Το Κολοσσαίο ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό το υπόγειο μέρος του
Photo Credits: ©Shutterstock

Το Κολοσσαίο ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό το υπόγειο μέρος του

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Λένε ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, έτσι και στη Ρώμη. Όμως, πλέον, το Κολοσσαίο αντιστρέφει αυτή τη θεωρία ανοίγοντας για το κοινό το υπόγειο επίπεδο του.

Δεν είναι η πρώτη φορά στα 2000 χρόνια όπου το μέρος εκείνο που χαρακτηρίζεται ως η «καρδιά του κτιρίου, ανοίγει. Ανοιχτό ήταν και όταν οι μονομάχοι περίμεναν στο υπόγειο μέρος του κτιρίου για να μπουν στην αρένα μάχης. Πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία του θα περπατήσει το κοινό στους διαδρόμους και τα υπόγεια όπου έχει χυθεί αίμα.

Από το εξής, οι τουρίστες θα μπορούν να περπατούν μέσα από τις στοές σε μια ξύλινη πλατφόρμα και να θαυμάζουν τους διαδρόμους και τις καμάρες που διασυνδέουν τα υπόγεια μεταξύ των δωματίων όπου περίμεναν μονομάχοι και ζώα, πριν μπουν στα αναβατόρια που θα τους έβαζαν στην αρένα.

Τότε τα υπόγεια φωτίζονταν υπό το φως των κεριών, αλλά με το ισόγειο επίπεδο της αρένας να έχει καταστραφεί, πλέον το φως του ήλιου φτάνει μέχρι το βάθος των κελιών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας αποκάλυψε την τεράστια αποκατάσταση των θησαυρών και των διαδρόμων όπου περίμεναν οι μαχητές πριν ορμήσουν στη μάχη. Τα έργα ήταν σε συνεργασία με την ιταλική μάρκα μόδας Tod’s με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Diego Della Valle να  παρουσιάζει τα εγκαίνια του έργου.

Μιλώντας στην τελετή, η Alfonsina Russo, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου Κολοσσαίου, δήλωσε ότι τα έργα θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργούσε το Κολοσσαίο. Η αποκατάσταση είναι απολύτως σημαντική για την αρχαιολογική έρευνα, διότι μας επιτρέπει να ανακατασκευάσουμε την ιστορία της.

Το υπόγειο ήταν το παρασκήνιο για τα θεάματα που λάμβαναν χώρα. Είναι το μέρος για όλη τη προετοιμασία του θεάματος όπου έβαζαν τα σκηνικά, τους άνδρες, τα ζώα μέσω από ανελκυστήρες και αναβατόρια.

Κολοσσαίο
© Shutterstock

Ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της μόδας

Το έργο αποκατάστασης, το οποίο αποκατέστησε ολόκληρο το Κολοσσαίο κατά την τελευταία δεκαετία, ξεκίνησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tod, Diego Della Valle και το Τμήμα Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Ρώμης το 2011. Ο οίκος μόδας έχει συνεισφέρει 25 εκατομμύρια ευρώ για το εγχείρημα.

Διεξήχθη σε τρεις κύριες φάσεις, ξεκινώντας με το καθάρισμα της πρόσοψης του μνημείου και μετά συνεχίστηκε προς τις υπόγειες περιοχές. Ένα μικρό μέρος του υπογείου άνοιξε στο κοινό το 2016. Το μεγάλο έργο αποκατάστασης του υπογείου ξεκίνησε το 2018, αν και καθυστέρησε να ολοκληρωθεί λόγω της πανδημίας.

Αρχαιολόγοι, μηχανικοί και  αρχιτέκτονες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ειδικούς που εργάστηκαν για να φέρουν το μνημείο-ορόσημο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην προηγούμενη δόξα του. Η ομάδα χρησιμοποίησε φωτογραφικές έρευνες, χαρτογράφηση επιφανειών και αργή και σχολαστική δουλειά για να ξεπλύνει αιώνες ακαθαρσιών, αποθέσεων και μικροοργανισμών όπως φύκια και λειχήνες.

Σε ορισμένα μέρη, έπρεπε να αφαιρέσουν απομεινάρια προηγούμενων αποκαταστάσεων, τα οποία έχουν εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, και τα αντικατέστησαν με άλλα πιο αυθεντικά υλικά. Οι ειδικοί εγκατέστησαν επίσης ένα σύστημα για τη μείωση της διείσδυσης νερού στο λιθοδομή, το οποίο είναι μια από τις κύριες αιτίες της φθοράς.

Ένα παγκόσμιο μνημείο, σύμβολο θανάτου

Κολοσσαίο
© Shutterstock

Το Κολοσσαίο χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Βεσπασιανό, μια κατασκευή που ξεκίνησε το 72 π.Χ., και τελείωσε οκτώ χρόνια αργότερα .Ο γιος του, ο Τίτος, εγκαινίασε το Κολοσσαίο με 100 ημέρες αγώνων, τα οποία περιλάμβαναν μαζικές ναυτικές μάχες, εκτέλεση ζώων και μάχες ανδρών. Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Ευτρόπιο, 5.000 ζώα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εναρκτήριων αγώνων.

Στην ακμή του, το αμφιθέατρο θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεταξύ 50.000 και 70.000 θεατών. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιήθηκε ως στέγαση και ως πηγή υλικού για άλλες κατασκευαστικές εργασίες σε άλλα έργα της  πόλης. Σήμερα ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στον κόσμο, προσέλκυε 5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο πριν από την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Della Valle μίλησε για την πανδημία Covid-19 και τον αντίκτυπο που είχε στη χώρα, η οποία ήταν  το πρώτο θύμα στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την ως τραγωδία.

«Ήρθε η ώρα για την επανεκκίνηση, να πάμε μπροστά γιατί έχουμε τόσα πολλά πράγματα να κάνουμε», δήλωσε ο Della Valle στην τελετή αποκάλυψης, προτρέποντας άλλες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην αποκατάσταση της κληρονομιάς της Ιταλίας.

«Όταν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεργάζονται καλά με τη πολιτιστική κληρονομιά, συμβαίνουν όμορφα πράγματα», πρόσθεσε. Το άνοιγμα του υπόγειου τμήματος σηματοδοτεί το τέλος του έργου αποκατάστασης του Tod, αλλά δεν είναι το τέλος των εργασιών στο Κολοσσαίο.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή μιας ξύλινης αρένας που θα καλύψει τα υπόγεια, δίνοντας μια ιδέα για το πώς ήταν το Κολοσσαίο. Η νέα αρένα θα φιλοξενήσει συναυλίες και άλλους τύπους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

με πληροφορίες από CNN


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Προς πώληση το πρώτο ελληνικό συλλεκτικό NFT Τουρισμού

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More