3 ψηφιακοί νομάδες περιγράφουν τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας
Photo Credits: © Shutterstock

3 ψηφιακοί νομάδες περιγράφουν τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η εργασία από το σπίτι σε καθημερινή βάση είναι δύσκολη για πολλούς . Η φροντίδα των παιδιών, η διαμονή με συγκατοίκους σε έναν περιορισμένο χώρο και οι συνάδελφοι είναι μερικές από τις δυσκολίες. Ορισμένοι όμως βρήκαν την ευκαιρία ταξιδεύοντας στον κόσμο.

Αλλά για εκείνους που ταξίδευαν συχνά πριν την πανδημία, αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις των lockdown ακόμη πιο βαθιά στο πετσί τους. Μερικοί, ωστόσο, έχουν βρει ένα πολύ δημιουργικό τρόπο για να το χειριστούν αυτό. Προτού κλείσουν τα περισσότερα γραφεία, ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως το Facebook και η Google, είπαν στο προσωπικό τους ότι η εργασία θα συνεχιστεί από το σπίτι με πλήρη απασχόληση. Ενώ άλλοι έπρεπε ακόμη να πάνε στα γραφεία.

Μερικοί είναι τόσο αντίθετοι στο να επιστρέψουν στην εργασία τους , που θα προτιμούσαν να παραιτηθούν. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι των Millenials και της Gen-Z δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση μετά την πανδημία.

Θα μπορούσε η εργασία να συνεχιστεί στο εξωτερικό;

Μερικοί από αυτούς παραχώρησαν συνέντευξη στο Euronews  για να μάθουμε πώς το κάνουν, τι κερδίζουν από αυτό και ποιες συμβουλές θα έδιναν σε έναν που θέλει να ακολουθήσει το ίδιο. Ακολουθούν αποσπάσματα από όσα είπαν.

Frederick, 39 ετών, Γερμανός, εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας

© Shutterstock

Πέρασα τους πρώτους μήνες της πανδημίας δουλεύοντας από το σπίτι στη Ζυρίχη, όπου μένω μόνος μου. Ήμουν πολύ αυστηρός ακολουθώντας όλους τους κανόνες. Δεν συνάντησα κανέναν. Έκανα όλα τα ψώνια μου online. Αθλούμουν στο μικρό μου διαμέρισμα.

Μετά πήγα διακοπές στο Μεξικό, για ένα διάλειμμα από τη εργασία μου. Γνώρισα ανθρώπους εκεί που εργάζονταν εξ αποστάσεως και ζήλεψα. Είχαν μια τόσο καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και δεν φαινόταν να αγχώνονται καθόλου από την εργασία τους.

Ενώ εγώ, εντός δύο ημερών από την επιστροφή στη δουλειά ήμουν και πάλι πολύ αγχωμένος. Σαν να μην έκανα ποτέ διακοπές. Ήξερα ότι δεν είχε νόημα να ρωτήσω το αφεντικό μου αν μπορούσα να εργαστώ από το εξωτερικό. Έχει μικρά παιδιά, οπότε είναι πραγματικά παρανοϊκός για την υγιεινή την προστασία από τον ιό.

Ταξίδι-απαλλαγή από το άγχος

Έπεισα ένα φίλο μου από το γυμναστήριο, τον Matthias, να έρθει μαζί μου. Κανένας από εμάς δεν άνοιξε ποτέ τις κάμερές μας κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων ούτως ή άλλως. Όσο δεν υπάρχει κάποιος περίεργος θόρυβος , κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει.

Από τότε εργαζόμαστε από το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Ιταλία. Δεν θέλω να πω ακριβώς πού. Είναι πολύ διασκεδαστικό. Δουλεύουμε τις περισσότερες μέρες και μετά πηγαίνουμε στο kitesurfing. Το βράδυ παίρναμε  φαγητό σε πακέτο όταν τα εστιατόρια ήταν ακόμα κλειστά. Τώρα όμως βγαίνουμε για δείπνο ή μαζί με άλλους.

