Μουσεία του κόσμου προσφέρουν μια διαφορετική οπτική για την πανδημία
Photo Credits: ©Shutterstock

Μουσεία του κόσμου προσφέρουν μια διαφορετική οπτική για την πανδημία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η απομνημόνευση μιας πανδημίας που δεν έχει τελειώσει ακόμη μπορεί να φαίνεται παράξενη ιδέα. Αλλά σε όλο τον κόσμο, τα μουσεία αρχίζουν να συλλέγουν και να εκθέτουν αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες από τον Covid-19.

Όπως διατηρούν το εδώ-και-το τώρα για το μελλοντικό κοινό, λίγα προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να το εξετάσουμε κάτι σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Οι εκθέσεις στα μουσεία προσφέρουν την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο ξέσπασμα του Covid-19.

Οι προσεγγίσεις διαφέρουν μεταξύ των συλλογών στα μουσεία αυτά, αλλά ορισμένα θέματα είναι κοινά: κοινωνική απομόνωση, επανεξέταση των σχέσεων και είδη ιατρικών εξαρτημάτων που ξαφνικά έγιναν συνηθισμένα περίπου ενάμιση χρόνο πριν.

Ο συμβολισμός πίσω από τα αντικείμενα της έκθεσης

Μουσεία, άγαλμα με προστατευτική μάσκα
©Shutterstock

Το Εθνικό Μουσείο της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα λίγα μέρη που διατηρεί μια έκθεση στον χώρο της(η κινεζική πόλη Wuhan, το επίκεντρο του covid, διαθέτει εξίσου). «Γνωρίζαμε ότι αν δεν το ξεκινήσουμε τώρα, ο χρόνος θα χαθεί», δήλωσε ο ανώτερος επιμελητής του NMS, Daniel Tham.

Οργανώθηκε σε μόλις τέσσερις μήνες, το Picturing the Pandemic διαθέτει 272 φωτογραφίες, μια ταινία μικρού μήκους και αντικείμενα που σχετίζονται με τον Covid, όπως το φιαλίδιο από το πρώτο εμβόλιο που χορηγήθηκε στην πόλη.

Ο σκοτεινός χώρος της γκαλερί είναι στοχαστικός και η έκθεση επικεντρώνεται στις εμπειρίες των μελών της κοινότητας. Οι εικόνες απεικονίζουν ταχυδρόμους να εργάζονται,  ηλικιωμένους κατοίκους μόνους στο σπίτι και  μετανάστες εργαζόμενους σε απομόνωση μέσα σε κρουαζιερόπλοιο μετά την ανάκαμψη από τον Covid.

Τα κενά τραπέζια και οι καρέκλες συμβολίζουν τα κέντρα πωλήσεων και τα άδεια υπαίθρια μέρη κατανάλωσης τροφίμων που κατέχουν σημαντική θέση στην κουλτούρα της πόλης και που επλήγησαν άσχημα από την πανδημία.

Η έκθεση της Σιγκαπούρης

Μουσείο της Σιγκαπούρης
©Shutterstock

Μια ακόμη έκθεση ενδέχεται να ανοίξει στη Σιγκαπούρη, λόγω της επιτυχίας της μεγάλης πόλης στην αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας . Με πληθυσμό 5,7 εκατομμυρίων, περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα εμβολιάστηκαν πλήρως και οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται καθημερινά.

Στην Αυστρία, όπου οι καθημερινές μολύνσεις έπεσαν πρόσφατα κάτω από τριψήφια νούμερα, το Μουσείο της Βιέννης ξεκίνησε μια διαδικτυακή προβολή  συλλογών αφιερωμένων στον Covid-19.

Πάνω από 200 αντικείμενα και 200 φωτογραφίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες αντικείμενα τα οποία ψήφισε το κοινό, το καθένα από αυτά απεικονίζει μια ξεχωριστή πτυχή για το πως η υγειονομική κρίση επηρέασε  τη Βιέννη. Από αυτά περιλαμβάνονται οι χειροποίητες μάσκες που παράχθηκαν μαζικά λόγω των ελλείψεων στο πρώτο lockdown που επιβλήθηκε στη Βιέννη.

