ομάδες των αντισωμάτων – αφήνοντας τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, ακινητοποιημένα σε μια γραμμή δίπλα στο Τ στη συσκευή, υποδηλώνοντας μια θετική δοκιμή.

Τα χρυσά αντισώματα που δεν έχουν δεσμευτεί στον ιό συνεχίζουν τη λωρίδα όπου συναντούν ένα τρίτο σύνολο αντισωμάτων, που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιδρούν με τον Covid-19, κολλημένα στη γραμμή C. Αυτά παγιδεύουν τα υπόλοιπα σωματίδια χρυσού, χωρίς να χρειάζεται να το κάνουν μέσω του ιού. Αυτή η τελική γραμμή χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η δοκιμή έχει λειτουργήσει.

Πώς μπορεί ένα αναψυκτικό να προκαλέσει την εμφάνιση της κόκκινης γραμμής Τ;

Πιθανότατα είναι ότι τα αναψυκτικά περιέχουν κάτι στο οποίο τα αντισώματα αναγνωρίζουν και συνδέονται μαζί του, όπως και στον ιό. Αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο. Ο λόγος για τον οποίο τα αντισώματα χρησιμοποιούνται στα test  είναι ότι αποτελούν απίστευτα ευαίσθητα στο τι δεσμεύουν.

Υπάρχουν πολλά είδη που συγκεντρώνουμε στο σάλιο και τη μύτη κατά τη διάρκεια της συλλογής ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και τα αντισώματα αγνοούν εντελώς αυτό το χάος πρωτεϊνών, άλλων ιών και υπολειμμάτων του πρωινού σας. Επομένως, δεν πρόκειται να αντιδράσουν στα συστατικά ενός αναψυκτικού.

Ψευδώς θετικό self test
©Marc Lorch

Μια πολύ πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι κάτι στα αναψυκτικά επηρεάζει τη λειτουργία των αντισωμάτων

Σειρά διάφορων υγρών, από χυμό φρούτων μέχρι coca cola, έχουν χρησιμοποιηθεί για να ξεγελάσουν τα test, αλλά όλα έχουν ένα κοινό πράγμα. Είναι πολύ όξινα. Το κιτρικό οξύ στον χυμό πορτοκαλιού, το φωσφορικό οξύ στην cola και το μηλικό οξύ στον χυμό μήλου δίνουν σε αυτά τα ποτά ένα pH μεταξύ 2,5 και 4.

Αυτές είναι πολύ σκληρές συνθήκες για αντισώματα, τα οποία έχουν φτιαχτεί να λειτουργούν σε βαθμούς ανάλογες με την κυκλοφορία του αίματος, με σχεδόν ουδέτερο pH περίπου 7,4. Η διατήρηση ενός ιδανικού pH για τα αντισώματα είναι το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του test και αυτή είναι η δουλειά του υγρού ρυθμιστικού διαλύματος με το οποίο αναμιγνύετε το δείγμα σας, παρέχεται μαζί με το test.

Ο ρόλος του διαλύματος είναι σημαντικός καθώς αν ρίξετε αναψυκτικά ή χυμούς μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα και το διάλυμα τότε το αποτέλεσμα που θα βγει θα είναι αρνητικό. Έτσι, χωρίς το ρυθμιστικό διάλυμα, τα αντισώματα στη δοκιμή εκτίθενται πλήρως στο όξινο pH των ποτών.

Αυτό έχει δραματική επίδραση στη δομή και τη λειτουργία τους. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούνται από δομικά στοιχεία αμινοξέων, συνδεδεμένα μεταξύ τους για σχηματισμό μακρών, γραμμικών αλυσίδων. Αυτές οι αλυσίδες αναδιπλώνονται σε πολύ συγκεκριμένες δομές.

Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στις αλυσίδες μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης. Αυτές οι δομές διατηρούνται από ένα δίκτυο πολλών χιλιάδων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διαφόρων μερών της πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, αρνητικά φορτισμένα μέρη μιας πρωτεΐνης θα προσελκύονται σε θετικά φορτισμένες περιοχές.

Αλλά σε όξινες συνθήκες, η πρωτεΐνη φορτίζεται όλο και περισσότερο θετικά. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις αλληλεπιδράσεις που συγκρατούν την πρωτεΐνη μαζί διαταράσσονται, επηρεάζεται η λεπτή δομή της πρωτεΐνης και δεν λειτουργεί πλέον σωστά. Σε αυτήν την περίπτωση, η ευαισθησία των αντισωμάτων στον ιό χάνεται.

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να εντοπίσετε ένα ψεύτικο θετικό τεστ;

Τα αντισώματα (όπως οι περισσότερες πρωτεΐνες) είναι ικανά να αναδιπλωθούν και να επανακτήσουν τη λειτουργία τους όταν επιστρέφουν σε πιο ευνοϊκές συνθήκες. Προσπάθησα λοιπόν να πλύνω ένα τεστ που είχα ρίξει κόλα με ρυθμιστικό διάλυμα και τα ακινητοποιημένα αντισώματα στη γραμμή Τ ανέκτησαν την κανονική λειτουργία και απελευθέρωσαν τα χρυσά σωματίδια, αποκαλύπτοντας το πραγματικό αρνητικό αποτέλεσμα στη δοκιμή.

*Ο Mark Lorch είναι καθηγητής χημείας και επιστημονικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Hull του Ηνωμένου Βασιλείου.

με πληροφορίες από BBC


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More