Το μόνο μελανό σημείο είναι όταν κόλλησα covid στη Βραζιλία. Πήγαμε σε ένα πάρτι σε μια φαβέλα λίγες μέρες μετά την άφιξή μας. Εκ των υστέρων, ήταν μια χαζή ιδέα. Εκατοντάδες άνθρωποι που χορεύουν και τραγουδούν, ήταν αναπόφευκτο κάποιος να κολλήσει τους άλλους.

Ήμουν άρρωστος για περίπου 10 ημέρες και είχα όλα τα συμπτώματα που ακούτε. Ήταν αγχωτικό γιατί δεν μπορούσα να πάρω άδεια από τη δουλειά, ακόμα και όταν ένιωθα πολύ χάλια. Ανησυχούσα πολύ όταν είχα πολύ υψηλό πυρετό, αλλά δεν ήθελα να διακινδυνεύσω πηγαίνοντας σε κάποιο τοπικό νοσοκομείο. Τουλάχιστον έχω αντισώματα από τότε, οπότε αυτό δεν με ανησυχεί για τα επόμενα ταξίδια.

Ο Matthias, 38 ετών, Γερμανός, εργάζεται σε χρηματοδoτική εταιρεία

Remote working
© Shutterstock

Δουλεύω στο εξωτερικό με τον Frederick τους περισσότερους από τους τελευταίους 8 μήνες. Το αφεντικό και οι συνάδελφοί μου δεν έχουν ιδέα. Ή τουλάχιστον, αν το κάνουν, δεν μου έχουν πει ποτέ τίποτα. Ακόμα και οι γονείς μου δεν γνωρίζουν ότι δεν είμαι στην Ελβετία. Γερνούν και απλά δεν θέλω να τους ανησυχώ, γι ‘αυτό δεν τους είπα ποτέ. Απομονώθηκαν, οπότε δεν μου ζήτησαν ποτέ να τους δω.

Στη Βραζιλία έχουμε ένα διαμέρισμα. Κάναμε την εργασία μας  από εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά πηγαίναμε για kite surfing το απόγευμα. Προγραμματίζω όλες τις  συναντήσεις το πρωί και μετά το απόγευμα βγαίνω έξω.

Ένιωθα το ίδιο με τον Frederick. Μισούσα το να μένω στο σπίτι. Μου αρέσει πολύ το γυμναστήριο και δεν άντεχα να μην μπορώ να πάω στο γυμναστήριο. Όταν ήμασταν στο εξωτερικό μπορούσαμε να χαλαρώσουμε, να τρέξουμε στη παραλία ή οτιδήποτε άλλο.

Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν δουλεύουμε σκληρά μόνο επειδή ταξιδεύουμε ταυτόχρονα, κάνουν λάθος. Στην πραγματικότητα πήρα προώθηση ενώ ήμουν στο εξωτερικό. Δεν επηρεάζει καθόλου την παραγωγικότητά μου.

Φυσικά, είμαι δημιουργικός με τον τρόπο που χρησιμοποιώ τον χρόνο μου. Μερικές φορές δουλεύω αργά το βράδυ αν έχω πάρει άδεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά χαίρομαι που το κάνω.

Πιστεύω ότι η πανδημία μας έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν επιλέγουν τις ώρες και την τοποθεσία που θα δουλέψουν. Οι ευτυχείς άνθρωποι κάνουν καλύτερη δουλειά. Ελπίζω πραγματικά οι εταιρείες να το λάβουν γνώση  και να αλλάξουν τις πολιτικές τους καθώς ανοίγουν ξανά τα γραφεία.

