Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
Photo Credits: Shutterstock

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Εκτενές αφιέρωμα του Lonely Planet παρουσιάζει τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας, «για να δείτε τη χώρα στην πιο άγρια και εντυπωσιακή μορφή της».

Ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας, αυτός του Ολύμπου, ιδρύθηκε το 1938 και τώρα υπάρχουν συνολικά 10 εθνικοί δρυμοί και δύο θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκαν για την προστασία του φυσικού τους κάλλους.

Οι εγκαταστάσεις στους δρυμούς είναι συχνά απλές και τα μονοπάτια πεζοπορίας δεν συντηρούνται πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Ομως για τους περισσότερους, οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καμία σημασία σε σύγκριση με το υπέροχο σκηνικό που δημιουργεί η φύση.

Ακολουθεί η λίστα με τους 10 εθνικούς δρυμούς και τα 2 θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας και το τι προσφέρουν στους επισκέπτες.

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Ολυμπος κατάβαση
©Shutterstock

Οντας επίκεντρο της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, ο Ολυμπος προκαλεί δέος στους επισκέπτες μέχρι και σήμερα, όπως έκανε με τους αρχαίους Ελληνες.

Εγινε ο πρώτος εθνικός δρυμός της Ελλάδας το 1938 και φιλοξενεί περισσότερα από 1700 είδη φυτών, κάποια από τα οποία αρκετά σπάνια, καθώς και λύκους, τσακάλια, ελάφια και περισσότερα από 100 είδη πουλιών.

Ο θρύλος τον κατατάσσει επίσης ως το σπίτι των 12 θεών της ελληνικής μυθολογίας, με πολλούς πεζοπόρους να προσπαθούν κάθε χρόνο να κατακτήσουν την ομώνυμη κορυφή του ψηλότερου βουνού της χώρας, διανυκτερεύοντας σε ένα από τα 15 καταφύγια που βρίσκονται στις δασικές πλαγιές του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
© Partnitha.net

Αυτό το δασώδες πάρκο, μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους Αθηναίους που θέλουν να αποδράσουν στη φύση το Σαββατοκύριακο, προσφέροντας τους επιλογές για πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία και κανό.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη χλωριδική μελέτη (Aplada et al., 2007), στην Πάρνηθα απαντώνται 1096 αυτόχθονα φυτικά taxa, τα οποία ανήκουν σε 456 γένη και 90 οικογένειες. Οι πιο πλούσιες χλωριδικά οικογένειες είναι οι Compositae, Leguminosae και Graminae

Η Πάρνηθα με τη σημαντική έκτασή της, την πλούσια χλωρίδα της, το πολυποίκιλο ανάγλυφο της και την υψηλή προστασία που απολαμβάνει ως Εθνικός Δρυμός, Καταφύγιο θηραμάτων, Ειδική Περιοχή Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (SPA) και περιοχή του Δικτύου Natura 2000, προσφέρει πολύ καλές συνθήκες για την ανάπτυξη της άγριας πανίδας.

Έτσι, η πανίδα της Πάρνηθας παραμένει μεταξύ των πλουσιοτέρων της Αττικής και παρά τις αντιξοότητες και τις ανθρώπινες επεμβάσεις διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό κόκκινων ελαφιών (Cervus elaphus) στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

Αράχωβα
© Shutterstock

Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και βραχώδεις εκτάσεις, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα (76,6 %) καταλαμβάνουν οι σκληροί ασβεστόλιθοι. Λόγω της επικράτησης του ασβεστόλιθου, το καρστ του Παρνασσού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και κάποιοι καρστικοί σχηματισμοί, όπως  η Καταβόθρα της Λιλαίας και το Κωρύκειο Άντρο, είναι γνωστοί σε εθνικό επίπεδο.

Το Εθνικό πάρκο του Παρνασσού, που βρίσκεται κοντά στους Δελφούς, διαθέτει τρεις κορυφές άνω των 2.300 μέτρων: τον ίδιο τον Παρνασσό (2457μ.), τον Τσάρκο (2416μ) και τον Γεροντόβραχο (2396μ).

Πρόκειται για ένα σύνθετο οικοσύστημα, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τοπίων και βιοτόπων, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί μια πλούσια όσο και σπάνια βιοποικιλότητα. Οι πλαγιές είναι γεμάτες με Κεφαλονίτικα και κόκκινα έλατα διασκορπισμένα ανάμεσα σε κίτρινους θάμνους, δαμασκηνιές και φυτά από τη σπάνια ποικιλία δάφνη ιασμινοειδής.

