Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

Από το «Cognac Imperiale» στην βιολογική βότκα με ελαιόλαδο Καλαμάτας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η ιστορία της ελληνικής ποτοποιίας που αγαπήθηκε στο Παρίσι από καλλιτέχνες της γενιάς του Τουλούζ Λοτρέκ κι εξακολουθεί να εξελίσσεται και να απαντά στις προκλήσεις εδώ και 170 χρόνια.

H ιστορία της παλιότερης ιδιωτικής εταιρίας στην Ελλάδα, μετά τα ΕΛΤΑ και την Εθνική Τράπεζα, ξεκινά το 1850, όταν ο Νικόλαος Καλλικούνης ίδρυσε στην Καλαμάτα την ομώνυμη εταιρία ποτοποιίας.

Είναι εντυπωσιακό πως στην μετά-επαναστατική Ελλάδα, ιδρύθηκε το πρώτο Ατμοκίνητο «Πνευματοποιείο», κι άρχισαν να παράγονται για πρώτη φορά, αρωματικά αποστάγματα.

Η σφραγίδα της εταιρείας ποτοποιίας Καλλικούνη
Εταιρική σφραγίδα στις αρχές του 20ου αιώνα, με την οποία συνήθιζαν να τυπώνουν το λογότυπο και τα στοιχεία της εταιρείας πάνω στα κιβώτια.

«Στη Μεσσηνία είχαν Φραγκοκρατία και στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη. Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1828, είχαν μείνει περίπου 12.000 Ενετοί. Ο προπάππους μας, απόφοιτος της Σχολής των Φυσικών επιστημών της Τεργέστης, παρακινήθηκε από αυτούς και έφτιαξε την ποτοποιία» λέει ο Γιώργος Καλλικούνης, που μαζί με τον αδερφό του Βασίλη Καλλικούνη αποτελούν την τέταρτη γενιά του μεσσηνιώτικου brand.

Τα πολυταξιδεμένα ποτά του Νικόλαου Καλλικούνη

Παρατηρώντας σήμερα τα χρυσά μετάλλια και τις διακρίσεις, που φιγουράρουν στο εκθετήριο της εταιρείας στην Καλαμάτα, αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της άνθησης. Όλα ξεκίνησαν όταν ο χημικός-οινολόγος Νικόλαος Καλλικούνης, με σπουδές στην Γαλλία, στράφηκε στις διεθνείς αγορές και έβαλε τα ποτά του και το «Cognac Callicouni Imperiale» στο διάσημο menu του περίφημου Café Anglais,του καλύτερου εστιατορίου στο Παρίσι, κέντρο καλλιτεχνών και διανοουμένων. Στο Café Anglais σύχναζε μαζί με τον Toulouse Lautrec και ο Δημήτρης Γαλάνης ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες, μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα, ο οποίος φιλοτέχνησε μία από τις αφίσες της ποτοποιίας.

Η ιστορία της Ποτοποιίας συνεχίστηκε, κι ακολουθώντας την πορεία των σημαντικών ιστορικών γεγονότων, από την ζοφερή περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής, της οικονομικής κρίσης 1929-1931 και των αναταράξεων του μεσοπολέμου, κατάφερε να παραμείνει ζωντανή. Μάλιστα, το 1960ο Βασιλεύς Παύλος, απένημε στον Νικόλαο Καλλικούνη (της τρίτης γενιάς) τον τιμητικό τίτλο του Προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της ελληνικής ποτοποιίας Παλαιωμένα ποτά της ποτοποιίας Καλλικούνη

Η πορεία της εταιρείας σήμερα

Σήμερα η Callicounis distillery, εξοπλισμένη με σύγχρονο εργαστήριο έρευνας και καινοτομίας, παράγει μια μεγάλη σειρά προϊόντων (αλκοολούχα ποτά, αιθέρια έλαια, αντισηπτικά, αρωματικών ουσιών) και διευθύνεται από την τέταρτη γενιά, ενώ τα πρώτα της βήματα κάνει και η πέμπτη γενιά.

«Δεν έπινα καθόλου πριν έρθω, τώρα δοκιμάζω κάθε μέρα» λέει γελώντας, ο νεαρός Νικόλας Καλλικούνης, από τη θέση του μηχανικού παραγωγής, ενώ μας ξεναγεί στο αποστακτήριο μαζί και η αδερφή του Φωτεινή Καλλικούνη, μέρος της πέμπτης γενιάς. Βλέπουμε το δυναμικότητας 60.000 φιαλών ανά βάρδια αποστακτήριο, με τους άμβυκες απόσταξης, τους πύργους ενεργού άνθρακα, τους εκχυλιστήρες βοτάνων, και τον υπόλοιπο παραγωγικό εξοπλισμό του εργοστασίου.  Όχι τυχαία, από τις εγκαταστάσεις στην ΒΙΠΕ Μεσσηνίας εξάγει σε είκοσι χώρες, κατά σειρά σπουδαιότητας, στην Γερμανία, Η.Π.Α., Κύπρο, Ρωσία Βέλγιο, Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Γκραν Κανάρια, Κίνα, Ουκρανία Λιθουανία Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ ενώ παραμένει δυναμική και στην ελληνική αγορά.

