Η ανέπαφη τεχνολογία θα λύσει το πρόβλημα στα αεροδρόμια
Photo Credits: ©Shutterstock

Η ανέπαφη τεχνολογία θα λύσει το πρόβλημα στα αεροδρόμια

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Σε πολλά αεροδρόμια εδώ και μήνες έχουν προχωρήσει  προγράμματα ψηφιακής μετατροπής προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των επιβατών. Οι προβλέψεις μιλούν για καθυστερήσεις στους ελέγχους των εγγράφων, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί με  ανέπαφη τεχνολογία ελέγχου των πιστοποιητικών Covid.

Η πανδημία έφερε πολλά αεροδρόμια στο όριο τους καθώς η κυκλοφορία σταμάτησε. Αλλά οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να πετούν ξανά, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Τα αεροδρόμια έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις τεχνολογικές τους δαπάνες από  βραχυπρόθεσμες ανάγκες, όπως η ανέπαφη τεχνολογία, σε πιο μακροπρόθεσμες καινοτομίες, όπως συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν αναποτελεσματικές επιχειρησιακές πρακτικές.

Καθυστερήσεις στους ελέγχους των απαραίτητων εγγράφων

Έλεγχος με ανέπαφη τεχνολογία
© Shutterstock

Προς το παρόν, η ανάγκη για έλεγχο στα διαβατήρια εμβολιασμού και πιστοποιητικά covid 19 test  ενδέχεται να δημιουργήσει σημεία συμφόρησης όταν τα διεθνή ταξίδια ξαναρχίσουν λόγω του εξονυχιστικού ελέγχου διαφορετικών εγγράφων και πιστοποιητικών.

«Χωρίς μια αυτοματοποιημένη λύση για ελέγχους Covid-19, μπορούμε να δούμε την πιθανότητα σημαντικών διαταραχών της λειτουργίας του αεροδρομίου στον ορίζοντα», δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), τον Μάιο.

«Ήδη, ο μέσος χρόνος επεξεργασίας των εγγράφων επιβατών και οι χρόνοι αναμονής διπλασιάστηκαν από ό, τι ήταν πριν από την κρίση κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής – φτάνοντας ως και τις τρεις ώρες.

Το Breathonix είναι ένα σύστημα ανάλυσης της αναπνοής με διάρκεια ενός λεπτού, μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογική λύση. Ισχυρίζεται ότι είναι αποτελεσματικό στην ανίχνευση του Covid-19 σε ένα άτομο. Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης άρχισε να δοκιμάζει τη συσκευή σε επιλεγμένους επιβάτες τον Μάιο.

Πρόσφατα, η Star Alliance ανακοίνωσε ότι τα μέλη του προγράμματος τακτικών πτήσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βιομετρική ταυτοποίησή τους ως κάρτα επιβίβασής τους στα  αεροδρόμια, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αυτοεξυπηρέτησης από τη NEC.

Η ανέπαφη αυτή τεχνολογία μπορεί τεχνικά να λειτουργήσει σε περισσότερα από 460 αεροδρόμια που χρησιμοποιούν τεχνολογία από τον οργανισμό τεχνολογίας SITA (Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques). Αλλά οι διαχειριστές πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους για να θέσουν σε λειτουργία την τεχνολογία.

Ορισμένα αεροδρόμια προχώρησαν σε άλλες πιο εξιδεικευμένες επιλογές.

Αναμονή στο αεροδρόμιο
© Shutterstock

Το Διεθνές Αεροδρόμιο DFW [Dallas Fort-Worth] συνεργάστηκε με την Emirates Airlines το 2019 για να δοκιμάσει τη βιομετρική επιβίβαση με ένα βήμα σε καθημερινές πτήσεις, μειώνοντας την ανάγκη για κάρτα επιβίβασης στην πύλη αναχώρησης.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βοστώνης Logan δοκιμάζει από τον Απρίλιο μια «εικονική γραμμή ασφαλείας», χρησιμοποιώντας τεχνολογία από τον προμηθευτή Accesso. Οι επιβάτες μπορούν να διατηρήσουν τη απόσταση τους με ασφάλεια και σε άλλες γραμμές μέσω της κινητής τους συσκευής ενώ στέκονται φυσικά σε 2 μέτρα  απόσταση από τους υπόλοιπους.

Η British Airways άρχισε να δοκιμάζει τον Μάιο παρόμοια τεχνολογία εικονικής ουράς από την Qmatic. Οι επιβάτες κάνουν check-in με προ-κράτηση του χρόνου υποδοχής τους  σε ένα τμήμα εξυπηρέτησης πελατών σε επιλεγμένες πτήσεις που αναχωρούν από τον τερματικό σταθμό Heathrow 5.

Η μεγάλη ευκαιρία για τα αεροδρόμια είναι να ενοποιήσουν τα τεχνολογικά τους συστήματα για να βρουν τρόπους και να επιτύχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους.

Μέτρα αεροδρόμιο Emirates
© Shutterstock

«Όλοι οι ενδιαφερόμενοι σε ένα αεροδρόμιο θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν περισσότερες πληροφορίες καθώς αυτά τα αεροδρόμια ψηφιοποιούν πολλούς από τους φυσικούς τους χώρους», δήλωσε ο Ian Law, διευθυντής πληροφοριών στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

«Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες καλές τεχνολογίες IOT [Internet Of Things], όπως κάμερες με όραση υπολογιστή, που  παρακολουθούν κάθε πτυχή της προετοιμασίας του αεροσκάφους: αποσκευές, φόρτωση καυσίμου, εκφόρτωση τροφοδοσίας, άνοιγμα θυρών, κλείσιμο θυρών, κλπ.

Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην επιχειρησιακή λειτουργία και θα ανακαλύψουν πού γίνονται λάθη που καθυστερούν την πτήση.

Η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε ευκαιρία για τα αεροδρόμια να εκσυγχρονιστούν, αναπροσαρμόζοντας την λειτουργία τους. Πλέον ήρθε η ώρα να επενδύσουν σε αυτές τις ψηφιακές λειτουργίες με ανέπαφη τεχνολογία για να επιβιώσουν.

Με πληροφορίες από Skift


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More