Το πάρκο είναι δημοφιλές για πεζοπόρους, ορειβάτες και, κατά τους χειμερινούς μήνες, λάτρεις του σκι και του σνόουμπορντ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
© Shutterstock

Το Πάρκο Πρεσπών, η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια, ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2000 με κοινή Διακήρυξη των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και μετά από πρόταση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και του WWF Eλλάς.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται στον επισκέπτη όταν πρωτοαντικρίζει την Πρέσπα είναι αυτή μίας περιοχής χαμένης, απόμακρης, αυτόνομης μέσα στον κλοιό των βουνών που την περιβάλλουν σα να βρίσκεται στην άκρη της γης. Όμως, η Πρέσπα δεν βρίσκεται στην άκρη της γης αλλά στην καρδιά των Βαλκανίων.

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και τη μοιράζονται τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Πρόκειται στην ουσία για δύο λίμνες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και την ευρύτερη λεκάνη αυτών που εκτείνεται έως τις κορυφές των βουνών που τις περικλείουν.

Οι δύο λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 853 μ. περίπου, ενώ πολλές κορυφές των γύρω βουνών ξεπερνούν τα 2.000 μ. Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό τμήμα στα νότια το οποίο ανήκει στην Αλβανία. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται και οι 3 χώρες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να ανήκει στη Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
© Shutterstock

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου υπάρχουν ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες).

Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, η ελεύθερη κατάδυση, η παρατήρηση της άγριας ζωής, η ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, η επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία. Το κυνήγι απαγορεύεται, εκτός τoυ νησιού Γιούρα που χρειάζεται ειδική άδεια.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εθνικός Δρυμός Οίτης

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
© Φ. Δ. Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού Κόλπου/ Facebook

Το Εθνικό Πάρκο Οίτης είναι ένα από τα πιο όμορφα αλλά και λιγότερο ανεπτυγμένα πάρκα της Ελλάδα, που εκτείνεται στις πλαγιές του ομώνυμου βουνού, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λαμίας.

Είναι μια καταπράσινη έκταση από δάση γεμάτα έλατα και μαυρόπευκα, λιβάδια, άγρια μανιτάρια και «πισίνες» από λιωμένο χιόνι που περιβάλλονται από ορχιδέες.

Η οδική πρόσβαση στην Οίτη και στα χωριά της είναι εύκολη, λόγω της γειτνίασής της με το εθνικό οδικό δίκτυο. Οι πιο κλασικές προσβάσεις οδικώς προς το βουνό είναι βόρεια μέσω της Υπάτης από τα χωριά Καστανιά ή Νεοχώρι και νότια από τα χωριά Παύλιανη ή Πυρά.

Η πρόσβαση σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός χειμώνα, γίνεται μέσω χωματόδρομων μέτριας βατότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
© Shutterstock

Στην «καρδιά» του Εθνικού Πάρκου της Σαμαριάς βρίσκεται το φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο – με μήκος 16 χιλιομέτρων – είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και προσελκύει πλήθος πεζοπόρων κάθε χρόνο.

Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη ακατέργαστη ομορφιά στο φαράγγι, με τα ψηλά βράχια και το τρεχούμενο νερό να μαγεύει τους επισκέπτες. Το πάρκο είναι ιδιαίτερα όμορφο τον Απρίλιο και τον Μάριο, όταν τα αγριολούλουδα «φωτίζουν» το μονοπάτι.

Υπάρχουν σημεία για ξεκούραση κατά μήκος του δρόμου με τουαλέτες και πηγές όπου οι πεζοπόροι μπορούν να γεμίσουν τα μπουκάλια τους με νερό. «Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για το Κρι-κρι, μια απειλούμενη άγρια κατσίκα για την προστασία της οποίας δημιουργήθηκε το πάρκο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Ζάκυνθος
© Shutterstock

Περικλείοντας τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Λαγανά στο νότιο άκρο της Ζακύνθου, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού δημιουργήθηκε για την προστασία ενός από τα πιο απειλούμενα θαλάσσια είδη της Ευρώπης, της θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα.

Στο πάρκο περιλαμβάνονται επίσης σημαντικοί βιότοποι της μεσογειακής φώκιας μονάχους-μονάχους, της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, της ενδημικής χλωρίδας καθώς και οικότοποι ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενδιαφέροντος όπως των συστημάτων αμμοθινών και αλόφιλης βλάστησης και τα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού Ποσειδωνία η ωκεάνειος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικός Δρυμός Σουνίου

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
© Shutterstock

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι ένας από τους μικρότερους στην Ελλάδα και φιλοξενεί μια σειρά από αμμώδεις παραλίες, μονοπάτια μικρού μήκους και διάσπαρτα γραφικά χωριά.

