Κακάο: το ρόφημα των Θεών
Photo Credits: Shutterstock

Κακάο: το ρόφημα των Θεών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Λέγεται, ότι το 1502, ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε στον βασιλιά Φερνάντο της Ισπανίας το κακάο, κατά το τέταρτό του ταξίδι από τον Νέο Κόσμο. Μόνο που αυτό παραμένει ένας ανεξακρίβωτος μύθος.

Ο Χερνάντο Κορτές, αφού είχε περάσει αρκετά χρόνια στην Αϊτή και την Κούβα, αποφάσισε να επεκτείνει την εκστρατεία του στο Μεξικό. Ξεκίνησε από το Santo Domingo το 1518, για να καταλήξει στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Veracruz.

Παραδόξως, εκπλήρωσε και μια προφητεία των Αζτέκων που ήθελε έναν «λευκόδερμο Θεό» να καταφτάνει από την Ανατολή. Για να μπούμε κατευθείαν στο ψητό, η κατάκτηση της Tenochtitlán, της σημερινής πόλης του Μεξικού, από τον βασιλιά Μοντεζούμα και τους Αζτέκους δεν φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αν και σε αυτό έπαιξε ρόλο και μια επιδημία ανεμοβλογιάς που οι Ισπανοί έφεραν μαζί τους.

Μόνο που ο Κορτές είχε έρθει σε επαφή με ένα ποτό, που λέγεται πως ο Μοντεζούμα έπινε φανατικά, το xocolatl. Το ποτό αυτό, που στην κυριολεξία σημαίνει πικρό νερό, φτιαχνόταν από φασόλια κακάο, φασόλια που οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν και ως νόμισμα. Μέσα στην απληστία του όμως ο Κορτές, πίστευε ότι το μόνο που θα έβρισκε στο παλάτι του Μοντεζούμα ήταν χρυσός. Έπαιξε και έχασε, γιατί με βάση την ιστορία, αυτό που βρήκε ήταν τεράστιες ποσότητες κακάο!

Το κακάο ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου αιώνα και από τότε έγινε μια γλυκιά μανία. Μπορεί να είναι βασικό συστατικό για την ζαχαροπλαστική, όμως ακόμη και ως ρόφημα το απολαμβάνει κανείς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τι λέτε για ένα γλυκό ταξίδι στον κόσμο;

Mayan Hot Chocolate και Champurrado – Μεξικό

Κακάο
© Shutterstock

Τίποτα δεν είναι πιο λογικό από το να ξεκινάς από τον τόπο καταγωγής της. Το κακάο δεν είναι τίποτα άλλο από τους σπόρους του δέντρου Theobroma Cacao, όπου με το Theobroma εννοούμε «τροφή των Θεών». Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέσα σε πήλινα δοχεία ίχνη κακάο που χρησιμοποιούντο από τους Maya πριν από 5.300 χρόνια, σε μια περιοχή του Εκουαδόρ. Το κακάο ήταν κάτι παραπάνω από μια ρομαντική χειρονομία για τους Μάγια.

Έπαιζε έναν μεγάλο οικονομικό, πολιτικό και πνευματικό ρόλο και το ποτό που φτιαχνόταν από το κακάο ήταν κρύο και έμοιαζε περισσότερο με μια μπύρα που όλοι απολάμβαναν σε εορτασμούς. Αργότερα βέβαια, εξελίχθηκε σε ένα ρόφημα με καβουρδισμένο κακάο, ανακατεμένο με νερό, βανίλια και λίγο τσίλι, έτσι…για μια εξτρά πικάντικη γεύση.

Τόσο οι Μάγια όσο και οι Αζτέκοι είχαν δημιουργήσει εκατοντάδες χρόνια πριν ένα ρόφημα με βάση τις πλάκες σοκολάτας και το κορν φλάουερ. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη πηχτή υφή. Το champurrado στην σύγχρονη μορφή του περιλαμβάνει εκτός από τα δύο βασικά συστατικά, την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, ακόμη και το γλυκάνισο σε ορισμένες περιοχές, που του δίνει μια γεύση παρόμοια με αυτή της γλυκόριζας.

Ο Μοντεζούμα λέγεται ότι έπινε μέχρι και 50 κούπες κακάο την ημέρα. Συγκεκριμένα για το xocolatl είχε πει: «…είναι ένα θεϊκό ρόφημα, που αυξάνει την αντοχή και πολεμά την κούραση. Μια κούπα από αυτό το πολύτιμο ρόφημα, επιτρέπει σε κάποιον να περπατά όλη μέρα χωρίς φαγητό». Μάλλον είχε βρει τρόπο να μετράει τις θερμίδες και να τις καίει…

Mumbai Hot Chocolate και Chai Hot Chocolate– Ινδία

Ρόφημα με κακάο
© Theo Crazzolara/ Flickr

Ελάχιστες είναι οι συνταγές που δεν περιλαμβάνουν μπαχαρικά στην Ινδία – και δεν θα την γλίτωνε και το κακάο! Στην Βομβάη λοιπόν συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας, με βάση την λευκή σοκολάτα, που αναμειγνύεται με τζίντζερ, κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο και μαύρο πιπέρι.

