Ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ οι αφίξεις με superyatch τον Ιούνιο στη χώρα μας
Photo Credits: ©Shutterstock

Ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ οι αφίξεις με superyatch τον Ιούνιο στη χώρα μας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Ελλάδα με την Ακρόπολη, τα ασβεστωμένα κτίρια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, με την παράκτια ομορφιά της Κέρκυρας είναι πλέον ανοικτή για ταξίδια. Πλούσιοι και φτωχοί θέλουν να βρεθούν στα εκπληκτικά της νησιά, όμως ως είθισται οι οικονομικώς ευκατάστατοι επιστρέφουν με τα πολυτελή τους superyatch στον αγαπημένο τους καλοκαιρινό προορισμό. 

Παρά τη γενικευμένη κρίση στον τουρισμό, η Ελλάδα φαίνεται να διατηρεί ή και να αυξάνει τα μεγέθη της σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα της δραστηριότητας αυτής: στην προσέλκυση πολύ μεγάλων θαλαμηγών, ευρύτερα γνωστών ως  superyacht.

Ειδικότερα στην κατηγορία των θαλαμηγών μήκους 50 μέτρων και άνω, που ταξιδεύουν συχνά με επιβάτες τους ιδιοκτήτες τους και όχι με ανθρώπους που τα έχουν νοικιάσει, η Ελλάδα εμφανίζει περαιτέρω άνοδο της τάξεως του 12% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας με τις αφίξεις των superyatch, με 194 από αυτά να ρίχνουν άγκυρα στα φιλόξενα νερά του Αιγαίου μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτό μαρτυρά την απότομη αύξηση της πρώιμης τουριστικής κίνησης, μιας και τον τελευταίο μήνα μόλις 80 από αυτά έπλεαν στα νερά της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Αδριατικής.

Η τάση αυτή αποδίδεται στη γενικότερη στροφή των ανθρώπων αυτών προς την Ανατολική Μεσόγειο και στην αποφυγή της Δυτικής Μεσογείου εξαιτίας της κακής επιδημιολογικής εικόνας που εμφάνισαν Ισπανία, Ιταλία και δευτερευόντως Γαλλία στους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι διάσημοι παραθεριστές;

Τα αστέρια της οικογένειας Richie, ο θρύλος του μπάσκετ Magic Johnson και ο Αυστραλός celebrity James Packer ήταν μεταξύ των διασημοτήτων που εντοπίστηκαν με σκάφη στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα superyatch που ανήκουν στους δισεκατομμυριούχους David Geffen, Abdullah al Futtaim και Ernesto Bertarelli ήταν αγκυροβολημένα στην ακτή, σύμφωνα με δεδομένα καταγραφής πλοίων που αναλύθηκαν.

Οι αγαπημένοι προορισμοί για superyatch
©Bloomberg

Η Ελλάδα, η οποία έχει χορηγήσει αρκετά εμβόλια  Covid για να καλύψει το 37% του πληθυσμού της, καταπολέμησε τα κρούσματα τον Νοέμβριο του 2020 και στη συνέχεια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Άνοιξε ξανά σε ξένους τουρίστες στις 14 Μαΐου χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι οι επισκέπτες έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή απόδειξη αρνητικού test Covid.

Στοιχεία αφίξεων superyatch στις χώρες
©Bloomberg

Όμως δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν επέκριναν πρόσφατα την Ελλάδα και άλλα έθνη που εξαρτώνται από τον τουρισμό ότι δέχονται ελεύθερα επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια.

Η χτυπημένη τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 25% των ελληνικών θέσεων εργασίας και περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας. Η χώρα ήταν η 18η στον κόσμο για διεθνείς τουρίστες που αφίχθηκαν από το 2015-2019, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, υποδεχόμενη κατά μέσο όρο 30,3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η αγορά αυτή προσελκύει μια κατηγορία τουριστών με πολύ υψηλή αγοραστική δύναμη. Η μέση ναύλωση διαρκεί 7 ημέρες, με το κόστος την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου να κυμαίνεται από 30.000 για ένα σκάφος 24 μ. έως 300.000 για ένα νέας κατασκευής 55 μ. Αυτά συνοδεύονται και από σημαντικές δαπάνες για πετρέλαια, τρόφιμα, μεταφορικά, ελλιμενισμό, αναψυχή, εστίαση.

με πληροφορίες από Bloomberg


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Προς πώληση το πρώτο ελληνικό συλλεκτικό NFT Τουρισμού

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More