Ιστορίες γευσιγνωσίας από τα καλύτερα οινοποιία ελληνικών νησιών
Photo Credits: ©Shutterstock

Ιστορίες γευσιγνωσίας από τα καλύτερα οινοποιία ελληνικών νησιών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Sarah Souli μας διηγείται τις εμπειρίες της από το ταξίδι γευσιγνωσίας στα νησιά των Κυκλάδων. Μέσα από την γλαφυρή της περιγραφή μας παρουσιάζει μοναδικά οινοποιία και ξεχωριστές μάρκες από φυσικά κρασιά σε Τήνο, Σαντορίνη και Σίκινο.

Όπως το ψωμί και το ελαιόλαδο, το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εφευρέθηκε από τον Διόνυσο, τον θεό του γλεντιού. Ακολουθεί η εξιστόρηση των εμπειριών της αρθρογράφου Sarah Souli στα οινοποιία των Κυκλάδων.

Στις βυζαντινές και οθωμανικές αυτοκρατορίες, το ελληνικό κρασί ήταν σαν delicatesen. Ωστόσο, από τα μέσα του 20ου αιώνα, στην Ευρώπη είχε σχετικά χαμηλή εκτίμηση .Οι κανονισμοί της ΕΕ περιόρισαν την  διανομή, και οι περισσότεροι μη Έλληνες έχουν δοκιμάσει μόνο τη ρετσίνα που θυμίζει το Manischewitz.

Η πλειονότητα των κορυφαίων παραγωγών της Ελλάδας βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα.

Οι Κυκλάδες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές για την αμπελουργία

Ελληνικό κρασί
©Shutterstock

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μέρη της Τήνου που μοιάζουν με ένα απίθανο μέρος για να καλλιεργήσετε οτιδήποτε. Το ανατολικό τμήμα του νησιού είναι γεμάτο από πετρώματα γρανίτη που μοιάζουν να έχουν ξεμείνει  από γίγαντες που παίζουν ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό παιχνίδι με ζάρια.

Ωστόσο, η Τήνος και οι γείτονές της φιλοξενούν έναν αυξανόμενο αριθμό από οινοποιία  που εκμεταλλεύονται αυτό το μικρο-κλίμα  για να δημιουργήσουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κρασιά στην Ελλάδα.

Το φυσικό κρασί δεν έχει ένα καθιερωμένο ορισμό. Υπάρχουν ωστόσο διευκρινιστικοί  όροι: το βιολογικό αναφέρεται στη διαδικασία καλλιέργειας σταφυλιών (χωρίς χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή μυκητοκτόνα), ενώ το βιοδυναμικό περιγράφει μια μέθοδο ολοκληρωμένης καλλιέργειας που χρησιμοποιεί φυτικά παρασκευάσματα για τη θρέψη του εδάφους και των αμπέλων.

Με τους πιο βασικούς όρους, το φυσικό μοιάζει απλώς με όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συγκομιδής και ζύμωσης. Για ορισμένους οινοπαραγωγούς, είναι μια φιλοσοφία – μια σχεδόν πνευματική αφοσίωση στη φύση με την πιο αγνή της μορφή.

©Shutterstock

Ο Jérome Charles Binda, ο οποίος κατέχει έναν αμπελώνα στους απομακρυσμένους λόφους πάνω από το Φαλάταδο, στην Τήνο, ανήκει σε αυτήν την ομάδα.

Ένας πρώην έμπορος αντικών και γραφίστας από το Παρίσι,  παράγει μικρές ποσότητες φυσικού, μη φιλτραρισμένου κρασιού με τη  πειραματική του ετικέτα Domaine de Kalathas από το 2015.

Τα ημι-άγρια αμπέλια του καλλιεργούν ποικιλίες γηγενείς στην Τήνο, όπως το Άσπρο Ποταμίσι και το Μαύρο Ποταμίσι. Ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί θειώδη, επιτρέπει τα ζιζάνια και τα βότανα να αναπτυχθούν γύρω από τα αμπέλια, και τα ενισχύει με κοπριά προβάτων για λίπασμα. Οι ετικέτες των φιαλών γράφουν στα γαλλικά, “Living Wine of Greece”. Από τα λίγα οινοποιία με ξεχωριστό branding.

Το Domaine de Kalathas έχει γίνει μια από τις πιο καλύτερες ετικέτες φυσικού κρασιού στην Ελλάδα. Η προσεκτική δουλειά της αποδίδει χρυσά κρασιά με εξαιρετική υφή. Ο πειραματισμός στον συγκεκριμένο αμπελώνα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα, για αυτό κάθε χρονιά το κρασί αλλάζει.

Η Binda δεν οργανώνει επίσημα εκδρομές ή γευσιγνωσίες. Δεν έχει δημόσιο αριθμό τηλεφώνου ή ιστότοπο, μόνο έναν λογαριασμό Instagram που ελέγχει περιοδικά.