Το αποτέλεσμα είναι μια κούπα γεμάτη γεύση και αρώματα, που θα σας κάνει να ξεφύγετε από τον κλασικό τρόπο κατανάλωσης. Αν πάλι επιθυμείτε ένα μείγμα με σοκολάτα, αλλά κάπως πιο ελαφρύ, υπάρχει λύση: ένα μείγμα τσαγιού με ζεστή σοκολάτα, μαζί με λίγο τζίντζερ, κάρδαμο και κανέλα. Και μαντέψτε ποια σοκολάτα προτιμούν: μα φυσικά την λευκή!

Παίρνει πέντε χρόνια για ένα κακαόδεντρο να καρποφορήσει και η περίοδος καρποφορίας κρατάει μόλις 10 χρόνια. Τα δε λουλούδια του κακαόδεντρου ανθίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αν δεν επικονιαστούν όμως μαραίνονται μέσα σε 24 ώρες.

Parisian Chocolat Chaud – Γαλλία

Κακάο
© Shutterstock

Μεταφερθείτε σε ένα μικρό καφέ στο κέντρο του Παρισιού και αφήστε τον εαυτό σας να υποκύψει σε αυτή την μικρή απόλαυση. Στη Γαλλία, το θέμα δεν είναι άλλο από την ποιότητα των υλικών για να ετοιμάσετε μια ζεστή σοκολάτα.

Η συνταγή απαιτεί μια σοκολάτα από τουλάχιστον 70% κακάο, που συνδυάζεται με γάλα ή κρέμα γάλακτος για να μας δώσει ένα πηχτό βελούδινο ρόφημα. Εναλλακτικά, αν αποφασίσετε να το ετοιμάσετε στο σπίτι σας, προσθέστε λίγη μαύρη ζάχαρη και λίγη βανίλια και επιπλέον γεύση και ταξιδέψτε νοερά στο Παρίσι.

Η διασπορά της σοκολάτας επιτεύχθηκε στην Ευρώπη κατά τον 17ο αιώνα συχνά μέσω των γάμων Ισπανών πριγκιπισσών με ξένους βασιλείς. Η Μαρία Αντουανέτα ήταν γενικά εγκρατής με την κατανάλωσή της, λέγεται ότι έτρωγε λίγη σοκολάτα για πρωινό, αλλά ήταν η δική της επιρροή που μετέτρεψε την παραγωγή της σε τέχνη ανάμεσα στην γαλλική αριστοκρατία.

Chocolate Santafereño — Κολομβία

Κακάο
© candelariaconsabor/ Flickr

Ακριβώς όπως και ο καφές με το τυρί, έτσι και το κακάο με το τυρί εκ πρώτης δεν φαίνεται να κάνουν ένα ταιριαστό ζευγάρι. Κι όμως! Το γλυκό με το αλμυρό είναι σαν τα ετερώνυμα που έλκονται.

Αν είστε λοιπόν περιπετειώδεις και θέλετε να ανακαλύψετε μια νέα γευστική εμπειρία, δεν έχετε παρά να ανακατέψετε πικρή σοκολάτα με μέλι και λίγη κανέλα, μέχρι να αφρίσει στην τελειότητα το ρόφημα και μετά κόψτε λίγο τυρί, κατά προτίμηση κασέρι ή μοτσαρέλα, και βουτήξτε το μέσα στην γλύκα. Τουλάχιστον αυτό κάνουν και στην Κολομβία με την σοκολάτα Santafereño, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα πρωινά ροφήματα.

Θα νομίζετε ότι το κακάο δεν έχει πλέον στις μέρες μας κανένα σπάνιο είδος να μας προσφέρει. Λάθος! Ένα από τα σπανιότερα είδη κακάο, και από τα σπανιότερα είδη του κόσμου, είναι το porcelana cacao, που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Dibulla της βόρειας Κολομβίας.

Έχει κιτρινοπράσινους λοβούς και μακριά φύλλα, με λεπτούς λευκούς καρπούς και ιδιαίτερα έντονο άρωμα. Με βάση τα αρχεία η συστηματική καλλιέργειά του ξεκίνησε το 1895, αν και η πραγματική του καλλιέργεια είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα (άγνωστο πότε) και για τους ιθαγενείς ήταν μια βασική πηγή ενέργειας και το ιερό ποτό των γηραιότερων.

