Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα
Photo Credits: ©Shutterstock

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου περιμένουν… το φιλοθεάμον κοινό σε μια εκπληκτική περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η σκηνοθέτης Κυριακή Σπανού μαζί με ταλαντούχους ηθοποιούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες αποτελούν ένα εκπληκτικό σχήμα για το σημαντικό αυτό θεατρικό γεγονός της χώρας.

Κείμενο: Ειρήνη Παπουτσή – Φωτογραφίες: Στέλιος Ματσάγγος 

Αλλοδαπές καθαρίστριες, λούμπεν μικροαπατεώνες, εξωγήινοι, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, μια ομάδα yogi και ξέφρενοι millenials συναντιούνται σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε ένα (όχι και τόσο;) μακρινό μέλλον.

Τα αγάλματα περιμένουν, του Θεσσαλικού Θεάτρου.
©Stelios Matsagos

Μια ανασκαφή σε εξέλιξη μετατρέπεται σε ένα οικεία, ανοίκειο δυστοπικό περιβάλλον, γεμάτο απειλητικούς ήχους και πρόσωπα αποπροσανατολισμένα, ακέραια και ταυτόχρονα κατακερματισμένα, σαν τα αγάλματα, η παρουσία και η λειτουργία των οποίων  σφραγίζει το χώρο.

Η σκηνοθέτης και διευθύντρια του Θεσσαλικού, Κυριακή Σπανού
©Stelios Matsagos

Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα συμβαίνουν στην καλοκαιρινή παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου Τα αγάλματα περιμένουν, με τη συγγραφική πένα του Ανδρέα Φλουράκη και τη σκηνοθετική υπογραφή της Κυριακής Σπανού.

Τα αγάλματα περιμένουν, του Θεσσαλικού Θεάτρου.
©Stelios Matsagos

Ένα ταξίδι στο χρόνο,  πραγματικό και θεατρικό, στήνει η σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπου με την πολιτιστική κληρονομιά του, αλλά κυρίως για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την απειλή. Αυτή η απειλή είναι η μυθιστορηματική αφετηρία του έργου. Τι κάνουμε σε έναν μεγάλο κίνδυνο;

Τα αγάλματα περιμένουν, του Θεσσαλικού Θεάτρου.
©Stelios Matsagos

Αφετηρία για την πικρή αυτή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας η επιχείρηση της Απόκρυψης των αρχαιολογικών θησαυρών των Ελληνικών μουσείων που ξεκίνησε με την είσοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο το 1940 και ολοκληρώθηκε πριν μπουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες της οποίας καταγράφονται στις μαρτυρίες της  αρχαιολόγου Σέμνης Καρούζου.

Τα αγάλματα περιμένουν, του Θεσσαλικού Θεάτρου.
©Stelios Matsagos

Θα τη δούμε κι αυτή, όπως και τον σύζυγο και συνοδοιπόρο της στην περιπέτεια αυτή Χρήστο Καρούζο, σε ρόλο αφηγητή αλλά και καταγραφέα-παρατηρητή της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης, λούμπεν, new age και ψηφιακής κουλτούρας που επιχειρεί να συντονιστεί με τον κόσμο των αγαλμάτων. 

 Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Τα αγάλματα περιμένουν, του Θεσσαλικού Θεάτρου.
©Stelios Matsagos

Εδώ που οι κάτοικοι της θεσσαλικής πρωτεύουσας απολάμβαναν τον ποιητικό λόγο ήδη από τα τέλη του 1ου μ.Χ. αιώνα, μετά τη μετατροπή του λαμπρού Α΄ Αρχαίου θεάτρου της πόλης σε ρωμαϊκή αρένα.

Τα αγάλματα περιμένουν, του Θεσσαλικού Θεάτρου.
©Stelios Matsagos

Πυρετώδεις προετοιμασίες, πρόβες, αλλαγές και διορθώσεις σε κοστούμια και η φωνή της Κυριακής Σπανού να καθοδηγεί μια φιλόδοξη θεατρική πρόταση με την οποία το Θεσσαλικό ρίχνεται σε μία ακόμη περιπέτεια, ανάλογη της ιστορίας αλλά του δυναμικού σημερινού του προφίλ.

