Ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων από τον Δήμο Πύργου
Photo Credits: © Shutterstock

Ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων από τον Δήμο Πύργου

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Προβολή της ταυτότητας της πόλης του Πύργου με ενέργειες για την υποστήριξη των διατηρητέων κτιρίων του Πύργου με κινητήριο μοχλό το Δήμο. Το αρχοντικό της οικογένειας Παπαγιάννη, το «Μανωλοπούλειο» και  το «υπνωτήριο» του ΟΣΕ τα τρία πρώτα που αναδεικνύονται. 

  Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της «ζωντανής» ιστορίας του Πύργου, μέσω της προστασίας διατηρητέων κτιρίων της πόλης, έχει αναλάβει ο δήμος.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, «στην γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη του ιστορικού αποθέματος της πόλης μας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά, επικαιροποιώντας τη μελέτη καταγραφής των διατηρητέων κτιρίων που εκπονήθηκε προ 20ετίας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα κτίρια που έχουν μια σημαντική αρχιτεκτονική διάσταση».

Μάλιστα για αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, Γιώργο Παπανδρέου», η οποία, όπως είπε ο δήμαρχος, «ήταν σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε πρόσφατα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη».

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «συμφωνήσαμε τουλάχιστον τα διατηρητέα κτίρια που ανήκουν στον δήμο να προστατευτούν και να αναδειχθούν με τις κατάλληλες εργασίες και παράλληλα να αποκτήσουν έναν σημαντικό ρόλο».

Όπως εξήγησε, «η ανάδειξη αυτών των κτιρίων, εκτός από το γεγονός ότι θα συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας καλύτερης αισθητικής, θα κρατήσει ζωντανές τις μνήμες και θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού εκδρομικού και τουριστικού προορισμού».

Τα πρώτα τρία κτίρια που θα αναδειχθούν

Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, τα τρία πρώτα κτίρια για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες ανάδειξής τους είναι το νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Παπαγιάννη, το παλαιό νοσοκομείο «Μανωλοπούλειο» και το κτίριο των «υπνωτηρίων» του ΟΣΕ.

Το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Παπαγιάννη βρίσκεται στο κέντρο του Πύργου, στην οδό Ερμού, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπου στο εσωτερικό του υπήρχαν τοιχογραφίες και οροφογραφίες.

Το «Μανωλοπούλειο» αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεότερης ιστορίας του Πύργου και κατασκευάστηκε το 1886 με δαπάνες των οικογενειών Μανωλόπουλου και Κανδυλιέρη, ενώ το 1902 ονομάστηκε «Μανωλοπούλειο» δημοτικό νοσοκομείο Πύργου.

Η οργάνωση των όψεων του κτιρίου είναι νεοκλασικού ρυθμού και εικάζεται ότι είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλλερ.

Το 1936 έγιναν οι πρώτες εργασίες ανακαίνισης, ενώ την δεκαετία του ’60 ακολούθησαν και άλλες εργασίες. Όμως, οι σεισμοί του 1993 προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο κτίριο.

Τα «υπνωτήρια» του ΟΣΕ, είναι ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του Πύργου, στην οδό Τάκη Πετροπούλου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1883.

Πρόκειται για τον πρώτο σιδηροδρομικό σταθμό, απ΄ όπου ξεκινούσε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τον Πύργο με το Κατάκολο.

Όσον αφορά την ονομασία του, αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι μέσα στο κτίριο κοιμούνταν όσοι υπάλληλοι του ΟΣΕ είχαν κάνει νυκτερινή βάρδια.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είπε ότι «όσον αφορά το κτίριο Παπαγιάννη, συμφωνήθηκε μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη λύση», και εξήγησε:

«Αρχικά συμφωνήσαμε να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή που χαρακτηρίζει εάν ένα κτίριο είναι κατεδαφιστέο ή όχι, και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι.

Διατηρητέο Δήμου Πύργου
© Shutterstock

Ως εκ τούτου, μπορούμε να διασώσουμε την πρόσοψη του κτιρίου κατασκευάζοντας ένα άλλο υποστηρικτικό στην πίσω πλευρά. Αυτή είναι μια πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί, αφού είναι και η μόνη η οποία διασφαλίζει τη διάσωση της πρόσοψης που έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία».

Οι πόροι για την ανάδειξη των κτιρίων

Μιλώντας ο δήμαρχος για το «Μανωλοπούλειο», είπε ότι «κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναζητήθηκε η εύρεση χρηματοδοτικού προγράμματος και η πλέον κατάλληλη διαδικασία είναι η υπογραφή μιας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου, περιφέρειας και υπουργείου Πολιτισμού», προσθέτοντας:

«Με τα νέα ευέλικτα σχήματα των θεσμών -που σωστά έπραξε η κυβέρνηση- και μέσω μιας τέτοιας προγραμματικής σύμβασης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας, μπορούμε να εκπονούμε μελέτες οι οποίες θα χρειαζόταν, με βάση την πάγια διαδικασία της αγοράς, πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν».

Όσον αφορά τα «υπνωτήρια» του ΟΣΕ, ο δήμαρχος είπε ότι «ολοκληρώθηκε η μελέτη που αφορούσε τα μηχανολογικά θέματα του κτιρίου και τώρα απαιτούνται χρηματοδοτικοί πόροι στο ΕΣΠΑ για να ενταχθεί το έργο προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ».

Σχετικά με την πορεία των πρωτοβουλιών του δήμου, ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι «έχουμε προγραμματίσει τον βηματισμό μας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κάνει σημαντική προσέγγιση στην υλοποίηση αυτών των δράσεων», σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι «ακολουθούμε τον σωστό βηματισμό, από το υπουργείο Πολιτισμού στην αρμόδια διεύθυνση, διότι για εμάς, ο πολιτισμός δεν έχει μόνο αξία ως μουσειακή διάσταση, αλλά και αναπτυξιακή, αφού είναι ζωντανή παράμετρος της καθημερινής οικονομίας».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο δήμαρχος: «για να πάρει ταυτότητα η πόλη πρέπει να δείξει τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της» συμπληρώνοντας: «Το εμπόριο της σταφίδας, ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, ήταν η ενέργεια της παραγωγής σε επίπεδο οικοδομήματος όλων αυτών που σήμερα εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε. Θέλουμε λοιπόν να αποδείξουμε ότι ο Πύργος είναι μια πόλη με ταυτότητα. Εμείς πιάνουμε το ‘νήμα’ από την αρχή, και με εφόδιο όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, μπορούμε να κτίσουμε και αναπτυξιακά το μέλλον της περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More