Viennese Hot Chocolate – Αυστρία

Κακάο
© Shutterstock

Η Βιέννη εκτός από τα υπέροχα καφέ της δεν ήταν δυνατόν να μην έχει δημιουργήσει ένα σοκολατένιο ρόφημα για να συνοδεύει τα γλυκά της, όπως το πασίγνωστο Sacher Torte. Η βιεννέζικη σοκολάτα έχει μια μοναδική κρεμώδη και μεταξένια υφή.

Πώς πετυχαίνουν αυτό το αποτέλεσμα; Μέσα στο μείγμα σοκολάτας και γάλακτος, προστίθεται και ένας κρόκος αυγού. Μαζί με ένα μικρό λόφο από σαντιγί στην κορυφή του ποτηριού, δεν έχετε παρά να απολαύσετε την βιεννέζικη αυτή τελειότητα.

Το κακάο ονομάζεται cocoa και όχι cacao, από ένα ορθογραφικό λάθος που έκαναν οι Άγγλοι εισαγωγείς του 18ου αιώνα, όταν η σοκολάτα γινόταν δημοφιλής. Και επειδή η «ζεστή σοκολάτα» και το «ζεστό κακάο» μοιάζουν με συνώνυμα, καλό είναι να επισημαίνουμε τη διαφορά. Χωρίς κακάο σοκολάτα δεν γίνεται με την διαφορά ότι η σοκολάτα περιέχει και βούτυρο κακάο, γεγονός που κάνει το κακάο πολύ πιο θρεπτικό και υγιεινό σε σχέση με την σοκολάτα.

El Submarino – Αργεντινή

El Submarino
© candelariaconsabor/ Flickr

Το «υποβρύχιο» στην νοτιοαμερικανική του μορφή! Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που χρειάζεται για ένα σοκολατένιο ρόφημα είναι το κακάο ή η σοκολάτα που λιώνει στην φωτιά για να προστεθούν μέσα της τα υπόλοιπα υλικά. Στην Αργεντινή πάλι, η σοκολάτα έρχεται να βυθιστεί μέσα σε μια κούπα με ζεστό γάλα και ζάχαρη. Και όσο λιώνει και ανακατεύεται μέσα στο γάλα, μικροί στρόβιλοι σοκολάτας κάνουν την σερετονίνη μας να φτάνει στα ύψη!

Το κακάο έφτασε επισήμως στην Ευρώπη το 1585, αλλά η πρώτη μπάρα σοκολάτας δεν είχε παραχθεί μέχρι το 1847. Ήταν η εταιρεία J.S. Fry & Sons που την δημιούργησε από βούτυρο κακάο, σκόνη κακάο και ζάχαρη.

Από την άλλη, η αντίπαλη εταιρεία Cadbury’s δημιούργησε το πρώτο κουτί με σοκολατάκια για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου και το πρώτο πασχαλινό αυγό, για να γίνει και η προμηθεύτρια εταιρεία σοκολάτας της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Tsokolate – Φιλιππίνες

Κακάο
© Chip Sillesa/ Flickr

Το πιο αφράτο πρωινό ρόφημα των Φιλιππίνων. Το ζεστό ρόφημα σοκολάτας είναι γνωστό για την πλούσια, αμμώδη υφή του και την αφρώδη κρέμα του. Για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα, χρησιμοποιούν πλάκες χοντρής σοκολάτας, που ονομάζονται tablea, μέσα στις οποίες προσθέτουν ζεστό γάλα μέχρι το μεγαλύτερο κομμάτι να διαλυθεί.

Ότι απομένει από αυτά τα κομμάτια σοκολάτας χτυπιέται «αλύπητα» για να δημιουργηθεί τόσο ο αφρός, όσο και η αμμώδης τραχιά υφή. Βέβαια, για να το πετύχετε αυτό ένα απλό κουταλάκι του γλυκού δεν φτάνει. Στις Φιλιππίνες χρησιμοποιούν το molinillo, ένα ειδικό ξύλινο ραβδί.

Το molinillo είναι ένας μοχλός ανάδευσης που πρώτοι είχαν εφεύρει οι Ισπανοί, όταν πρωτοέφεραν το κακάο μαζί τους από την Κεντρική Αμερική και μετέφεραν μαζί τους στις Φιλιππίνες. Για να αλέσουν τα φασόλια κακάο, χρησιμοποίησαν ένα θερμαινόμενο μέταλλο και το molinillo για να έχουν ένα αφρώδες αποτέλεσμα.

