Παγκόσμιος τουρισμός: εξαγορές εκατομμυρίων, αθέμιτος ανταγωνισμός και καινοτομία
Photo Credits: Shutterstock

Παγκόσμιος τουρισμός: εξαγορές εκατομμυρίων, αθέμιτος ανταγωνισμός και καινοτομία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο ταξιδιωτικός κόσμος «κλονίστηκε» κατά τους πρώτους μήνες του έτους, με μεγάλες εξαγορές και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης μετοχών.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτές τις μεγάλες συμφωνίες, αλλά ορισμένοι ταξιδιωτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για την ποσότητα της ισχύος που συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών.

Η American Express Global Business Travel (Amex GBT) ξεκίνησε το «χορό» των αγοραπωλησιών τον Ιανουάριο, αγοράζοντας το ταξιδιωτικό γραφείο Ovation Travel , ενώ η ισπανική TravelPerk εξαγόρασε την Nextravel με έδρα την Καλιφόρνια.

Τον Μάρτιο, η Pana εξαγοράστηκε από την εταιρεία διαχείρισης δαπανών Coupa και η Roadmap από την Emburse. Τον επόμενο μήνα, η TravelPerk ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 160 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης.

Η νέα τάση κορυφώθηκε τον Μάιο, με την Amex GBT να αγοράζει την Egencia και την TripActions να αποκτά την Reed & Mackay.

Και οι αγοραπωλησίες συνεχίζονται…

Γιατί τώρα;

Η αγορά δεν έχει «ταρακουνηθεί» τόσο πολύ από τότε που η Amex GBT αγόρασε την HRG το 2018. Μετά την δύσκολη κατάσταση που έφερε η πανδημία όμως, βλέπουμε πλέον τα αποτελέσματα των μηνών σχεδιασμού και στρατηγικής κατά τη διάρκεια μιας «νεκρής» περιόδου.

Παγκόσμιος τουρισμός: εξαγορές εκατομμυρίων, αθέμιτος ανταγωνισμός και καινοτομία
Μετά την δύσκολη κατάσταση που έφερε η πανδημία όμως, βλέπουμε πλέον τα αποτελέσματα των μηνών σχεδιασμού και στρατηγικής κατά τη διάρκεια μιας «νεκρής» περιόδου. © Shutterstock

«Συνήθως σε μια ύφεση, είτε σώζεις ότι μπορείς από αυτήν, αφήνεις το προσωπικό, σταματάς τις επενδύσεις και κλειδώνεις τα πάντα ή επενδύεις, επικεντρωμένος περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη και αγοράζοντας κάποια άλλη [εταιρεία]», αναφέρει ο Μοχαμάντ Χαλάβι, ταξιδιωτικός διευθυντής της εταιρείας αρωμάτων Firmenich. «Ετσι, όταν βγαίνετε (από την ύφεση), είστε πολύ πιο ισχυροί από όταν εισήλθατε σε αυτήν».

Η δεύτερη τακτική φαίνεται να υιοθετείται από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο.

Σκληρή διαπραγμάτευση

Η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν είναι η μόνη στην οποία καταγράφεται «ρεκόρ» αγοραπωλησιών.

«Οι ιδιωτικές μετοχικές εταιρείες γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές και κάνουν ασυνήθιστα ή αφύσικα πράγματα με τις αποτιμήσεις, επειδή απλά ενθουσιάζονται πολύ για ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Τζόρνταν Κλάιν, διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής τραπεζικής στην Baird .

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των επιχειρήσεων με αποτιμήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται να αυξάνεται καθημερινά… αυτό εξαρτάται από τους επενδυτές και οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να βάλουν κεφάλαια σε συγκεκριμένες αποτιμήσεις. Η αγορά θα μιλήσει», πρόσθεσε.

Ο Κλάιν, ο οποίος συμβούλευσε την Inflexion για την πώληση της Reed & Mackay και την Ovation Travel για την εξαφορά από την Amex GBT, δήλωσε ότι αυτές οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια των αγοραστών να ενισχύσουν τις δυνατότητες, τη γεωγραφική παρουσία, την τεχνολογία και τα χαρτοφυλάκια τους.

Θα μπορούσαν όμως να «καταπνίξουν» τον ανταγωνισμό της αφοράς;

«Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στον ανταγωνισμό. H Amex GBT είναι πολύ μεγάλο τώρα», δήλωσε ο Χαλάβι.

«Ως αντίδραση, ο ανταγωνιστής του θα προσπαθήσει να εξαγοράσει κάτι άλλο, κάνοντας την αγορά ακόμη πιο συγκεντρωτική. Το να έχουμε λιγότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα είναι καλό», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, πολλοί μικροί ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων ανησυχούν ότι ενδέχεται να γίνουν ξαφνικά στόχος εξαγοράς για κάποια μεγαλύτερη εταιρεία.

«Μείναμε μακριά από τα τεράστια παγκόσμια πρακτορεία, καθώς οι ταξιδιώτες μας είναι κυρίως εγχώριοι και νιώθουμε ότι έχουμε πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση από ένα “τοπικό πρακτορείο”», ανέφερε μια ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της στο Skift.

«Στην πραγματικότητα, μείναμε μακριά από την Amex GBT στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορώ να προβλέψω ότι αυτό θα αυξήσει τις χρεώσεις και θα μειώσει τις υπηρεσίες εάν οι της Amex GBT εφαρμόσουν τις πρακτικές επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις εταιρείες που αποκτούν. Η ομάδα των μικρότερων πρακτορείων για να επιλέξουμε μειώνεται – είμαστε με την Capita Travel and Events , η οποία είναι προς πώληση και αν αγοραστεί από κάποιον από τους παγκόσμιους ηγέτες θα είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε.

«Ωρα για καινοτομία»

Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά. Αναφερόμενος στην εξαγορά της Egencia από την Amex GBT, ο Τζόρνταν Κλάιν ανέφερε ότι οι πελάτες θα αρχίσουν τελικά να κερδίζουν.

«Υπάρχει η ευκαιρία για την Amex GBT να έχει πρόσβαση σε πολλά B2B της Expedia και άλλα δεδομένα τιμών σε ξενοδοχεία στα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση».

Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε εννέα έως 12 μήνες, συνεπάγεται με το ότι η Expedia θα έχει μερίδιο 14% στην Amex GBT, αξίας περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

https://travelestate.gr/tag/twitter/
«Βλέπουμε οφέλη από αυτές τις εξαγορές για την καινοτομία, την τεχνολογία και τις γνώσεις». © Shutterstock

«Βλέπουμε οφέλη από αυτές τις εξαγορές για την καινοτομία, την τεχνολογία και τις γνώσεις και αυτό μεταβιβάζεται σε εμάς ως πελάτες», δήλωση ο Αντονι Μπόλντουιν, επικεφαλής συναντήσεων και εκδηλώσεων στην Ernst & Young Global Limited.

Εν τω μεταξύ, με τον αυξανόμενο αριθμό τεχνολογικών startup που εισέρχονται στον κλάδο, ίσως οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τόσο.

«Δεν νομίζω ότι ο ανταγωνισμός έχει εκλείψει», δήλωσε η Τζούντι Εμα, πρώην ταξιδιωτική υπεύθυνη του Twitter. «Γνωρίζω όλες τις νεοφυείς εταιρείες στον χώρο του ταξιδιού και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπός τους».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν σε «ευνοϊκά, δημιουργικά και διαφανή μοντέλα τιμολόγησης» για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους πελάτες τους.

με πληροφορίες από Skift


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More