Οι Κυκλάδες στην κορυφή του πολιτιστικού γίγνεσθαι
Photo Credits: ©Shutterstock

Οι Κυκλάδες στην κορυφή του πολιτιστικού γίγνεσθαι

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι Κυκλάδες πρωτοστατούν στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα με τον Ιούλιο να ξεκινά με το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αλλά και η έκθεση «Τήνος-avant-garde»,όπου στις 3 Ιουλίου εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο κτίριο της Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας στο λιμάνι της πόλης.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεκινά τη σειρά των καλοκαιρινών του δράσεων στις Κυκλάδες με ένα διήμερο πρόγραμμα προβολών ως προέκταση της συνεργασίας του Φεστιβάλ με την ταινιοθήκη Cimatheque – Alternative Film Centre του Καΐρου στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Περιφερειακή όραση» που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen (Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας).

Πρόκειται για ένα εκτενές, υβριδικό διαδικτυακό και επιτόπιο εργαστήριο διαμεσικών ερμηνευτικών στρατηγικών για οπτικοακουστικά αρχεία, το οποίο συντονίζει ο Tamer El Said, συνιδρυτής της Cimatheque.Οι όμορφες Κυκλάδες θα φιλοξενήσουν το διήμερο πρόγραμμα προβολών θα πραγματοποιηθεί στις 13 & 14 Ιουλίου στο αίθριο του Ινστιτούτου (Ομήρου 14-16).

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13 Ιουλίου θα προβληθούν τέσσερις μικρού μήκους ταινίες από συμμετέχοντες του εργαστηρίου. Τα έργα τους εστιάζουν σε ζητήματα μνήμης, ιστορίας και τοπικότητας – θέματα που έχουν διερευνηθεί και στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

Οι προβαλλόμενες ταινίες

Πρόκειται για τις ταινίες: «The 5th School» [Το 5ο Λύκειο] (2020) του Joshua Olsthoorn, «The Willingness to Revisit» [Η προθυμία να επισκεφτείς ξανά] (2018) των Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας), «Self Portrait» [Αυτοπροσωπογραφία] (2013) του Θεοφάνη Δαλέζιου και «The Island Man» [O άνθρωπος του νησιού] (2018) του Alex Morelli. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει σύντομο Q&A με τους δημιουργούς/σκηνοθέτες που θα είναι παρόντες στην εκδήλωση.

Την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 14 Ιουλίου, θα προβληθεί στον ίδιο χώρο μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους σε επιμέλεια της Cimatheque.

Οι ταινίες – όλες τους παραγωγές της προηγούμενης δεκαετίας – προέκυψαν μετά από τη συμμετοχή των δημιουργών τους σε κινηματογραφικά εργαστήρια που συνδιοργάνωσε η Cimatheque με διάφορους φορείς, όπως το High Film Institute και το Atelier Varan.

Πρόκειται για τις ταινίες: «Cairo from 5 to 7» [Το Κάιρο από τις 5 ως τις 7] (2013) του Ahmed Abu el Fadl, «Tashkeel» (2015) του Muhammad Mustapha, «Bahari» (2011) του Ahmed Elghoniemi και το «Fathy Doesn’t Live Here Anymore» [Ο Φάδι δεν μένει πια εδώ] (2016) του Maged Nader. Την προβολή θα προλογίσει – με ένα προβιντεοσκοπημένο μήνυμα – ο Tamer El Said.

Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προκράτηση θέσεων γίνεται με την αποστολή των στοιχείων στην συγκεριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Την ίδια ώρα στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στη Τήνο τρέχει η έκθεση Tinos avant garde

Με την έκθεση «Τήνος-avant-garde» ο δήμος Τήνου εγκαινιάζει στις 3 Ιουλίου το ανακαινισμένο κτίριο της Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας στο λιμάνι της πόλης. Η έκθεση, σε επιμέλεια του καθηγητή, ιστορικού τέχνης Μάνου Στεφανίδη, καλύπτει μεγάλο μέρος της Ελληνικού μοντερνισμού περιόδου `60.

«Η Τήνος avant – garde αποτελεί μία συμβολική χειρονομία – αναφορά στην ηρωική, ελπιδοφόρα όσο και ‘ημιτελή’, λόγω δικτατορίας, δεκαετία του ’60, στους καλλιτέχνες της αλλά και τα καινοφανή για την συντηρητική κοινωνία της εποχής, επιτεύγματά τους» σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης.

«Ήταν τότε που μία ομάδα νέων δημιουργών, γεννημένων όλων γύρω στο 1930, εγκατέλειψαν την Αθήνα για να κατακτήσουν τη Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Κάσσελ… ακόμα και τη Νέα Υόρκη» λέει ο επιμελητής αναφερόμενος στον Παύλο, τον Μίχα, τη Ζούνη, τον Σκυλάκο, τον Καρά, τον Γαΐτη, τον Μυταρά όπως επίσης τον Στάμο, τη Χρύσα ή τον Ακριθάκη, αλλά και τους παλιούς Ζογγολόπουλο, Λαμέρα και τους νεότερους Γιώργο Λάππα και Δημήτρη Αληθεινό.

Παρόλο που η Τήνος avant – garde δεν εξαντλεί όλα τα ονόματα και όλες τις περιπτώσεις της ελληνικής modernité της περιόδου αποτελεί μια απολύτως ενδεικτική εκπροσώπηση των ποικίλων τάσεών της που ξεκινούν από την ευφάνταστη naïveté του Φασιανού, την figuration nouvelle του Χρίστου Καρά και φτάνουν ως την art mecano του Κεσσανλή, τον nouveau réalisme του Παύλου και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Στάμου.

Επίσης στην έκθεση φιλοξενούνται έργα ιστορικά, μεγάλων διαστάσεων και μουσειακών προδιαγραφών. Έργα μιας έντονης θεατρικότητας τα οποία συμμετείχαν σε μεγάλες, διεθνείς εκθέσεις. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας ως την Μπιενάλε των Νέων του Παρισιού, την documenta.

Την έκθεση συνδιοργανώνει ο δήμος Τήνου και η Roma Gallery. Οι επισκέπτες θα εισέρχονται ανά ομάδες στην έκθεση, θα ξεναγούνται από τον επιμελητή και θα προσέρχονται στο κατάστημα «Αρόδο» για  κέρασμά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Προς πώληση το πρώτο ελληνικό συλλεκτικό NFT Τουρισμού

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More