Manuela, 36, καταγωγή από Ρωσία και Ισπανία, αυτοαπασχολούμενη

Η εργασία της γίνεται από το van
© Shutterstock

Ζω  στην Ολλανδία, αλλά έφυγα με το van μου  τον Οκτώβριο του 2020. Το είχα ήδη χρόνια, αλλά δεν το χρησιμοποίησα πολύ, παρόλο που έχω ταξιδέψει πολύ. Εργάζομαι ως ερευνητικός σύμβουλος για ΜΚΟ.

Είμαι αυτοαπασχολούμενη τα τελευταία χρόνια, αλλά είχα ένα γραφείο σε έναν συστεγαζόμενο χώρο στο Άμστερνταμ. Φυσικά, έκλεισε πέρυσι. Δούλευα λοιπόν από το διαμέρισμά μου από τότε, αλλά ήμουν πολύ αγχωμένη. Συνήθως ταξιδεύω τουλάχιστον συχνά μέσα στο μήνα, οπότε μου είχε λείψει. Εγώ και το αγόρι μου τσακωνόμασταν συχνά κατά τη διάρκεια του lockdown, κάτι που δεν το συνηθίζαμε.

Αλλαγή ρουτίνας

Ήξερα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, γι ‘αυτό αποφάσισα να φύγω με το van μου. Ως ζευγάρι, αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο και θα ερχόταν να με βρει  αργότερα. Από τον Οκτώβριο, έχω πάει σε όλη την Ευρώπη. Είμαι στην Πορτογαλία τώρα.

Συνήθως μένω σε δωρεάν κάμπινγκ για οικονομία. Η καθημερινή μου ρουτίνα είναι να ξυπνάω, να κάνω μια ώρα γιόγκα  και στη συνέχεια ανοίγω το laptop μου τρώγοντας πρωινό στο van. Δουλεύω για μερικές ώρες και μετά πηγαίνω κάπου για μεσημεριανό  και ίσως για κολύμπι αν είμαι κοντά σε μια παραλία. Στη συνέχεια, δουλεύω ξανά μέχρι το βράδυ.

Αργότερα πηγαίνω για  δείπνο με φίλους που  μένουν κοντά. Συνήθως μένω σε ένα σημείο για ένα μήνα.

Δεν είμαι σίγουρος αν οι πελάτες μου γνωρίζουν ότι δεν είμαι στο Άμστερνταμ. Νομίζω ότι μερικοί από αυτούς το κάνουν, αλλά απλά δεν τους νοιάζει. Εφ ‘όσον απαντώ στα email τους και τους στέλνω την εργασία εγκαίρως, γιατί να νοιάζονται;

Φυσικά, η ζωή στο δρόμο δεν είναι όπως φαίνεται στο Instagram. Μερικές φορές το van μου και χαλάει, η επιδιόρθωση του όμως είναι δύσκολη, ειδικά όταν δεν βρίσκεσαι κοντά σε μεγάλη πόλη. Μιλάω Ισπανικά οπότε έμαθα εύκολα τα Πορτογαλικά. Μου λείπουν φίλοι από τη πόλη μου. Αλλά συναντώ νέους ανθρώπους κάθε μέρα. Έχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους.

Ο φίλος μου είναι εδώ μαζί μου τώρα. Βεβαίως δεν τσακωνόμαστε τόσο πλέον. Βρισκόμαστε σε έναν μικρό χώρο μαζί, αλλά υπάρχει μια αίσθηση ελευθερίας που συνοδεύει τη ζωή στο van. Δεν μπορούσα να το βρω αυτό αλλού.

Με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

«Σήμα κινδύνου» για τον τουρισμό από τα πλαστικά μιας χρήσης

Το «καθαρόαιμο» πανηγύρι του Άη-Συμιού στο Μεσολόγγι

Η «μαγεία» στις παραλίες γυμνιστών

Η ανέπαφη τεχνολογία θα λύσει το πρόβλημα στα αεροδρόμια

Καταφύγι: η πιο άγρια παραλία της Ελλάδας

 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More