«Σήμα κινδύνου» για τον τουρισμό από τα πλαστικά μιας χρήσης
Photo Credits: ©Shutterstock

«Σήμα κινδύνου» για τον τουρισμό από τα πλαστικά μιας χρήσης

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Όσο η βιομηχανία των ταξιδιών ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τα πλαστικά μιας χρήσης.

Οι ρυθμιστικές αρχές περιμένουν έως ότου ο κλάδος του τουρισμού καταστεί κερδοφόρος προκειμένου να παρέμβει αυστηροποιώντας τους νόμους για τα πλαστικά απορρίμματα .

Το Travel Beyond Plastics είναι μια πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με τον εθισμό της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στα πλαστικά μιας χρήσης και τι συμβαίνει όταν εταιρείες και ταξιδιώτες προσπαθούν να αποβάλουν  αυτήν τη μη βιώσιμη συνήθεια.

Πλαστικά σε θάλασσα
© Shutterstock

Μια σημαντική έκθεση του κλάδου ενέκρινε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο τομέας των ταξιδιών λειτουργεί με πλαστικά μίας χρήσης, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, οι  κρουαζιέρες και άλλες εταιρείες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αντικειμένων όπως μπουκάλια σαμπουάν, τρόφιμα ,σκεύη και καλαμάκια.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δημοσίευσαν την έκθεση αυτή την εβδομάδα που συνέστησε την αναθεώρηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης από τη βιομηχανία με συγκεκριμένες συστάσεις.

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την βιομηχανική ζύμωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και περισσότερες από 120 χώρες έχουν αναλάβει δράση για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης.

«Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την αειφορία, εκφράζοντας περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές ανησυχίες, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για αυτό », δήλωσε ο Tyler Morse, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχείων MCR, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο Skift  στις 16 Ιουνίου.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων στην σχέση με το πλαστικό που δεν επηρεάζει τους ταξιδιώτες.

«Όλοι απαγορεύουν τα πλαστικά καλαμάκια», είπε ο Μορς. «Αλλά τα χάρτινα καλαμάκια χαλάνε αφού πιείς πέντε φορές, όταν διαλύονται στο στόμα σου». Η λύση σε αυτό είναι  τα καλαμάκια αβοκάντο που μοιάζουν με τα πλαστικά καλαμάκια, αλλά κοστίζουν εννέα φορές περισσότερο από ό, τι κάνει ένα πλαστικό.

Η έκθεση μελέτησε δεδομένα που υποβλήθηκαν οικειοθελώς από 69 ξενοδοχεία παγκοσμίως, με μεγάλη συμμετοχή από all-inclusive θέρετρα. Οι χειρότεροι παραβάτες ήταν τα μπουκάλια νερό, που έφταναν το 32% κατά βάρος. Στη συνέχεια υπήρχαν προϊόντα περιποίησης μίας χρήσης (31 % κατά βάρος) οι πλαστικές σακούλες και σακούλες σκουπιδιών.

Υπάρχουν γεωγραφικές παραλλαγές στη χρήση πλαστικών

Πλαστικά μπουκάλια με σαμπουάν
© Shutterstock

Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι πλαστικές σακούλες τείνουν να είναι περίπου διπλάσιες από αυτές σε άλλες περιοχές του κόσμου, διπλασιάζοντας συχνά τα απόβλητα.

Η απάντηση της έκθεσης σε αυτό το ερώτημα είναι εν μέρει ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τη χρήση αυτών των αντικειμένων και όχι να αναζητήσουν αντικαταστάσεις «όπου είναι δυνατόν».

Η κύρια προσφορά της έκθεσης είναι μερικά «δέντρα αποφάσεων» για να βοηθήσουν τα στελέχη του ταξιδιωτικού τομέα να πάρουν αποφάσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας .Ο έλεγχος των λειτουργικών διαδικασιών και η αλλαγή κριτηρίων αγοράς σε έναν οργανισμό είναι μερικά παραδείγματα.

Η έκθεση κάνει σε μεγάλο βαθμό μια ζοφερή ανάγνωση όσον αφορά την κάλυψη των επιπτώσεων του τουριστικού τομέα μιας χρήσης για το περιβάλλον.

Αλλά βήμα προς βήμα, σημειώνεται πρόοδος

Πλαστικά σε παραλία
© Shutterstock

Τον Απρίλιο, η ANA (Air Nippon Airways) δήλωσε ότι έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ιαπωνία που άλλαξε τους δίσκους της από πλαστικό σε υλικό βαγάσσης φυτικής προέλευσης (τα απορρίμματα ινών που δημιουργούνται από τη συμπίεση ζαχαροκάλαμου)για τα γεύματα εν πτήσει στις υπερπόντιες πτήσεις οικονομικής θέσης της .

Η ANA δήλωσε ότι η υιοθέτηση αυτών των δίσκων θα μειώσει την ποσότητα πλαστικού μιας χρήσης που χρησιμοποιείται κατά περίπου 30 τοις εκατό – ή περίπου 317 τόνους ετησίως. Επιπλέον, η ANA παρουσίασε μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια χωρίς πλαστικό σε πολλές πτήσεις.

Η IHG Hotels & Resorts και η Marriott International απαγορεύουν τα πλαστικά καλαμάκια, αλλάζουν τις μικρές συσκευασίες περιποίησης σώματος με μεγαλύτερες και αντικαθιστούν το εμφιαλωμένο νερό με γυάλινα μπουκάλια επαναγεμιζόμενα.

Accor Group δήλωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά είδη μίας χρήσης  σε περίπου 5.000 ξενοδοχεία σε 110 χώρες πριν από το 2023.

Με πληροφορίες από Skift


Διαβάστε επίσης

Το «καθαρόαιμο» πανηγύρι του Άη-Συμιού στο Μεσολόγγι

Η «μαγεία» στις παραλίες γυμνιστών

Η ανέπαφη τεχνολογία θα λύσει το πρόβλημα στα αεροδρόμια

Καταφύγι: η πιο άγρια παραλία της Ελλάδας

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More