«Sleep and the City»: οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να κοιμηθεί κάποιος
Photo Credits: Shutterstock

«Sleep and the City»: οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να κοιμηθεί κάποιος

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μπορεί να ακούγεται περίεργο να προγραμματίζει κάποιος τις διακοπές του με βάση το ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να κοιμηθεί. Όμως, ένας καλός ύπνος για τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα έχει αποδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να είναι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι και υγιείς. Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, ποιος θα έλεγε όχι σε έναν καλό ύπνο;

To Euronews δημιούργησε μια λίστα με τις τρεις καλύτερες και χειρότερες πόλεις όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ακριβώς αυτό.

Σε μια πρόσφατη έρευνα της VAAY, οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο αξιολογήθηκαν με βάση τη διάρκεια και τη συχνότητα του ύπνου των κατοίκων τους. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν σε σύγκριση με άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως η ψυχική υγεία και η μέση πρόσληψη καφεΐνης.

Ο Φιν Χάνσελ, συνιδρυτής του VAAY, εξηγεί περισσότερα: «Με αυτήν τη μελέτη θέλαμε πραγματικά να φτάσουμε στην καρδιά του τι μας κάνει να ξυπνάμε τη νύχτα και αν αυτό αλλάζει ανάλογα με το που ζούμε. Αυτό που είναι σαφές από την έρευνά μας είναι ότι συχνά δεν είναι μόνο ένας, αλλά πολλοί παράγοντες – περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί – που καθορίζουν τις συνθήκες ύπνου μιας πόλης».

Τι χρειάζεστε για να κοιμηθείτε καλά;

Ενα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των πόλεων με υψηλή βαθμολογία ήταν οι πολύ καλές βαθμολογίες τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική ευεξία των πολιτών τους, με το Αμστερνταμ να κατατάσσεται σταθερά στις πρώτες θέσεις, παρά τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στα επίπεδα άγχους.

Ενα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν οι θετικές επιπτώσεις της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Κατά μέσο όρο, οι χώρες στις οποίες οι άνθρωποι αφιερώνουν λιγότερο επιπλέον χρόνο – πέραν του καθορισμένου – στο χώρο εργασίας τους και στη μετακίνηση σε αυτόν ήταν ανάμεσα σε αυτές με την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Η Δρέσδη είχε τον χαμηλότερο μέσο χρόνο εργασίας και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της λίστας.

Σε ποιες πόλεις του κόσμου απολαμβάνουν οι άνθρωποι καλύτερο ύπνο;

Στη λίστα που είχε συνολικά 75 πόλεις, οι τοποθεσίες με την καλύτερη βαθμολογία ήταν:

1. Άμστερνταμ

Oι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να κοιμηθεί κάποιος
© Shutterstock

H ολλανδική πρωτεύουσα βρέθηκε στην πρώτη θέση για την ποιότητα ύπνου που προσφέρει στους κατοίκους τους. Ισως για αυτό ευθύνεται ο καθαρός αέρας που εισπνέουν καθώς κάνουν ποδήλατο ή ο – λιγότερο καθαρός – που εισπνέουν στα διάσημα coffee shops της πόλης.

2. Όκλαντ

Oι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να κοιμηθεί κάποιος
© Shutterstock

«Περικυκλωμένο» από ηφαιστειακούς λόφους και δύο λιμάνια, το Οκλαντ είναι ένα πανέμορφο κομμάτι της Νέας Ζηλανδίας. Ισως αυτό το όμορφο περιβάλλον είναι ο βασικός λόγος που οι κάτοικοι της περιοχής κοιμούνται τόσο ήρεμα.

3. Γλασκόβη

Oι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για να κοιμηθεί κάποιος
© Shutterstock

Φιλοξενώντας μια σειρά από πολιτιστικούς χώρους και ιδρύματα όπως η Σκοτσέζικη Οπερα και το Εθνικό Θέατρο της Σκοτίας, η Γλασκόβη έχει σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες σε σχέση με την εργασία και την οικονομική ασφάλεια.

Αυτό θεωρείται ότι βοηθά τους ντόπιους να κοιμούνται ευκολότερα τη νύχτα.

Ποιες είναι οι χειρότερες πόλεις για ύπνο;

1. Σάο Πάολο

Σάο Πάολο
© Shutterstock

Δυστυχώς, το Σάο Πάολο της Βραζιλίας είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πληθυσμός του φαίνεται να μην απολαμβάνει καλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής υγείας.

2. Τόκιο

Τα 21 ταξίδια που πρέπει όλοι να κάνουν μια φορά στη ζωή τους, Τόκιο
© Jezael Melgoza/ Unsplash

Οντας μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και έχοντας έναν από τους γερασμένους πληθυσμούς στον κόσμο, το Τόκιο σημείωσε χαμηλή βαθμολογία λόγω των χρόνιων προβλημάτων που επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ύπνου των κατοίκων του.

3. Λος Άντζελες

Λος Αντζελες
© Shutterstock

Το «hot spot» των διασημοτήτων στις ΗΠΑ βρέθηκε επίσης πολύ χαμηλά στη λίστα, με την κακή ποιότητα του ύπνου να συνδέεται με τις μεγάλες μετακινήσεις και τις υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας των πολιτών.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

με πληροφορίες από Euronews

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More