Επίσης ανάμεσα τους συγκαταλέγονται προπληρωμένες κάρτες με τις οποίες πραγματοποιούσαν τις αγορές τους οι κάτοικοι υποστηρίζοντας τις τοπικές καφετέριες. Ακόμη ένα λεξικό όρων που σχετίζεται με τον ιό που δημιουργήθηκε από έναν κάτοικο της Ουκρανίας, αντικατοπτρίζοντας τον πολυπολιτισμικό πληθυσμό της πόλης και τον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα εξελίχθηκε εν μέσω της πανδημίας.

Η ίδια η διαδικασία συλλογής αφηγείται μια ιστορία για την αυξανόμενη κόπωση της πόλης κατά τη διάρκεια διαδοχικών lockdown. «Δεν υπάρχουν νέα αντικείμενα ή υλικά, το μόνο νέο έκθεμα που προέκυψε ήταν οι εγκαταστάσεις δοκιμών των εμβολίων».

«Όμως, παρόλο που το Μουσείο της Βιέννης άνοιξε τη 1η Ιουλίου, δεν υπάρχουν πλάνα για να δημιουργηθεί μια έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στον covid στις εγκαταστάσεις του μουσείου», δηλώνει η  Nussbaumer.

Η διαδικασία συλλογής αντικειμένων για το μέλλον

Μάσκες σε έκθεση
©Shutterstock

Οι επιμελητές σκέφτονται επίσης έκθεση για το μελλοντικό κοινό στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian στην Ουάσινγκτον. Μερικά αντικείμενα από τον Covid-19 μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια ευρύτερη έκθεση με τίτλο «In Sickness and In Health», η οποία προγραμματίζεται για το 2023.

«Συλλέγουμε αντικείμενα έχοντας πάντα  το βλέμμα  στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε η  Alexandra Lord, πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής και Επιστημών του μουσείου. «Εκατό χρόνια από τώρα, ερευνητές και επισκέπτες θα θέλουν να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι βίωσαν την πανδημία» προσθέτει.

To Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, αναζητά επί του παρόντος αντικείμενα από το κοινό, οργανισμούς, επιχειρήσεις και κοινοτικές ομάδες. Τα αντικείμενα που δωρίστηκαν περιλαμβάνουν μάσκες διακοσμημένες με συνθήματα, ένα σύμβολο των διαμαρτυριών που ξέσπασαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ιού που επινόησε ο Anthony Fauci, ο κορυφαίος γιατρός μολυσματικών ασθενειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το μουσείο φιλοξένησε επίσης μια σειρά από διαδικτυακά πάνελ που ονομάζονται «Pandemic Perspectives», όπου επιμελητές και ιστορικοί μοιράζονται αντικείμενα που ρίχνουν φως σε προηγούμενες πανδημίες και στην τρέχουσα επιδημία.

Οι δωρεές στα μουσεία τείνουν επίσης να είναι πολύ προσωπικές

Μερικές φορές οι άνθρωποι που παλεύουν με τις πληγές από τον θάνατο ενός μέλους της οικογενείας τους ενώ άλλες φορές παλεύουν μέσα τους με κάτι που είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί, πιθανών η δυστυχία που τους προκάλεσε ο εγκλεισμός ή το αίσθημα παγίδευσης.

Η Nussbaumer επισημαίνει ότι τα μουσεία δεν μπορούν ποτέ να αποτιμήσουν το σύνολο ενός γεγονότος όπως μια πανδημία.

«Τι σημαίνει για κάποιον να χάσει ένα συγγενή, να χάσει τη δουλειά του ή να μην μπορείς να είσαι αποδοτικός για μήνες και να ζεις χωρίς εισόδημα είναι δύσκολο να αναπαρασταθεί σε αντικείμενα», καταλήγει η Nussbaumer.

με πληροφορίες από Bloomberg


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More