Η παραγωγή στα εργοστάσια ποτοποιίαςΤα περίφημα αποστάγματα της ελληνικής ποτοποιίας Καλλικούνη

Στην ατμοσφαιρική αποθήκη παλαίωσης αποσταγμάτων, τα δρύινα βαρέλια με αρώματα βύσσινου και σοκολάτας, παλαιώνουν το Brandy Alexander Imperial που αποτελεί τη σημαία του αποστακτηρίου. Λόγω της μακροχρόνιας πορείας της η εταιρεία διαθέτει αποστάγματα οίνου διαφόρων ηλικιών, από 3 έως 40 ετών.

Οικογενειακή υπόθεση

Καθόμαστε στην αίθουσα tasting που σχεδίασε η αρχιτέκτονας Μαρία Καλλικούνη, που μαζί με τον αδερφό της, Νίκο, που κάνει το διδακτορικό του στη Ζυρίχη, ολοκληρώνουν την πέμπτη γενιά, που εξασφαλίζει τη συνέχεια της μακράς ιστορίας της εταιρείας.

«Δεν υπάρχει ποτό που δεν μπορούμε να παράξουμε» συνεχίζει ο Γ. Καλλικούνης, απαριθμώντας τα ποτά που καλύπτουν τις κατηγορίες: Oύζο, Μαστίχα – που παράγεται από το 1900 με φυσική μαστίχα Χίου-, Βότκα, Τζίν, Βερμούτ, μεγάλη ποικιλία Liqueurs, ανθρακούχα χαμηλόβαθμα ποτά, όπως mojito, margarita, ενώ ιδιαίτερα υπερήφανοι είναι για το διπλής αποστάξεως «premium» Gin «OLD-SPORT» με τα αρώματα αρκεύθου, αγγελικής, καρδάμου και μαστίχας, το οποίο έχει βραβευτεί δύο φορές στον λονδρέζικο διαγωνισμό International Wine and Spirits Competition.

Εκθεσιακός χώρος ποτοποιίας Καλλικούνη
Μέρος του εκθεσιακού χώρου της ποτοποιίας

Οι προκλήσεις είναι αυτές που εξιτάρουν την οικογένεια Καλλικούνη, που στις πιο πρόσφατες καινοτομίες της, είναι οι δοκιμές για την παραγωγή τζιν χωρίς αλκοόλ, ούζου που δεν προκαλεί hangover (με την αφαίρεση των αλδαίδων) αλλά και της βότκας«Castra Elion» που παράγουν σε συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία. Πρόκειται για μία βότκα με βιολογικό οινόπνευμα από σίκαλη και ελαιόλαδο από την Καλαμάτα.

Παράλληλα, συχνά αναβιώνουν παλιά ποτά, όπως μαστίχα, βερμούτ, ποτό από άνθος λεμονιάς, λικέρ βύσσινο με χυμό από την Τρίπολη, αλλά κι ένα εξαιρετικό βερμούτ, που γιορτάζει την αναβίωση του εμβληματικού ποτού της δεκαετίας του ΄60, με ένα υπέροχο μπουκάλι και τη χειρόγραφη συνταγή του περίφημου «Πικρόν» στην ετικέτα.

Dinner με spirits pairing

Στον όμορφο κήπο του Κέντρου Μεσογειακής Γαστρονομίας, ο σεφ Χρήστος Κουμάντος ανέλαβε την πρόκληση να μαγειρέψει ένα δείπνο με φρέσκα και αγνά προϊόντα από τη Μεσσηνία με ένα final touch από τα ποτά και τα αποστάγματα της Callicounis distillery. «Έχουμε ταιριάξει ένα μέρος από τα 100 ποτά της Καλλικούνης, μακάρι στο μέλλον να κάνουμε ένα μενού με 100 πιάτα» λέει ο αεικίνητος σεφ που υπήρξε αρχιμάγειρας στο Προεδρικό Μέγαρο επί προεδρίας του μεσσήνιου Προκόπη Παυλόπουλου και πλέον σχεδιάζει private dinners στον χώρο δημιούργησε στη γενέτειρά του. Το μενού αλλάζει πολύ συχνά και προσαρμόζεται στις επιθυμίες των συνδαιτημόνων.

Εμείς είχαμε την εμπειρία της απόλαυσης ενός μενού που περιείχε γαρίδες σβησμένες σε βερμούτ και κολοκυθάκι ωμό με λεμόνι και τζιν, καλαμάρι σχάρας, αγιολί με τζιν, ταμπουλέ και βαλεριάνα. Στο ενδιάμεσο καθαρίσαμε τη γεύση μας με ένα σορμπέ με βύσσινο Callicounis για να ακολουθήσει το στιβαρό μπον φιλέ με sause  από Brandy Callicounis, πέρλες πατάτας και πιπεριές Φλωρίνης σωτέ σε Amaro bitter. To επιδόρπιο που έγραψε τον επίλογο ήταν πανακότα με πουρέ και σιρόπι φράουλας Status.

Το βλέμμα στο μέλλον

Πρόσφατα δημιούργησαν μια νέα μονάδα παραγωγής αντισηπτικών, και ήδη οραματίζονται την δημιουργία cosmetics, με αρώματα, ενώ πειραματίζονται με την δημιουργία ποτών χωρίς ζάχαρη. Με «με στόχο να συνεχίσουμε για άλλα 170 χρόνια» όπως λέει o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Καλλικούνης  η οικογένεια συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις προκλήσεις.Η παραγωγή στα εργοστάσια ποτοποιίας


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More