©Stelios Matsagos

Μια ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών (η Άση Δημητρολοπούλου υπογράφει τα σκηνικά, η Ολυμπία Σιδερίδου τα κοστούμια, η Δεσποινίς Τρίχρωμη τη μουσική, ο Γιώργος Τέλλος το σχεδιασμό των φωτισμών, ο ηθοποιός Θανάσης Ζέρβας επωμίζεται το ρόλο του αρχαιολόγου, η Αναστασία Μπρουζιώτη επιμελείται την κίνηση και χορεύει επί σκηνής) συναντά ένα σύνολο ταλαντούχων νέων ηθοποιών (Χριστίνα Βράκα, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας)  για να συνθέσουν ένα τολμηρό σχήμα που φέρνει την πιο ανατρεπτική θεατρική πρόταση στις μεγάλες καλοκαιρινές σκηνές της χώρας.

©Stelios Matsagos

Το πρόγραμμα για την περιοδεία

Η παράσταση θα ξεκινήσει το ταξίδι της στα τέλη Αυγούστου από τη Λάρισα, έδρα του Θεσσαλικού Θεάτρου και θα συνεχίσει με παραστάσεις στις Συκιές και στο Φεστιβάλ των Φιλίππων (30 Αυγούστου), για να καταλήξει στο Ηρώδειο, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Πριν όμως συναντηθούν με το ελληνικό κοινό Τα αγάλματα του Θεσσαλικού θα ταξιδέψουν στην Προύσα της Τουρκίας.

©Stelios Matsagos

Μια ακόμη διεθνής διάκριση έρχεται να προστεθεί στην ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου, με τη συμμετοχή του στο 8ο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών, που διοργανώνεται στην Προύσα της Τουρκίας από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου 2021, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο του Πολιτιστικού Πάρκου της Προύσας, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, στις 21:00.

©Stelios Matsagos

Συνεχίζοντας τη διεθνή του πορεία και μετά την εντυπωσιακή του συμμετοχή στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Ανόι στο Βιετνάμ το 2019, με την παράσταση Το χώμα βάφτηκε κόκκινο  (σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού) που απέσπασε τέσσερα βραβεία, το Θεσσαλικό εκπροσωπεί αυτή τη φορά την Ελλάδα σε ένα σημαντικό  θεατρικό γεγονός, που συγκεντρώνει κορυφαία θεατρικά σχήματα και οργανισμούς των Βαλκανίων, με ισχυρό παρόν στη χώρα τους, σε μια λαμπρή γιορτή με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τέχνη του θεάτρου, αλλά και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των χωρών.

©Stelios Matsagos

Με χιούμορ και φαντασία στην αντιμετώπιση της αρχαίας κληρονομιάς, συνεισφέρει στον αναστοχασμό των 200 χρόνων του Ελληνικού Κράτους. 

Η ταυτότητα της παράστασης

Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Δραματουργία Κυριακή Σπανού

Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου

Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου

Κίνηση: Αναστασία Μπρουζιώτη 

Πρωτότυπη μουσική: Δεσποινίς Τρίχρωμη

Σχεδιαστής φωτισμών: Γιώργος Τέλλος

Βοηθός σχεδιασμού φωτισμών:  Παναγιώτης Τσεβρένης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή  

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Γεωργάκης

Κατασκευή σκηνικού: Φρέντυ Γκίζας, Αχιλλέας Τζάνακας

Κατασκευή κοστουμιών:  Νικολέττα Καΐση

Ηχογράφηση μίξη:  Γιώτης Παρασκευαΐδης – Studio Aux

Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Αφίσα:  Μουτζούρα

Βίντεο/trailer: Life of film Productions

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Χριστίνα Βράκα, Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Αναστασία Μπρουζιώτη, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας. 

Με την υποστήριξη των ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ TRANS, ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.ΛΑ. Π.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.


Διαβάστε επίσης

«Σήμα κινδύνου» για τον τουρισμό από τα πλαστικά μιας χρήσης

Το «καθαρόαιμο» πανηγύρι του Άη-Συμιού στο Μεσολόγγι

Η «μαγεία» στις παραλίες γυμνιστών

Η ανέπαφη τεχνολογία θα λύσει το πρόβλημα στα αεροδρόμια

Καταφύγι: η πιο άγρια παραλία της Ελλάδας

 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More