Αναζήτηση των χωρών που «σερβίρουν» το καλύτερο πρωινό στην Ευρώπη
Photo Credits: ©Shutterstock

Αναζήτηση των χωρών που «σερβίρουν» το καλύτερο πρωινό στην Ευρώπη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Λένε ότι για να έχεις μια υγιή ζωή το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκηπας και το βράδυ σαν φτωχός. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το πρώτο σκέλος του γνωμικού αυτού αναζητώντας το καλύτερο πρωινό σε διάσημες ευρωπαϊκές χώρες.

Για να βοηθήσει τους αναγνώστες του να δοκιμάσουν μερικά φαγητά που ίσως τους είναι άγνωστα, το Euronews δημιούργησε μια λίστα με 7 ευρωπαϊκές χώρες που σερβίρουν το καλύτερο παραδοσιακό πρωινό.

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα, για την παραδοσιακή τυρόπιτα «που βρίσκεται παντού».

Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα.

Tostada στην Ισπανία

Πρωινό στην Ισπανία
© Shutterstock

Όταν κάποιος απολαύσει το πρώτο γεύμα της ημέρας στη Μαδρίτη, δεν γίνεται να μην δοκιμάσει την «Tostada», ένα σνακ απλό αλλά εξαιρετικά νόστιμο. Πρόκειται στην ουσία για φρυγανισμένο ψωμί με τριμμένη τομάτα και ελαιόλαδο, με κάποιους να προσθέτουν και ένα κομμάτι ιβηρικό χαμόν.

Οσοι επισκέπτονται την Ανδαλουσία μπορούν να δοκιμάσουν την ιδιαίτερη «manteca colorá», μια αλοιφή από χρωματιστό λαρδί. Η πάπρικα και άλλα μπαχαρικά προστίθενται στο λαρδί για να του δώσουν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα προτού χρησιμοποιηθεί για να μαγειρευτεί με ψιλοκομμένο χοιρινό.

Knäckebröd στη Σουηδία

Πρωινό στη Σουηδία
© Wilhelm Askebring/ Flickr

Το πρωινό στη Σουηδία θα ήταν αρκετά βαρετό χωρίς το knäckebröd, ένα παραδοσιακό σουηδικό παξιμαδάκι με χαρακτηριστική γεύση σικάλεως. Βραστό αυγό, τυρί, ζαμπόν και φέτες αγγουριού και τομάτας είναι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες επιλογές για να το συνοδεύσει κάποιος.

Μια ακόμη πιο ιδιαίτερη επιλογή είναι το δημοφιλές αβγοτάραχο Kalles Kaviar με ψιλοκομμένο σκουμπρί και σάλτσα ντομάτας. Ότι και αν επιλέξει κανείς, συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικά δυνατό καφέ και μπορεί να το απολαύσει καλύτερα στην ύπαιθρο με θέα σε μια από τις πολλές λίμνες και πλωτές γέφυρες της Στοκχόλμης.

Cornetto στην Ιταλία

Πρωινό στην Ιταλία
© Shutterstock

Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι το cornetto είναι μόνο παγωτό, όμως στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, αν κάποιος ζητήσει ένα cornetto για πρωινό θα απολαύσει ένα νόστιμο κρουασάν. Μπορεί να είναι σκέτο ή να συνοδεύεται από σοκολάτα, μαρμελάδα ή ιταλική κρέμα κάσταρντ.

Οπουδήποτε και αν βρεθεί κάποιος, βρίσκει πάντοτε πρωινό που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από καφέ και κρουασάν. Στη Ρώμη υπάρχει μια μικρή παραλλαγή, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το παραδοσιακό Lazio maritozzo, ένα μικρό γλυκό γεμάτο σαντιγί. Ήταν η πρώτη επιλογή των πεινασμένων Ρωμαίων για αιώνες.

Karjalan piirakka στη Φινλανδία

Πρωινό στη Φινλανδία
© Shutterstock

Μια αγαπημένη πρωινή απόλαυση στο Ελσίνκι είναι η αλμυρή Karjalan piirakka. Πρόκειται στην ουσία για ένα πεϊνιρλί φτιαγμένο με ζύμη γεμάτη με χυλό ρυζιού και περιέχει συνήθως «αυγό βουτύρου», ένα μείγμα βουτύρου και ψιλοκομμένων βραστών αυγών.

Στα εστιατόρια του Ελσίνκι μπορεί κάποιος να παραγγείλει γκουρμέ γαρνιτούρες, όπως φέτες από κρέας ταράνδου ή καπνιστό σολομό και να το απολαύσει καθώς κοιτάζει τη θάλασσα της Βαλτικής.

Για κάτι πιο απλό, υπάρχει το puuro, ένα πόριτζ με βάση τη βρώμη που σερβίρεται με γάλα, μούρα, ζάχαρη και βούτυρο.

Τυρόπιτα στην Ελλάδα

Πρωινό στην Ελλάδα
© Shutterstock

Παραδοσιακά, στην Ελλάδα δεν κάνουμε συνήθως «λουκούλλεια γεύματα» το πρωί. Όταν χρειάζεται κάτι για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, ο καφές είναι συνήθως η μόνη επιλογή.

Όταν όμως η όρεξη ανοίγει στις 11 π.μ., η «πανταχού παρούσα» τυρόπιτα ήταν και παραμένει το πιο δημοφιλές σνακ. «Πρόκειται για μια σφολιάτα που γεμίζεται με ένα μείγμα φέτας και μυρωδικών και έχει το σχήμα μισοφέγγαρου», περιγράφει το Euronews.

«Μια αξιοσημείωτη τοπική παραλλαγή από τη Σκόπελο έχει ένα σπειροειδές σχήμα σαλιγκαριού, σε ένα εύχρηστο “μέγεθος τσέπης”», προσθέτει.

 Sir i vrhnje στην Κροατία

Κροατία
© Zdrava Kuhinja/ Flickr

Μια παραδοσιακή πρωινή «λιχουδιά» για τους Κροάτες που προέρχεται από την κομητεία Krapina-Zagorje είναι το sir i vrhnje, με κύρια συστατικά του το τυρί cottage και την ξινή κρέμα. Τα δύο αυτά συστατικά απλώς ανακατεύονται με την προσθήκη καπνιστής πάπρικας, σκόρδου, αλατιού και πιπεριού.

Σερβίρεται με άζυμο ψωμί καλαμποκιού φουρνισμένο για να φτιάξει μια παχιά τραγανή κρούστα. «Θα είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να εξερευνήσετε τις πανέμορφες παραλίες και το υπέροχο τοπίο των ακτών της Δαλματίας».

Canistrelli στη Γαλλία

Canistrelli
© David Lebovitz/ Flickr

Για πολλούς Βορειοευρωπαίους, η ιδέα του να έχουν γλυκά μπισκότα για πρωινό δεν θεωρείται η απόλυτη πολυτέλεια, όμως στην Κορσική θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ζωής.

Το Canistrelli είναι ένα μπισκότο που αποτελείται από αλεύρι, ζάχαρη και ελαιόλαδο αναμεμιγμένα με λευκό κρασί και άλλα αρωματικά όπως ξύσμα λεμονιού ή γλυκάνισο.

Είναι διπλοφουρνιστά και το ελαιόλαδο δημιουργεί μια εύθρυπτη σύσταση, ιδανική για να «βυθίσει» κάποιος στον καφέ του το σνακ.

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More