Cioccolata Calda – Ιταλία

Cioccolata Calda
© Shutterstock

Όπως και στην Γαλλία για να ετοιμάσουν το ρόφημα, χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος και γάλα, αλλά οι Ιταλοί πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, προσθέτοντας και λίγο κορν φλάουερ για να κάνουν το μείγμα ακόμη πιο πηχτό. Το αποτέλεσμα μοιάζει με μια ρευστή πουτίγκα, που σερβίρεται σκέτο ή με λίγη σαντιγί για έξτρα γεύση, και όσο περνά η ώρα και κρυώνει, τρώγεται με κουτάλι παρά πίνεται.

Μπορεί το κακάο και γενικά η σοκολάτα να είναι ένα ρόφημα απόλαυσης, αλλά είναι καλή και για την υγεία. Η σοκολάτα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα, η σοκολάτα χρησιμοποιείτο τόσο ως φάρμακο για τον πυρετό και το συκώτι, όσο και σαν ρόφημα.

Όσο για τους Γάλλους, όταν το κακάο έφτασε στην Γαλλία τον 17ο αιώνα, πίστευαν ότι «καταπολεμά τις κρίσεις θυμού και την μελαγχολία». Για την ακρίβεια, η σοκολάτα/κακάο περιέχει πολλά φλαβονοειδή που κάνουν καλό στην καρδιά, και πιστεύεται ότι είναι ένα φυσικό…αφροδισιακό.

Churros con Chocolate — Ισπανία

Churros con Chocolate
© Shutterstock

Το ζεστό ρόφημα σοκολάτας, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία, είναι χαρακτηριστικά πηχτό. Η Ισπανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που γεύτηκε το κακάο, και μέχρι τον 17ο αιώνα ήταν το αγαπημένο ρόφημα της αριστοκρατίας. Και είναι τόσο πηχτό που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Nutella.

Για τους Ισπανούς όμως το ρόφημα από μόνο του δεν είναι ρόφημα αν δεν συνοδευτεί από τα churros, αυτά τα τραγανά τηγανητά στικ από ζύμη, που βουτιούνται μέσα στην κούπα. Αν υπάρχει πάντως ένα πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι ότι την πιο πηχτή, πλούσια σοκολάτα θα την βρείτε στα καφέ του δρόμου Las Ramblas στην Βαρκελώνη.

Και ποιοι τρώνε την περισσότερη σοκολάτα; Με βάση τους αριθμούς, οι Ελβετοί τρώνε και επισήμως την περισσότερη σοκολάτα στον κόσμο! Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Belgian Hot Chocolate – Βέλγιο

Κακάο
© Shutterstock

Βέλγιο χωρίς βάφλες, πραλίνες και σοκολάτες γίνεται; Όχι! Τι είναι αυτό όμως που κάνει την βέλγικη σοκολάτα ακαταμάχητη; Με βάση λοιπόν την συνταγή του Wittier Chocolatier, που της ανέβασε την φήμη, ο συνδυασμός πικρής και ημίγλυκης σοκολάτας μαζί με μια πρέζα αλάτι, είναι ο συνδυασμός της σοκολατοαπόλαυσης.

Προσέχετε την πρόσληψη καφεΐνης σας και γι’ αυτό έχετε μειώσει τον καφέ; Καλό είναι να γνωρίζεται τότε ότι 30 γραμμάρια κακάο περιέχουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τα 90 γραμμάρια καφέ!

Forró Csokoládé – Ουγγαρία

Κακάο
© Shutterstock

Παρά το ότι για τους περισσότερους η λέξη σοκολάτα είναι συνώνυμο της γλυκύτητας, στην Ουγγαρία προσθέτουν κάτι καυτερό! Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από λίγο λευκό πιπέρι, λίγο τριμμένο γαρύφαλλο και μια πρέζα πάπρικας για να δώσετε μια άλλη διάσταση στην λέξη σοκολάτα!

Η παραγωγή κακάο και σοκολάτας είναι μια σοβαρή υπόθεση. Με βάση τις μετρήσεις της εταιρείας Statista, το 2016 η λιανική πώληση σοκολάτας παγκοσμίως άγγιξε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με μόνο τα 25 δις να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Και ενώ το κακαόδεντρο προέρχεται καθαρά από την λατινική Αμερική, η παραγωγή πλέον έχει περάσει στην Αφρική, με τα 2/3 πλέον να παράγονται στην αφρικανική ήπειρο.

Χωρίς το κακάο και την σοκολάτα, δεν θα είχαμε όλες αυτές τις υπέροχες γλυκιές λιχουδιές που απολαμβάνουμε σήμερα. Και επειδή φανταζόμαστε ότι σας άνοιξε η όρεξη για κάτι γλυκό, σας υποσχόμαστε σε ένα ταξίδι με τα καλύτερα σοκολατογλυκά του κόσμου!


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Share it:
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More