Γεύση και αφοσίωση στο νησί

Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο, στον Φαλάταδο, βρίσκεται το T-Oinos, όπου ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος  συνεργάστηκε με τον Gérard Margeon, επικεφαλής σομελιέ για τον παγκόσμιο όμιλο εστιατορίων του Alain Ducasse, και τον Stéphane Derenoncourt, master vigneron από τη Γαλλία.

Η T-Oinos τηρεί τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας και αγωνίζεται για ένα διεθνές επίπεδο αριστείας στην οινοποίηση. Με την παράδοση και την ικανότητα της ομάδας πλησιάζει στην κορυφή.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ενέργεια του τόπου,» ο επικεφαλής οινολόγος Θάνος Γεωργιλάς είπε.

Όλες οι γεύσεις κρασιών είναι καλύτερα στο χώρο που γίνονται, αλλά ανακάλυψα ότι ισχύει ιδιαίτερα εδώ.

Οι εκδρομές περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στους αμπελώνες του κτήματος, όπου οι αμπελώνες μεγαλώνουν μεταξύ των ογκόλιθων.

Το Ασύρτικο  είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε

Το Ασύρτικο είναι η πιο γνωστή ποικιλία ελληνικών σταφυλιών και είναι γηγενής στη Σαντορίνη, όπου τα μεγάλα οινοποιεία φιλοξενούν συχνά πολλά τουριστικά λεωφορεία.

«Είμαστε περήφανοι που ζούμε και εργαζόμαστε σε ένα terroir όπως η Σαντορίνη», δήλωσε ο οινολόγος Ηλίας Ρουσάκης. «Τα αμπέλια αποδίδουν ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα.»

© Nerea Oroquieta/ Flickr

Η Σαντορίνη είναι ένα ηφαιστειακό νησί και μια έκρηξη πριν από 3.700 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα ένα στρώμα πλούσιου σε ορυκτά εδάφους που ονομάζεται άσπα. Ο Ρουσάκης κάνει επίσης ένα  αφρώδες κρασί από ένα μείγμα Ασύρτικο, Αϊδάνι και Αθηρί. Το οινοποιείο ακολουθεί τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και της ελάχιστης παρέμβασης.

Όπως και αλλού στη Σαντορίνη, τα αμπέλια φυτεμένα σε σπείρες με χαμηλό υψόμετρο που δημιουργούν ένα είδος καλαθιού, μέσα στα οποία τα σταφύλια να ωριμάσουν ενώ παραμένουν προστατευμένα από τους ανέμους του νησιού.

Το μικροσκοπικό ελληνικό νησί με αυθεντικό κρασί

Μια γρήγορη βόλτα με πλοίο από τη Σαντορίνη στη Σίκινο, ένα μικρό νησί με πληθυσμό όλο το χρόνο κάτω από 300 άτομα  όπου όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον και θα σας συστηθούν αμέσως, μόλις περπατήσετε στην ξηρά.

Σίκινος
©Shutterstock

Το φθινόπωρο, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορείτε να δείτε .Εκτός από το μοναστήρι του νησιού, που διευθύνεται από μια φιλική καλόγρια. Μπορείτε επίσης να πάτε για  περίπατο κατά μήκος των βράχων. Αυτό, και πίνοντας κρασί, φυσικά.

Ο Γιώργος Μανάλης είναι ο μοναδικός οινοποιός του νησιού. Ο πρώην ψαράς εγκατέλειψε το εμπόριο πριν από αρκετά χρόνια μετά από ατύχημα με τη βάρκα, διοχετεύοντας την αγάπη του για τη θάλασσα στα αμπέλια στο οικόπεδο της οικογένειάς του, που βρίσκεται σε μια περιοχή που βυθίζεται στο Αιγαίο.

Τα προϊόντα στα οινοποιία Manalis συνεχίζουν να εξελίσσονται – τα κρασιά είναι μικρά αλλά αλλά η περιουσία  του και μόνο αξίζει τη βόλτα με το σκάφος. Σε μια βεράντα λίγο πιο έξω από το βράχο, με θέα το Αιγαίο και τον κυκλαδίτικο ουρανό πέρασα τα απογεύματα των διακοπών μου. Μαζί με την παρέα μου και από ένα ποτήρι κρασί να μας συντροφεύει απολαμβάνοντας το μοναδικό ηλιοβασίλεμα του νησιού.

με πληροφορίες από Travel and Leisure


Διαβάστε επίσης

«Σήμα κινδύνου» για τον τουρισμό από τα πλαστικά μιας χρήσης

Το «καθαρόαιμο» πανηγύρι του Άη-Συμιού στο Μεσολόγγι

Η «μαγεία» στις παραλίες γυμνιστών

Η ανέπαφη τεχνολογία θα λύσει το πρόβλημα στα αεροδρόμια

Καταφύγι: η πιο άγρια παραλία της Ελλάδας

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More