Ωστόσο, ο λόγος που το επισκέπτονται οι περισσότεροι είναι για να θαυμάσουν τον εντυπωσιακό Ναό του Ποσειδώνα στην κορυφή του βραχώδους ακρωτηρίου, που αποτελεί έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.

Για να φτάσει κανείς σε αυτόν περνάει από μια αρμονική «ακολουθία» από δασωμένους λόφους, πλαγιές με φρύγανα και μικρές ρεματιές. Το Πάρκο κινείται πάνω στη ραχοκοκαλιά δύο μικρών βουνών, του βουνού Κίτσου (317 μ.) και του βουνού Μιχάλη (224 μ.), λίγο μέσα από την ακτογραμμή.

Η βλάστηση της περιοχής είναι η μεσογειακή μακία και αποτελείται κυρίως από πυκνά δάση χαλέπιας πεύκης, άλλα και είδη, όπως θαμνοκυπάρισσα, πουρνάρια, σχίνα, αγριελιές, κοκορεβυθιές, φυλίκια, αγριοτσικουδιές και φρύγανα όπως θυμάρια, ασφάκες, εφέδρες, λαδανιές, ρείκια, ασπάλαθους, κ.ά.

Το Εθνικό Πάρκο Σουνίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταναστευτικά περάσματα της ηπειρωτικής Ελλάδας για τα είδη της ορνιθοπανίδας. Από τα αρπακτικά σημαντική είναι η μόνιμη παρουσία του σπιζαετού και του φιδαετού και ακολουθούν είδη, όπως αετογερακίνες, γερακίνες, ξεφτέρια, πετρίτες, μαυροπετρίτες, δεντρογέρακα, μαυρικιρκίνεζα και βραχοκιρκίνεζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικό Δρυμός Βόρειας Πίνδου και Βίκου-Αώου

Το Lonely Planet «αποθεώνει» τους εθνικούς δρυμούς και τα θαλλάσια πάρκα της Ελλάδας
© Shutterstock

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, αποτελώντας μια περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εντός των ορίων του Πάρκου περιλαμβάνονται οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα), 11 περιοχές του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής, ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και ένα Βιογενετικό Απόθεμα στο πυρήνα της Βάλια Κάλντα.

Στο πάρκο συναντάται περίπου το ένα τρίτο της χλωρίδας της Ελλάδας, μαζί με ντόπια ψάρια, αλεπούδες, αγριόγιδα, σπάνια γεράκια, ενυδρίδες και αρκούδες. Το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το όρος Σμόλικας (2637μ.), βρίσκεται στην απομακρυσμένη βόρεια πλευρά του πάρκου, αποτελώντας τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους λάτρεις της ορειβασίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθνικό Πάρκο Αίνου

Αίνος
© Shutterstock

Ο Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς (1.628 μ.) και των Ιονίων Νήσων, το οποίο αποτελεί εθνικό πάρκο από το 1962. Το εθνικό πάρκο έχει έκταση σχεδόν 30.000 στρέμματα, τα 2/3 της οποίας καλύπτονται από το μοναδικό στον κόσμο είδος ελάτου, την ενδημική Κεφαλληνιακή Ελάτη. Μέσα στον εθνικό δρυμό βρίσκουν καταφύγιο επίσης αρκετά είδη πανίδας όπως αλεπούδες, κουνάβια και πληθυσμός ημιάγριων αλόγων.

Η ψηλότερη κορυφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, η οποία φαίνεται καθαρά από τη Ζάκυνθο και αμυδρά από την Λευκάδα και τις κοντινές ακτές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Εχει ύψος 1.628 μέτρα και ουσιαστικά είναι το μόνο υψηλό βουνό της Κεφαλονιάς. Στους πρόποδες του Αίνου είναι χτισμένο το όμορφο, παραδοσιακό χωριό Πυργί.

Ο Αίνος, ένα μνημείο της φύσης, προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των τουριστών, όσο και των οικολόγων, οι οποίοι καταβάλλουν τα μέγιστα για να μείνει ζωντανός και να αναπαραχθεί ξανά στο μέγιστο βαθμό ο φυσικός πλούτος του βουνού που κοσμεί ολόκληρο το νησί. Η περιοχή είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2220002.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

με πληροφορίες από Lonely Planet


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More